Nyheder

Skriv dig til et bedre helbred

12. november 2013

Har du nogensinde opfattet pen og papir som et helbredsværktøj? Du kan faktisk skrive dig til et bedre helbred, hvis du finder blok og blyant frem.

Flot håndskrift er efterhånden et sjældent syn. Med computerens mellemkomst er håndskriften blevet oldnordisk. Mange af os skriver notater på en iPad, skriver de længere beretninger på computeren – ja selv dosmersedlen til supermarkedet er mange gange skrevet på en smartphone.

Men uanset om din håndskrift er forfærdelig at se på, bør du dyrke den ind imellem – for din egen skyld.

Du husker bedre med håndskrift

Studerende bør lægge laptoppen væk, når de er til forelæsninger. Når du skriver noter i hånden, husker du nemlig bedre, end hvis du skriver noter på en computer. Hjernen får feedback fra musklerne i fingrene, når du skriver i hånden, og det gør dig bedre til at huske, hvad du skriver. Det viser et studie fra universitetet i Stavanger i Norge, hvor man lod to grupper af voksne testpersoner lære et nyt og ukendt alfabet. De testpersoner, der brugte pen og papir til øvelserne, lærte væsentligt hurtigere end de, der havde et tastatur med det nye alfabet.

Skriv sårene væk

Du har godt af at skrive om dine følelser og tanker. Faktisk kan dine skriverier bidrage til at fysiske sår heler hurtigere. Det konkluderer et studie fra New Zealand, hvor man lod deltagerne enten skrive om deres inderste følelser eller noget andet, der ikke var emotionelt. Efter et par uger skar man et lille stykke hud af armen på alle deltagerne, så der var et sår, som skulle hele. Det viste sig, at de deltagere, der skrev om deres følelser, hurtigere fik sårene til at læges, end dem, der undgik at skrive om følelser og tanker. Efter tre uger var såret helet hos 76 pct af de “emotionelle skribenter”, mens det kun var tilfældet hos 42 pct i kontrolgruppen.

Forbedr din livskvalitet med pen og papir

En kræftdiagnose kan i sig selv ødelægge et liv. Men livskvaliteten beror i høj grad på tankemønstret, og her kan ekspressiv skriveri hjælpe. Et studie fra 2008, der blev offentliggjort i det amerikanske lægetidsskrift “The Oncologist”, viste, at 20 minutters griflerier om dagen kunne få patienterne til at opfatte deres sygdom anderledes og forbedre deres livskvalitet.

Skriv om taknemlighed og sov bedre

Pen og papir kan også få dig til at sove bedre. Et studie fra universitetet i Manchester undersøgte sammenhængen mellem taknemlighed og søvn. 400 deltagere udfyldte spørgeskemaer om taknemlighed, søvnmønstre og tanker ved sengetid. Det viste sig, at deltagerne med den største grad af taknemlighed i livet også tænkte de mest positive tanker ved sengetid, hvilket fik dem til at falde hurtigere i søvn og sove længere og bedre. Et canadisk studie har også vist, at 15 minutters skriblerier før sengetid om alt det, du er taknemlig for, kan forbedre din søvn. Så hvis det har været en dårlig dag, skal du fatte pen og papir og skrive om alt det, du er glad for i livet. Positive tanker giver god søvn.

Skriv for et bedre og sundere liv

Når du skriver om dine følelser og inderste tanker, forbedrer du også dit helbred på længere sigt. Denne form for ekspressive skriverier til skrivebordsskuffen er sat i forbindelse med bedre helbred for mennesker med såvel depression som forhøjet blodtryk og forbedret lunge- og lever funktion. Der findes også studier, der viser, at de mennesker, der skriver, tilbringer mindre tid på hospitalet, og nogle studier anfører, at ekspressiv skriveri kan bedre livskvaliteten hos mennesker med posttraumatisk stresssyndrom.

Kilde: Huffingtonpost.com

Forrige artikelFluor i øko-produkter

Næste artikelNødder som superfoods