Krop

Mobiltelefoner: Skru ned for strålerne

Foto: Scanpix/Iris
25. april 2019

Det er noget nær umuligt at undgå stråler fra mobiltelefoner, master og netværk i dag. Men der er alligevel noget, du kan gøre for at begrænse en del af påvirkningen – også selvom du hverken er klar til at fælde mobilmaster eller flytte til Sibirien.

Med 5G-netværk på vej, et konstant krav om at være “på” og nye måder vores hjemmenetværk kan snakke med al elektronikken omkring sig, kan det synes som et dødsdømt projekt at skrue ned for de elektromagnetiske stråler.

Men der er faktisk flere – både små og lidt større tiltag – du kan tage, hvis du vil beskytte dig selv og dine mod nogle af de mange stråler. Vi har samlet en lille buket af råd og tips, du kan bruge efter lyst og behov.

Skru ned for din egen mobil

De stråler, vi er i størst risiko for at blive påvirket af, er dem fra vores egen mobiltelefon. Derfor kan det betale sig at tænke over, hvordan du bruger den:

  • Undgå, hvis muligt, at tage din mobiltelefon med i soveværelset.
  • Bruger du mobilen som vækkeur, så sæt den på “flight mode”, mens du sover, og læg den længst muligt væk fra dig.
  • Brug antistrålingscovers. Der findes seriøse forhandlere på markedet med forskellige løsninger, som f.eks. helsekostbutikker fører eller kan skaffe.
  • Brug altid headset, når du taler i mobil – gerne med ledning, da du så undgår at have mobilen tæt på hovedet. Eller slå den over på højtaler, så du kan holde den ud for dig. Begræns længden af samtalen når muligt.
  • Send sms-beskeder fremfor at ringe, når det er muligt.
  • Læg mobiltelefoner i en taske i stedet for bukselommen. Jo, længere fra kroppen, jo bedre.
  • Tjek antenneforhold på displayet og begræns samtaler i områder med dårlige antenneforhold.
  • Begræns samtaler under transport. Ligesom ved dårlige antenneforhold øger mobiltelefonen effekten, hver gang den søger efter ny antenne.

Skru ned for dit eget netværk

Når vi indretter os med egne trådløse netværk i hjemmet, har vi også en mulighed for at skrue op og ned her.

– Hvis du kan leve med at sætte en ledning til din computer, så kan du helt droppe det trådløse netværk. Dog er der mange smarte løsninger, hvor flere enheder “snakker” sammen, som du så må leve uden.

– Nogle vil have upåklageligt netværk på hele grunden og får sat såkaldte forstærkere på. Du kan også vælge, at der måske godt må være områder, hvor netværket er mindre godt?

– Brug evt. et såkaldt surfertæppe, et cover eller en bakke, der kan beskytte dig mod strålerne, hvis du sidder med tablet eller computere i skødet. Vær opmærksom på, at de skal være beregnet til formålet – ikke alle bakker/covers beskytter mod strålerne.

– Sluk evt. for dit netværk om natten, eller når du ikke bruger det. Du kan også sætte et tænd/sluk-ur til din router.

Hjælp dine nærmeste med at skrue ned

Der er flere grunde til at være ekstra forsigtig, hvis du f.eks. er gravid eller har børn i husstanden. Her kan det være en fordel at se vores trådløse apparater på linje med alkohol og rygning: Noget som skal begrænses. Børn er – bl.a. i kraft af at de ikke er færdigudviklede – mere sårbare. Da deres kranie og væv er tyndere, optager de op til 60 pct. mere stråling fra mobiltelefoner.

– Husk, at babyalarmer også er trådløse apparater. Selvom der er tale om lav-strålingsmodeller, bør du placere alarmen på afstand af barnet, undersøg evt. babyalarmens SAR-værdi. Du kan også få antistrålingsposer til babyalarmer.

– Sæt evt. mobiler og tablets på flytilstand, når og hvis barnet bruger den til spil, hvor netværk ikke er nødvendigt. Du kan evt. downloade spil, så der ikke er behov for, at jeres tablet søger efter netværk under spilbrug.

– Når dit barn får mobil, så lær dem at bruge headset under samtaler og ellers nøjes med at sms’e. Mange børn bruger faktisk sjældent mobilen som telefon.

– Lær gerne dit barn gode mobilvaner med at have den i en taske fremfor bukselommen, bruge antistrålingscovers og lægge den i køkkenet ved sengetid. Mobiltelefonen har under ingen omstændigheder noget at gøre i sengen og bør placeres længst muligt fra den.

Værd at vide:

Jo lavere SAR-værdi, din telefon har, jo bedre. SAR (Specific Absorption Rate) henviser til den hastighed, et legeme optager de givne stråler på. Producenterne skal oplyse om SAR-værdien – du kan evt. finde ud af det inde i telefonens indstillinger, f.eks. under RF-eksponering.

Producenterne skal overholde SAR-værdier fastsat af de enkelte lande. Producenterne måler SAR-værdien med en afstand på 5 mm fra mobiltelefonen til kroppen.

Vidste du:

I flere andre europæiske lande er der begrænsninger på trådløse netværk i f.eks. daginstitutioner eller i de yngste skoleklasser – netop af hensyn til, at børn er mere sårbare, når det kommer til de elektromagnetiske stråler.

Forrige artikelMultiresistent svamp spreder sig over kloden

Næste artikelGrøn shake

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.