Krop

Skru op for din livskraft

28. september 2012

At holde sig sund, stærk og energifyldt handler ikke kun om, hvad vi spiser, og hvor meget vi bevæger os. Sind og ånd skal også have den rigtige næring, siger livsstilskonsulent Annie Rasmussen.

Lad os starte der, hvor det hele begynder. Ved dit ansvar for dig selv.

Sidder du på førersædet i dit eget liv, eller er du passiv passager på bagsædet? Hvis du er det sidste, må du hellere se at komme om bag rattet i en fart, så du kan tage styringen over, hvilken vej det skal gå med din sundhed, dit helbred og din trivsel. Og det gælder uanset, om du lige nu er rask eller syg.

Faktisk er det uundgåelige første skridt til et sundere liv eller helbredelse, at du beslutter dig for at tage det fulde ansvar.

Det ved livsstilskonsulent og cancerguide Annie Rasmussen rigtig meget om. Hun vejleder både raske og cancerramte i, hvordan de styrker sig selv. Og den indledende snak handler altid om at se på helheden i forhold til krop, sind og ånd – og betydningen af, at vi tager det fulde ansvar for vores eget liv og helbred.

– Ja, for hvem pokker skulle ellers gøre det? Vi kan ikke forvente, at hverken vores læge, ægtefælle eller andre skal. Desværre ser jeg ofte, at folk først er klar til at tage det ansvar, når de er blevet syge. Tænk, hvis vi i stedet tog ansvar for at forblive sunde og kraftfulde – og at vi brugte vores penge på det frem for på at blive raske, når først vi er blevet syge, siger hun og tilføjer:

– Der er en enorm kraft og styrke i selv at tage det fulde ansvar NU.

Holistisk filosofi

Annie Rasmussen står bag den danske udgave af det engelske sundhedskoncept Health Creation, som er skabt ud fra en holistisk sundheds- og helbredsfilosofi. Det bygger på tolv sundhedsprincipper, som skal være i indbyrdes balance, hvis vi skal holde os sunde og raske (se faktaboks). Udgangspunktet for de tolv principper er, at krop, sind, ånd og omgivelser er uløseligt forbundne, og at de hver for sig og indbyrdes har afgørende betydning for vores sundhedstilstand.

I forhold til sindet er stress et af områderne. Ved eksempelvis at spise sundt, tage gode kosttilskud, dyrke motion, meditere, spænde af og sove godt om natten minimerer vi risikoen for stress og dets konsekvenser for kroppens biologi. Det har også en gavnlig effekt på vores blodsukker-niveauer og immunsystem, ligesom vi kan dæmpe inflammation i kroppen.

Et andet område er det åndelige. Eller sagt på en anden måde: Vores kontakt til livets mere spirituelle sider. Herunder om vi har en indre livskraft, vi kan trække på, uanset hvad der sker omkring os. Og om vi føler, at vores ånd er fri og glad og kommer til udtryk i det liv, vi lever.

Natur og miljø hører også under de tolv principper. Bruger vi madvarer, rengøringsmidler og kosmetik med giftige kemikalier, som nedbryder vores biologi og miljøet? Sætter vi pris på naturen og nyder den?

Og sørger vi for at spise sundt og få bevæget os, så kroppen bliver beskyttet mod de såkaldte frie radikaler, der får kroppen til at harske og ældes og dermed giver næring til inflammation, der kan føre til cancer og andre livsstilssygdomme?

– Ved at leve ud fra de tolv principper skaber vi en livsstil, som sørger for, at kroppens biologi er stærkest muligt, og at de selvhelbredende kræfter, som vi alle har, er understøttet og aktiveret. Større forsikring mod sygdom og for et langt og sundt liv kan vi ikke få, siger Annie Rasmussen.

Tankernes og følelsernes betydning

En på mange måder overset brik til sundhed, velvære og helbredelse er vores tanker og følelser. De senere år er forskere verden over begyndt at tale højere og højere om sammenhængen mellem det, vi tænker og føler, og vores helbred.

At der er en sammenhæng, er Annie Rasmussen overhovedet ikke i tvivl om. Med mere end 30 års erfaring bag sig som sygeplejerske, forskningsleder og i dag selvstændig sundhedskonsulent og cancerguide er hun af den overbevisning, at den mest oversete genvej til sundhed – og helbredelse, hvis vi skranter eller er blevet syge – er vores tanker og følelser.

– Jeg tror, det er det vigtigste overhovedet. Langt mere end kost, motion og alt det andet, vi kan handle på for at holde os sunde og raske. Bare én dårlig tanke aktiverer cirka 1400 enzymer i kroppen, der kan svække de selvhelbredende kræfter.

Faktisk kan vi skrue gevaldigt op for sundheden alene ved at arbejde med vores tanker og følelser, mener hun.

– Forestil dig, at din underbevidsthed er en have. Hver gang du med din bevidsthed tænker og føler noget, sår du et frø. Så når du tænker negative, begrænsende og frygtsomme tanker som ‘Jeg får altid influenza’, eller ‘Mit immunsystem har altid været svagt’, eller ‘Åh nej, der er så mange, der får kræft, så nu får jeg det nok også’, så sår du de frø i underbevidsthedens have, og det påvirker din biologi. Så hav fokus på, hvad du sår, og hvad du lader vokse i din have, siger Annie Rasmussen

Pas på dødsdommene

For at understrege sin pointe, giver hun et kraftfuldt eksempel fra sine mange år i sundhedsvæsenet.

– Mennesker kan dø på dagen, når de får at vide, at de har seks måneder tilbage at leve i. Ikke fordi kræften tager livet af dem, men fordi tankens kraft indvirker så stærkt på biologien. Overbevisningens kraft er enorm – det kender vi jo fra placeboeffekten.

– Jeg siger ikke det her for at skræmme nogen, give skyldfølelser eller andet negativt, men udelukkende for at gøre opmærksom på, hvor meget vi selv kan gøre for et godt helbred ved at arbejde med vores tanker og følelser.

Hvordan, får du et af Annie Rasmussens tip til her:

– I stedet for at fodre din underbevidsthed med negative tanker om, hvad du frygter og ikke vil have, så fokuser på det, du gerne vil have. På den måde får du vendt den negative energi fra tung og trist til glæde, og det får kroppens kemi til fuldstændigt at skifte, siger hun.

Men hun påpeger også, at positiv tænkning ikke er nok.

– De fleste har brug for støtte og terapeutisk arbejde for at få forløst og omprogrammeret hæmmende overbevisninger og følelsesmæssige udfordringer såvel som tidligere traumer. Fordi de ofte er indkodet i underbevidstheden meget tidligt i livet.

Alt det bedste

Udover at være sundhedskonsulent er Annie Rasmussen også landets eneste private cancerguide. Når hun vejleder og støtter mennesker med cancer, så sker det altid med udgangspunkt i de tolv sundhedsprincipper.

– Mennesker, der er ramt af cancer, kan bruge den her anticancer-livsstil til at supplere den behandling, de får i sundhedsvæsenet og dermed understøtte rekonvalescens og mindske risikoen for tilbagefald, siger hun.

Annie Rasmussen er på alle måder tilhænger af at tænke holistisk og at bringe alle muligheder i spil både inden for den konventionelle og den alternative verden. Så når hun vejleder cancerramte, trækker hun på sin mangeårige viden fra det etablerede behandlingssystem og på det bedste fra den komplementære og alternative verden.

Det er hendes store vision at skabe et vitalitetscenter for cancerramte med udgangspunkt i Health Creation-tankegangen.

– Den slags findes i udlandet, hvor folk lærer at leve ud fra de her principper, så de bliver vitaliseret i krop og sind. Her har man samlet alle relevante tilbud fra den integrerede, regenerative medicinske og terapeutiske verden, så det bedste fra alle områder bliver tilbudt under samme tag. Det er min ultimative drøm at være med til at etablere sådan et center herhjemme, siger hun.

 

4 tip, der styrker dig allerede i dag


Kilde: Annie Rasmussen

Tip nr. 1.

Bliv opmærksom på, hvad du tænker og føler

Positive tanker styrker dit velvære og din krops biokemi. De negative gør det modsatte. Så få opmærksomhed og bevidsthed på dine tanker, følelser, overbevisninger, og hvad du går og siger og har fokus på. Der, hvor der ikke er støttende adfærd mellem dit bevidste og ubevidste sind, skal du ændre det til noget, der styrker dig og sår de rigtige frø i din underbevidsthed.

Vend negative tanker og følelser 180 grader, formuler hvad du gerne vil, hvad du ønsker, og lav nye understøttende overbevisninger.

Visualiser og føl i dit hjerte, hvad du ønsker.

Er der tanker og følelser, som bliver ved med at hæmme dig, så få professionel hjælp.

Tip nr. 2.

Få nok af de gode essentielle fedtstoffer

Alle kroppens mere end 50 trilliarder celler opbygges og styrkes af rene, sunde olier, og mange af os får især alt for lidt Omega 3 olier.

Det har afgørende betydning for vores nerveceller, hormonbalance, immunforsvar og forebygger inflammation m.m. Tilskud af de rigtige olier er sammen med motion den mest effektive og bedste antidepressive medicin, du kan tage.

Så sørg for at få gode olier hver dag som fiskeolier og olivenolier samt fra frø, mandler og nødder.

Tip nr. 3.

Hold regnskab med din energi

Gør det til en vane at føre regnskab hver dag over dit energiniveau. Det gør du ganske simpelt ved at være opmærksom på, hvad der dræner dig, og hvad der giver dig energi. Energityven vil du altid kunne finde i en eller flere af sundhedsprincipperne.

Så er det stress, fordi du spiser for meget sødt, har negative følelser, ikke får bevæget dig eller ikke sover godt?

Få bevidsthed og sørg for at fjerne det, der tager din energi. Vend det 180 grader og lav mest muligt af det, som tanker dig op.

Tip nr. 4.

Skab mere af det, der gør dig glad

Når du har fokus på alt det, der gør dig glad, dannes der en række stoffer i kroppen, som virker direkte helbredende på mange niveauer i kroppen. Faktisk er det sådan, at glade mennesker har et bedre immunforsvar. Så køb en notesbog og skriv ned hver aften inden sengetid, hvad der har gjort dig glad i løbet af dagen. Målet er at ændre din opmærksomhed til altid at have fokus på, ja, lede efter det, der giver dig glæde.

Om Annie Rasmussen

Stifter af Health Creation i Danmark. Har arbejdet med sundhed, livsstil og cancerbehandling i over 30 år. Tidligere ledende sygeplejerske på Danmarks største cancercenter og leder i dansk cancer-biotekvirksomhed.

I dag selvstændig sundhedskonsulent og cancerguide.

Uddanner også andre terapeuter inden for Health Creation, så de kan arbejde med sundhedskonceptet og dets 12 principper.

healthcreation.dk

cancerguides.dk

 

 

De tolv sundhedsprincipper

Krop

Ernæring

Motion

Afgiftning

Sind

Stress

Relationer

Følelser

Ånd

Vær tro mod dig selv

Energi

Spirituel kontakt

Omgivelser

Personlige omgivelser

Fællesskaber

Natur og miljø

(læs mere på healthcreation.dk)

Forrige artikelRoundup er kræftfremkaldende

Næste artikelHukommelsen: Har du glemt noget?