Midt i landet – 20 minutter fra motorvej og købstæder – ligger et slot ude i skoven. I en anden verden af ro og overskud, med med en over 100-årig historie for at rekreere mennesker, har Vejlefjord samlet nye og gamle traditioner for sundhed og velvære.
Jeg har altid været et skovmenneske, når det gælder gåture. Jeg er vandhund med stort V – jeg har faktisk hoppet i adskillige søer, bassiner og hav – selv ved ret lave grader. Jeg elsker romantikken omkring slotte og herregårde – i flere år henslæbte jeg timer i pigeværelset med bøger om de europæiske kongeslægter. Og så elsker jeg at blive forkælet og nusset omkring. Så med forbehold for alle de point, som Vejlefjord Hotel og Konference dermed har scoret på forhånd, vil jeg alligevel forsøge nøgternt at beskrive et af landets nye spændende wellness-tilbud.
Det gamle sanatorium har rammer, der sender tankerne hen på adelig historie. Siden hovedbygningen stod færdig i 1900, har stedet dog ikke været til royale formål, men rummet tuberkulosepatienter, folk med nervøse lidelser og de senere år hjerneskader. I perioder har området været lukket helt af for offentligheden, men med det nye hotel, konference, kur og spa er dørene smækket vidt op for alle, der vil opleve stedet, forkælelse og god mad.
Og man føler sig allerede privilegeret, når man stiger ud af bilen. Omkranset af bøgeskov og med udsigt over fjorden er stilheden og roen slående – skuldrene tager det første ryk nedad. Tænk sig at få lov at indtage dette slot i skoven!
De nye termer rejser sig som granitblokke inde i skoven, men første stop for vores vedkommende er spa-afdelingen, som ligger lige før termerne. De klassiske hvide morgenkåber udleveres, og efter omklædningen bliver vi vist hen i RelaxLoungen, hvor vi dumper ned i store kurvestole. Allerede ved første møde er det tydeligt, at sundhed og afslapning er i fokus – her er vand med lakridsrod, frugt og flere helseteer at vælge mellem i ventetiden. Bøger og fodskamler indbyder til at blive taget i brug. For mit eget vedkommende er det næsten nok – jeg vil bare sidde her og nyde musikken, som Niels Eje har komponeret til stedet – nyde roen og stemningen.
VejlefjordDen unge læge Christian Saugman, der selv havde været tuberkulosepatient og på kurophold i Tyskland, fik bygget sanatoriet for at tilbyde danske patienter en lignende behandling.
I 1900 stod bygningen færdig med plads til 96 patienter.
I slutningen af 1940’erne var tuberkulosen slået ned af penicillinen.
I 1957 åbnede Vejlefjord Jysk Nervesanatorium efter en modernisering af bygningerne. Med distriktspsykiatrien blev grundlaget for nervesanatoriet i 1980’erne stærkt reduceret.
1985 åbnede Vejlefjord for genoptræning af hjerneskadede.
I 1989 gjorde moderniseringer det muligt for stedet at tilbyde kursus- og konferencefaciliteter.
Siden 2004 har Vejlefjord Fonden arbejdet hen imod at danne det Vejlefjord, der i dag står næsten færdigt: Hotel og Konference i topkvalitet, Kur & Spa med lækre specialiteter, Sundhedscenter med forebyggelse og helbredelse af livsstilssygdomme og Rehabiliterings- og Hospitalscenter.
|
At ligge på en briks og blive bruset i skovregnsbehandlingsrummet, sæbet ind med bløde pudevår fyldt med sæbe og skrubbet med sisalbundter – og masseret blidt. Huden prikker, hver gang strålerne holder pause. Bagefter sidder varmen længe i kroppen, og i loungen er vi kommet helt ned i gear.
Alle behandlere eller sanseterapeuter, som de kaldes på Vejlefjord, er lægeeksaminerede massører – og man føler sig i gode hænder. Faglighed er i højsædet over hele Vejlefjord – navnet dækker udover hotellet over både Neurocenter, Rehabiliteringscenter, Behandlingscenter og Sundhedscenter – som ligger i andre lokaliteter på det store område. Udover en stor seriøsitet og stolthed over at kunne tilbyde både raske og syge mennesker den ypperste pleje og behandling, betyder det en stor fleksibilitet og alsidighed i det, stedet kan tilbyde både virksomheder og private.
Tilbage i spaen er vi nået til Vejlefjords specialitet indenfor spabehandlinger: en Pantai Luar. For vores vedkommende foregår det i duorummet – hvor par har mulighed for at få behandling side om side.
Pantai Luar er en særlig massage med opvarmede urtebolde, som aktiverer blodcirkulationen. Massageformen stammer fra Asien, og Vejlefjord er det første sted i Skandinavien, hvor det tilbydes. Gentagne gange varmes urteboldene og presses mod huden, der nærmest svælger i varm olie – de blide bevægelser og gentagelserne i massagen får mig til at svømme hen. Der eksisterer kun varmen, blødheden og bevægelserne. Jeg tror faktisk, jeg døser til sidst…
Den mandlige del af duoen skal først lige komme sig over forsøget på at få massage under fødderne, før sanseterapeuten diplomatisk vælger at gå udenom denne kropsdel. Uden fare for kilderi, overgiver han sig også.
Masser af lokale specialiteterNiels Eje – kendt fra Musicure-cd’erne – har komponeret musikken specielt til Kur & Spa-området.
Oscar Umahro Cadogan har sammensat retterne i Vitalbaren, vælg mellem lækre forfriskende smoothies eller frokostretter med laks og kylling.
Spabehandlingerne er delt op i:
Massager – med Pantai Luar som en af specialiteterne.
Scrubs – rensning og exfoliering af huden.
Wraps – indpakninger, hvor hud og krop dækkes.
Bade – med indhold, der nærer huden.
Facial – ansigtspleje tilpasset din hudtype.
Du kan også bestille forskellige pakker – både for ham og hende eller begge to.
|
Brudt op i det kuperede skovterræn, som store skandinaviske klipper, ligger Termerne – på den ene side kolde og mørke som tordenskyer, på den anden side rolige og stærke vægge om de indbydende bade. Arkitekturen er et kapitel for sig – oplevelsen er en skattejagt rundt imellem huler og kroge, hvor forskellige sanseoplevelser venter.
Vands helende og terapeutiske virkning har været kendt langt tilbage og udnyttet gennem traditioner op gennem Europa. Denne viden er også udnyttet i Vejlefjords termer. Man kan selvfølgelig vælge at kaste sig under både sommerregn og lade sig massere af mammutbrusere – og boltre sig i de forskellige bassiner. Eller man kan bruge temperatur-forskellene til at sætte gang i blodgennemstrømningen.
Vi spadserer først ned i det store Panoramabassin, hvor vandet er 32 grader. Dejlig lunt med udsigt til skoven udenfor vinduerne – og små huler, hvor man kan sidde eller plaske lidt i fred.
Bagefter er det Ild-badet – 42 grader – som personligt får mig til at sige av, hele vejen ned ad trappen. De røde vægge og den stille syden i vandet medvirker til illusionen om ild, og efter huden har accepteret varmen, glider jeg hen på bænken, slapper af og overgiver mig til varmen. Musklerne slapper af, men ligesom jeg synes, at det er ved at være hyggeligt, kan jeg mærke, at varmen også kan blive for meget.
Så er der kun Is-badet tilbage – 8 grader – og som navnet antyder, dumper der isstykker ned med jævne mellemrum. I beskrivelsen af Termerne står der, at man ikke skal blive dernede, til det bliver ubehageligt. Det er der ingen fare for! Allerede første skridt nede ad trappen skriger hjernen flygt! Men med en dyb indånding lykkes det at nå helt ned – under – og op igen. Jeg kan ikke skrige – ellers havde jeg nok gjort det.
Kort efter kommer belønningen. Huden prikker, og varmen har forseglet sig inde i kroppen, energien bruser. Efter et par omgange er jeg mør til et hvil i en liggestol.
Jeg tror, at de fleste, der besøger Vejlefjords termer første gang, tager sig en prøvetur og tjekker de forskellige bade og saunaer ud.
Personligt er jeg vild med lydbadet, hvor Niels Ejes musik lyder både over og under vandet. Det er en ret speciel fornemmelse at ligge i det lune vand i en hule, svæve rundt og lytte til musikken og lydene. Vi skiftes til at hjælpe hinanden med at flyde – så vi kan slappe helt af med lukkede øjne og ikke være bange for at støde ind i noget. Lige over for ligger lysbadet, hvor væggene skifter farve med det dansende lys.
Saunaen, der står på pæle udenfor, er også en sjov detalje – med brusere og træbaljer til kølige afvaskninger udenfor – lige over for det udendørs bassin. De høje træer rundt om både skærmer, men giver også en oplevelse af at være midt i naturen – på trods af det unaturlige i at svømme rundt i et bassin med 32 grader, når der højst er 10 grader varmt i omgivelserne.
Det er vigtigt at få væske nok, når man leger med temperaturerne i sauna, dampbad og bassiner – og der er fri adgang til vand og frugt i termerne. Ønsker man andet og mere, kan Vitalbaren tilbyde forfriskninger, smoothies og en let frokostanretning. Oscar Umahro Cadogan har komponeret retterne med ?ne ?nesser for både sundhed og smag.
De Termiske BadeI de grå granitbygninger finder du:
Panorama-badet – det største bassin med 32 grader varmt vand.
Ild-badet – det varmeste med 42 grader varmt vand.
Is-badet – 8 grader koldt! Isstykker dumper ned med mellemrum.
Aroma-badet – vækker stemninger med æteriske olier.
Lys-badet – med lys i regnbuens farver, der reflekteres af vandet.
Lyd-badet – speciel oplevelse, når musikken lyder under vand.
Skov-badet – i varmt vand, men omgivet af bøgeskoven udenfor.
Sommerregn – der falder fra fem meters højde.
Mammutbrusere – fra 3 meter vælter vandet ned og masserer.
Skov-sauna – for enden af gangbro på et plateau hævet op i skoven.
Dampbadet – med tre sektioner af varme og tykke tåger.
Aroma-sauna – lige over for dampbadet med isterninger lige udenfor.
|
Godt møre af olier, vand, varme og iskolde chok bevæger vi os fra en verden til en anden – ind på hotellet. Her er stemningen stadig afslappet, men de standsmæssige omgivelser giver en lyst til at trække i et andet dress end badekåber. Det er stadig sanserne, der skal forkæles, men fokus er gået fra føle til smagssansen. Der er lækre overraskelser på værelset, der ligesom størstedelen af hotellets 85 værelser vender mod fjorden.
Enkelte steder skinner fortiden som patientbygning stadig igennem, og man kan hygge sig over små genstande, udstillinger og malerier, der fortæller om stedets fortid.
Hotellet har både Restaurant Barbara på toppen af bygningen med en fantastisk udsigt og gourmetaftener på menuen, og Brasseriet – hvor morgenmad og frokost også serveres. Der er fuldt hus, da vi ind?nder os om aftenen og falder ned i de bløde møbler.
Mad, betjening og drikkevarer glider let og elegant ned, ved nabobordene holder folk i hånd, nusser en arm her og der, smiler forelskede – faktisk har jeg sjældent set så mange romantikere et sted. Måske termer, spa og omgivelser alligevel har lidt ind?ydelse?
Den smukke park, stranden og skoven opad bygningerne inviterer til lange gåture – og når solen oven i købet titter frem fra morgenstunden, er der ingen undskyldninger. Vejlefjord har, måske landet eneste, kurveje. Planlagte ruter af varierende længde og stigninger, som alle er velkomne til at nyde. Stierne er kortlagt og navngivet – og nogle af dem har deres egen lille historie – f.eks. Sneglebakken. Når tuberkulosepatienterne kunne komme op ad den, var de raske. Området er også fra gammel tid broderet med bænke, hvor man kan tage sig et hvil, nyde udsigten og duftene af hav og skovbund.
Inden vi forlader området helt, skal vi prøve en ansigtsbehandling – Immediate Beauty. Alene navnet har givet den mandlige del af holdet lidt forbehold – det lugter vel lidt feminint med ansigtsbehandlinger og skønhed. Behandlingen er tidsmæssigt kort, men især masken kan man mærke effektiviteten i. Vejlefjord kalder selv behandlingen for den hurtigste vej til den største effekt.
Der er dog ikke noget forjaget over behandlingen. Varme fugtige håndklæder presses blidt ned over ansigtet, blid akupressur massage på ansigt, nakke og skuldre – og afslapningen er fuldkommen. Efterfølgende er manden også helt med på, at en ansigtsbehandling ikke kun er for tøser. Næste gang vil han i hvert fald ikke gå glip af en. Med skuldrene helt nede ved knæene siger vi endelig farvel – og forhåbentligt på gensyn med slottet i skoven.