Nyheder

Skurv plager villahaverne

22. august 2012

Æbler med skurv kan fint spises, men de holder ikke så længe. Løsningen kan være at lave lækker most til fryseren.

Æblehøsten nærmer sig med hastige skridt, selvom de fleste typer er blevet forsinket af den kolde og våde forsommer. Netop den megen fugt er årsag til mere skurv på æblerne end sidste år – med undtagelse af de æbletræer, der står i de meget haveinteresseredes haver. For her er der givetvis blevet sprøjtet med svovlkalk eller lignende, ligesom svampesporerne fra sidste år ikke har fået lov til at overvintre. Men den megen regn har gjort vækstbetingelserne for skurven god. Sporene modner om foråret i temperaturer mellem 16 og 22 grader, og efter en regnbyge, hvor alle bladene er fugtige, spredes sporene med vinden til andre blade og andre træer.

 

Skurv er mest kosmetisk

Det giver de velkendte mørke pletter på æblerne, der dog ikke har nogen indflydelse på smag eller vitaminindhold. Men holdbarheden er ikke den samme, da der ofte dannes råd i skurvpletterne. Derfor kan æbler med skurv ikke gemmes uforarbejdet til vinterforråd.

Lav din egen æblemost

Så hvis du har mange æbler med skurv, må du enten gøre æblemos til en livret eller leje eller købe en æblemostpresse. Man kan leje en mostpresse mange steder i Danmark og selv Bilka solgte sæt af kværn og mostpresse sidste år. Det kan virke lidt pebret at ofre et par tusinde på at eje selv, men et produktivt æbletræ kan sagtens levere 40-50 liter æblemost om året, der enten kan fryses eller pasteuriseres. Hvis man tænker på, hvad 40 liter ufiltreret, økologisk æblemost koster, skal man ikke bruge mosteriet i mange år, før pengene er tjent hjem. Endelig smager hjemmelavet æblemost lige en tand bedre, fordi man kan bruge fryseren og undgå pasteuriseringen, der ødelægger mange smagsnuancer. Det er tilmed en hyggelig familieopgave at lave most, som runder sommeren af på smukkeste vis. Det kan dog anbefales at finde et egnet lokale indendørs, da hvepsene i sensommeren både er meget nærgående og temmelig rundtossede i hovederne.

Beskær træerne og fjern svampesporene

Hvis dine frugttræer har været plaget af skurv, er det vigtigt at beskære det i efteråret. Alle skurvangrebne blade og grene skal væk, da der sidder sporer, som overvintrer. Nogle frugttræer sætter ganske vist ikke frugt på unge grene, men det er bedre med en mager høst næste år end at slås med skurvproblemerne i al evighed.
Kilde: haveabc.dk

Forrige artikelNeglene afslører sygdomme

Næste artikelØkogær for smag og miljø

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.