Skyl næsen i saltvand

Det er højsæson for snøft og tilstoppede næser. Vi ser på en naturlig måde at lindre irritationen.

 

Næsespray indeholder sundhedsrisiko

Der er traditionelt godt salg i næsespray fra efterår til vinter. Det milde og fugtige vejr i november har givet særlig gode levebetingelser for diverse luftvejsvira. Mange har en næsespray i skrivebordskuffen, handskerummet, medicinskabet eller håndtasken, så samtalen ikke bliver alt for snøvlet. Men det er ikke ubetinget en god idé; næsespray indeholder stoffer, der ved for lang tids brug kan ødelægge slimhinderne i næsen, så næsen konstant løber – og tilbage i 2006 blev Otrivin sågar mistænkt for at forårsage nerveskader ved for megen brug. Der står ganske vist på indlægssedlerne, at næsespray ikke bør bruges i mere end 8-10 dage af gangen, men det kan være svært at holde styr på dagene, hvis næsen bare bliver ved med at løbe eller stoppe til.

Saltvand renser næsen

Men der findes heldigvis en naturlig måde at modvirke en tilstoppet næse – uden væsentlige bivirkninger. Metoden kaldes næseskylning og er både billig og let at udføre. Lav en blanding af 5 dl postevand og 1 tsk. almindelig bordsalt. Vælg salt uden tilsat jod og antiklumpningsmidler – sydesalt eller anden havsalt er det bedste valg. Vandet skal varmes op til almindelig kropstemperatur og saltet skal røres grundigt ud. Hvis du har målt rigtigt op, er saltindholdet i vandet nu omtrent det samme som i kroppen (0,9 pct.), hvorfor det kan kaldes fysiologisk saltvand.

Køb remedier til næseskylning på apoteket

På apoteker kan du købe et såkaldt næsehorn, så vandet let kan komme op i næseborene. Man kan også finde næseskylningskander på nettet. Drej hoved og overkrop en anelse til siden og lad kanden eller næsehornet følge med. Vandet skal løbe fra det ene næsebor og ud af det andet, så smuds og slim kan skylles ud. Når du har brugt halvdelen af vandet, fnyser du let, drejer hovedet, og gentager behandlingen på det andet næsebor. Skyl næsen morgen og aften – eller efter behov.

Næsens funktioner

Næsen har to væsentlige funktioner. Den ene er naturligvis lugtesansen, mens den anden er at filtrere, fugte og varme indåndingsluften, før den når lungerne. Næsens slimhinde har en samlet overflade på omtrent 180 kvadratcentimeter fyldt med fimrehår, der transporterer slim og partikler ned i svælget. Når du er ramt af en infektion, en forkølelse, høfeber eller en bihulebetændelse, er denne proces kraftig nedsat, og næsen stopper til med slim og partikler, mens slimhinden irriteres og hæver.  

Kilder: halsa.se og dr.dk

6 kommentarer

 • Lene Toksværd siger:

  Man kan da godt skylle 3 gange om dagen uden at været forkølet ikke? Det kan ikke ødelægge slimhinderne vel?

 • birthe jensen siger:

  Jeg er en ældre dame 78 år, har lige fået at vide jeg har lunge fribrose, har været akut indlagt i 8 dage, kom hjem i fredags med hjemmeilt, kan jeg med fordel bruge en næseskyller, håber meget på svar, venligst birthe

 • Sarah Sørensen siger:

  Ved længere tids brug af saltvand, kan det så gå ind og ødelægge eller irritere slimhinderne? Min datter på lidt over et år har været forkølet igen og igen og igen i år, og vi har med god virkning brugt saltvand. Alle de gange hun har været forkølet har hun har taget det fint, men nu er hun pludselig begyndt at skrige og græde og vride og vende sig hver gang hun skal have den. Så jeg tænker om det ved lang tids brug måske kan begynde at gøre ondt af en eller anden årsag? Mvh Sarah Sørensen

 • Sarah Sørensen siger:

  Hov undskyld! Har først set nu at man ikke må stille spørgsmål her!

 • Niels Hansen siger:

  jeg var engang til en næse, hals og ører specialist fordi jeg havde feber 7 gange på 4 mdrs tid… han anbefalede mig saltskylning og sagde at det er så naturligt at man kan bruge det flere gange om dagen. Fordi det tilsvar ens krops væske balance. Jeg følt at 3 gange om dagen var rigeligt.. men jeg sørgede for at få det igennem bihulerne og ikke kun hurtigt ind og ud af næsen.

 • Josephine Fruelund siger:

  Saltvandet trænger ikke igennem til bihulerne, da de er lukket af med en membran. Bihulebetændelse opstår, når luftvejen i næsen er stoppet til, og der kommer bakterier fra det ophobede snot over membranen til bihulerne. Derfor giver det god mening at skylle for at undgå bihulebetændelse.

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *