Nyheder

Skyl næsen i saltvand

30. november 2011

Det er højsæson for snøft og tilstoppede næser. Vi ser på en naturlig måde at lindre irritationen.

 

Næsespray indeholder sundhedsrisiko

Der er traditionelt godt salg i næsespray fra efterår til vinter. Det milde og fugtige vejr i november har givet særlig gode levebetingelser for diverse luftvejsvira. Mange har en næsespray i skrivebordskuffen, handskerummet, medicinskabet eller håndtasken, så samtalen ikke bliver alt for snøvlet. Men det er ikke ubetinget en god idé; næsespray indeholder stoffer, der ved for lang tids brug kan ødelægge slimhinderne i næsen, så næsen konstant løber – og tilbage i 2006 blev Otrivin sågar mistænkt for at forårsage nerveskader ved for megen brug. Der står ganske vist på indlægssedlerne, at næsespray ikke bør bruges i mere end 8-10 dage af gangen, men det kan være svært at holde styr på dagene, hvis næsen bare bliver ved med at løbe eller stoppe til.

Saltvand renser næsen

Men der findes heldigvis en naturlig måde at modvirke en tilstoppet næse – uden væsentlige bivirkninger. Metoden kaldes næseskylning og er både billig og let at udføre. Lav en blanding af 5 dl postevand og 1 tsk. almindelig bordsalt. Vælg salt uden tilsat jod og antiklumpningsmidler – sydesalt eller anden havsalt er det bedste valg. Vandet skal varmes op til almindelig kropstemperatur og saltet skal røres grundigt ud. Hvis du har målt rigtigt op, er saltindholdet i vandet nu omtrent det samme som i kroppen (0,9 pct.), hvorfor det kan kaldes fysiologisk saltvand.

Køb remedier til næseskylning på apoteket

På apoteker kan du købe et såkaldt næsehorn, så vandet let kan komme op i næseborene. Man kan også finde næseskylningskander på nettet. Drej hoved og overkrop en anelse til siden og lad kanden eller næsehornet følge med. Vandet skal løbe fra det ene næsebor og ud af det andet, så smuds og slim kan skylles ud. Når du har brugt halvdelen af vandet, fnyser du let, drejer hovedet, og gentager behandlingen på det andet næsebor. Skyl næsen morgen og aften – eller efter behov.

Næsens funktioner

Næsen har to væsentlige funktioner. Den ene er naturligvis lugtesansen, mens den anden er at filtrere, fugte og varme indåndingsluften, før den når lungerne. Næsens slimhinde har en samlet overflade på omtrent 180 kvadratcentimeter fyldt med fimrehår, der transporterer slim og partikler ned i svælget. Når du er ramt af en infektion, en forkølelse, høfeber eller en bihulebetændelse, er denne proces kraftig nedsat, og næsen stopper til med slim og partikler, mens slimhinden irriteres og hæver.  

Kilder: halsa.se og dr.dk

Forrige artikel”Spaghetti” med kødsovs

Næste artikelNaturligt sødemiddel godkendt