Nyheder

Slankekure kan forkorte livet

22. oktober 2013

Hvis du har lidt ekstra på sidebenene, er der ingen grund til at kæmpe for en lavere vægt. Vidensråd for Forebyggelse slår i en ny rapport atter fast, at det er sundere at veje lidt for meget end at gå på slankekur.

Der har været megen fokus på overvægt i sundhedsdebatten. Overvægt har traditionelt fået skylden for folkesygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og kræft. Men måske er det ikke så meget selve overvægten, der udgør problemet. Måske er det snarere mangel på motion, usund kost og for lidt søvn, der er skyld i sygdommene.

Man kan i hvert fald statistisk se, at mennesker, der lever sundt med overvægt, lever længere end mennesker, der hele tiden kæmper med at få vægten ned ved hjælp af slankekure og intensive træningsforløb.

Ingen grund til at tabe sig med et BMI under 30

Det er disse data, Videnråd for Forebyggelse atter har gransket, hvilket har resulteret i den enkle konklusion: Hvis du har et BMI mellem 25 og 30, skal du ikke nødvendigvis kæmpe for at komme ned i vægt. Der kan både være flere og bedre år i at leve sundt og forlige sig med de ekstra kilo. Der er nemlig 15 pct højere dødelighed blandt raske overvægtige, der taber sig, end raske overvægtige, der bevarer vægten.

– Den nye viden understreger netop, hvor vigtigt det er at forebygge, at vi overhovedet bliver overvægtige. Og er man først blevet overvægtig og i øvrigt er rask, er det vigtigt ikke at tage yderligere på. For denne gruppe er det bedste, de kan gøre, at undgå vægtstigning, være fysisk aktiv og spise sundt i stedet for at kaste sig ud i en masse kure for at tabe sig, forklarer professor Kim Overvad, der står bag rapporten.

BMI over 30 er stadig alvorligt

Men rådet gælder naturligvis kun, hvis du føler sig rask og rørig, og hvis dit BMI er under 30. BMI over 30 karakteriseres som svær overvægt, og det vil altid forkorte livet pga det øgede pres på navnlig hjerte og led.

BMI er ikke nødvendigvis retvisende

Normalt har man opfattet et BMI over 25 som usundt, men målestokken for overvægt er ikke så brugbar, hvis du eksempelvis har meget muskelmasse. En veltrænet mand vil nemlig figurere som overvægtig på BMI-skalaen, selvom vedkommende måske har en fedtprocent på fem. Du finder dit BMI ved at tage din vægt og dividere den med din højde i meter ganget med din højde i meter. Dvs at en mand på 185 cm, der vejer 87 kg, har et BMI på 25,6, hvilket placerer ham i den nederste del af overvægtskalaen.

Videnråd for Forebyggelse er et uafhægigt råd, der arbejder med forebyggelse af sygdom og befolkningssundhed i bred forstand. Rådet er etableret som et samarbejde mellem Trygfonden og Lægeforeningen, og Sundhedsstyrelsen har en observatørpost i rådet.

Du kan læse rapporten her (pdf-link).

Forrige artikelBestikkelsen skal være synlig

Næste artikelGlutenfri pølsehorn

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.