Der er ingen grund til at ærgres over en stor bagdel. Det kan være en sund fordel.
Januar er traditionelt tiden, hvor kvinder og mænd kaster sig ud i slankekure af alskens slags. Det gælder om at komme af med de forkætrede fedtdepoter, koste hvad det vil. Det er ikke nødvendigvis en sund fremgangsmåde. Nyere forskning viser, at du ikke altid kan forlænge levetiden med vægttab selvom du har lidt ekstra på sidebenene. Tværtimod er der en risiko for, at du mister leveår, hvis du kaster dig ud i slankekure. Hvis du vil have fedtprocenten ned, er det sundere med mere motion og livsstilsændringer i stedet for de pludselige skift i madvaner.
Det er nemlig ikke lige meget, hvor fedtet sidder. Institut for Sygdomsforebyggelse på Bispebjerg hospital har medvirket i en ny stor undersøgelse, der har skullet afklare fedmens indvirkning på levetid og sygdomme. Resultaterne overraskede forskerne. Flere befolkningsstudier viser nemlig, at vægttab i visse tilfælde kan nedsætte levetiden. Her er vel at mærke ikke tale om normalvægtige, der bliver undervægtige; det er overvægtige, der taber sig, men som alligevel ikke lever så længe som andre overvægtige, der holder vægten.
Der er dog ingen tvivl om, at fedt på maven med fordel kan tabes. Men fedtet på hofterne og bagen reducerer ikke levetiden – tværtom.
– Vi er nogle af de første, der har kunnet nuancere budskabet omkring vægttab ved at vise, at det ikke handler om at tabe sig, men derimod om at reducere mavefedtet og bevare fedtet på hofter og lår, hvis levetiden skal øges, siger Tina Landsvig Berentzen fra Institut for Sygdomsforebyggelse på Bispebjerg Hospital.
Undersøgelsen bygger på en stor dansk undersøgelse, hvor 26.625 mænd og kvinder i alderen 50-64 år blev undersøgt i både 1993-97 og 1999-02. De fik bl.a. tjekket livvidde og vægt, og de blev sidenhen fulgt via registre for sygelighed og dødelighed.
Kilde: dr.dk/sundhed