Tema

Slap af i kroppen med selen

Foto: Shutterstock
21. februar 2021

Vi lever i en turbulent tid, og det er ikke mærkeligt, hvis man rammes af både fysisk og psykisk uro. Men følelsen af at have svært ved at slappe af i krop eller sind, kan afhjælpes. Særligt selen har vist sig at have positiv effekt i den henseende.

Kender du følelsen af uro i benene? Fornemmelsen af, at de har svært ved at finde til ro og danser lidt rundt under dynen, mens du egentlig gerne vil sove? Måske er oplevelsen krydret med en let kriblende følelse, eller at det værker lidt i de hyperaktive stænger? Det kan skyldes, at du simpelthen har siddet for meget stille, og at kroppen tigger og beder om at blive brugt lidt. Især i disse tider, hvor vi opfordres til at blive mest muligt hjemme, kan det være svært at komme op på de ønskværdige 7-10.000 daglige skridt, og belejligt at falde ned i sofaen og dase foran Netflix, når arbejdsdagen er slut.

Urolige ben til stor gene

Men uroen kan også skyldes lidelsen “Restless Legs Syndrome”.

Restless Legs Syndrome (RLS) er, modsat den uro, der kan opstå efter en inaktiv dag, en kronisk tilstand, hvor man oplever uro i benene, som kan være særligt voldsom omkring sengetid.

Lidelsen kan lindres ved at bevæge sig, men det er symptombehandling og ikke en kur. Man estimerer at 5-15 procent af den europæiske befolkning lider af syndromet. De fleste er kvinder, som rammes i alderen 30-60 år, men mænd er også på offerlisten, og for nogle vil det starte allerede i deres 20’ere. Det er dog velkendt, at risikoen stiger med alderen.

Der er usikkerhed om, præcis hvorfor lidelsen opstår, men forskere mener, at det kan hænge sammen med hjernens produktion af dopamin, og at der er en arvelig komponent til sygdommen. Man kan lide af syndromet i forskellige grader, og er symptomerne voldsomme nok, vil man typisk behandle med dopamin-midler. Der er dog udfordringer ved denne behandlingsform, da den både kan forværre uroen, ligesom medikamenterne er forbundet med flere andre potentielle bivirkninger.

Dog viser forskning, at tilskud med spormineralet selen faktisk kan afhjælpe symptomerne hos en del mennesker med restless legs, og at der ikke ses bivirkninger ved denne type behandling.

Læs også: Selen kan beskytte mod visse kræftformer

Resultaterne var overvældende

Selen er et spormineral, som findes i jorden. Desværre er jorden på vores breddegrader selenfattig, og derfor er det svært at få stillet kroppens behov for mineralet gennem kosten alene. I gennemsnit indtager danskere mellem 44 og 57 mikrogram selen om dagen, og det anbefales, at den daglige dosis ikke overskrider 300 mikrogram. Man kan altså trygt tage et tilskud, hvis man mistænker selenmangel eller mærker uro i benene.

Virkningen af selentilskud er afdækket i flere studier, blandt andet det svenske KiSel-10 studie, som undersøgte effekten af selen og coenzymet Q10 i forhold til en lang række sygdomme. Resultaterne af studiet er overvældende og viste blandt andet, at deltagere, som fik de to tilskud af selen og Q10, havde lavere risiko for hjertekarsygdomme og overordnet lavere dødelighed.

Symbiotisk forhold

Foruden at være opmærksom på kvaliteten af sit selentilskud, kan det også være en god ide at supplere selen med Q10. I KiSel-10 studiet fandt forskerne nemlig også, at selen og Q10 er i et indbyrdes symbiotisk forhold. I praksis betyder det, at kroppen ikke kan få det maksimale ud af Q10, som er afgørende for energiproduktionen i cellerne, eller af selen, hvis der er mangel på en af de to. Kroppen har simpelthen brug for tilstrækkelige mængder af henholdsvis coenzymet og mineralet, hvis man vil have den fulde effekt.

Modsat selen, som skal tilføres udefra, producerer kroppen selv Q10 – produktionen falder dog med alderen, og det er en årsag til at overveje et tilskud.

På det danske marked er tilskuddene Bio-SelenoPrecise og Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold nogle af de mest anbefalede med en meget høj, dokumenteret optagelighed af hhv. selen og Q10.

Selen gav signifikant lindring

Selen blev første gang opdaget i 1814, og i 1973 konstaterede en gruppe forskere, at selen er en antioxidant, har antiinflammatoriske egenskaber og spiller en rolle i forhold til ”det dopaminerge system”, som netop er det, man mistænker for at være skyld i Restless Legs Syndrome. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at flere hold af forskere sidenhen har undersøgt mineralet som en mulig behandling af syndromet, og at man har fundet positive resultater.

I et studie undersøgte man effekten af selentilskud i to forskellige doser og sammenlignede resultaterne med placebo. Deltagerne, der alle led af Restless Legs Syndrome som den primære sygdom, fik i en måned henholdsvis 50 mikrogram selen, 200 mikrogram selen eller placebo. Mellem hver undersøgelsesfase gik en måned for at rense kroppen for tilskud. At deltagerne led af Restless Legs Syndrome som primær sygdom, betyder, at uroen i benene ikke var en konsekvens af en anden lidelse som jernmangel, nyresvigt eller blodmangel.

Forskellen var signifikant

Efter hver måned med behandling, som hverken deltagerne eller andre forskere kendte rækkefølgen af, skulle deltagerne besvare et spørgeskema om deres symptomer og graden af dem. De svarede på i alt ti spørgsmål, hvor de kunne angive en score fra 0 til 4 alt efter, hvor slemt de oplevede de forskellige symptomer.

Resultaterne viste tydeligt, at en måned med enten 50 eller 200 mikrogram selen dagligt mindskede deltagernes symptomer, og at forskellen var signifikant sammenlignet med placebo.

I gennemsnit angav deltagerne efter en måned med placebo en score, der var seks point lavere, end inden de gik i gang. Efter en måned med 50 mikrogram selen faldt scoren med knap 13 point, og efter en måned med 200 mikrogram faldt scoren med 14. Der er altså ikke stor forskel på de to måneder med tilskud, men en væsentlig forskel mellem selen og placebo.

Sæt en stopper for den onde cirkel

Uro i benene og kroppen kan være yderst generende og gå ud over søvnen, som ellers er så vigtig.

Lider man af konstant uro i benene, som ved RLS, kan selentilskud og gåture være en måde at mindske symptomerne og få ro i kroppen.

Mærker man netop nu en både fysisk og psykisk uro grundet de særlige vilkår, corona har sat for os, kan en gåtur også være en rigtig god ide.

Luft til hjernen og nogle kilometer i benene kan være en måde at skabe en naturlig distraktion samt træthed i kroppen, der kan gøre det nemmere at finde til ro om aftenen, og dermed minimere risikoen for at ende i en ond cirkel med psykisk uro og mangelfuld søvn.

Læs også: Naturen som helbreder

Livskvalitet og mental sundhed

Men er det ikke nok, kan det igen være en ide at skele til naturens skatte. Tilskud med Ginkgo Biloba har nemlig vist sig at have en lindrende effekt på psykisk uro og koncentrationsbesvær. I en undersøgelse fra 2003 konstaterede en gruppe forskere, at 240 milligram Ginkgo Biloba ekstrakt dagligt i fire uger gav en signifikant bedre selvrapportering af livskvalitet og oplevet mental sundhed.

Den effekt kan hænge sammen med ekstraktets evne til at forbedre kredsløbet og dermed øge blodtilførslen til hjernen.

Det sker ved en kombination af Gingko Bilobas evne til at udvide blodkarrene samt at virke blodfortyndende. Af den grund har ekstraktet også vist sig at have positiv effekt på vindueskiggersyndrom, som nærmest er det modsatte af RLS.

Vindueskiggersyndrom skyldes dårlig blodtilførsel til benene, der kan give smerter og gøre det svært at gå i længere tid uden at stoppe op.

Ginkgo Biloba har – ligesom selen – vist sig at have positive effekter på en lang række sygdomme og lidelser, og studier viser, at ekstraktet kan lindre alt fra demenssygdom til hjertekarsygdom, foruden at dæmpe psykisk uro og forbedre kredsløbet.

Find den rette Gingko-Biloba forbindelse

Der findes mange produkter med Ginkgo Biloba på markedet, og der er stor forskel på effekt og indholdsstoffer. Et studie fra 2016 undersøgte 42 forskellige produkter med ekstraktet og konkluderede, at ud af disse var der kun fire, som indeholdt de korrekte organiske forbindelser.

En anden undersøgelse fra 2004 sammenlignede antioxidantaktiviteten i forskellige Ginkgo Biloba-tilskud. Her fandt forskerne, at der var op til 50 gange større aktivitet i nogle produkter end andre, og i øvrigt at den højeste akitivtet var i det danskproducerede Bio-Biloba.

Som med alle kosttilskud skal man være opmærksom på, hvilket man vælger, og det er altid en god ide at gå efter naturlægemidler, såfremt det er muligt, da de er underlagt en anden kontrol end almindelige kosttilskud.

Forrige artikelNaturen som helbreder

Næste artikelTræning med bonus i det fri