Slidgigt i begge knæ: Kan jeg undgå operation?

Jeg er en kvinde på 58 år, der har udbredt slidgigt i begge mine knæ. For 3 år siden blev jeg indstillet til operation af to nye halv-proteser i mine knæ, da alt brusk er væk på indersiden af begge knæ. Jeg helst vil undgå en operation. Jeg er dog temmelig plaget i dag af smerter ved gang, og jeg er meget hjulbenet på begge knæ. Jeg har læst artiklen: Sådan kan slidte led smøres og genopbygges. Mon det er muligt, når der slet ikke er brusk tilbage – kan det mon genopbygges? Jeg har fået ordineret Tramadol, men dem ønsker jeg ikke at tage.

Mvh

Dorte

 


 

Jeg forstår godt, at du i første omgang ikke ønsker en operation. I store forskningsundersøgelser er der ikke en fuldstændig sammenhæng mellem graden af brusknedslidning og smerter. Nogle mennesker, der kun har få smerter, kan stadig have ret intakt brusk, og omvendt har andre mennesker med total nedslidning af brusken stort set ingen smerter. Det betyder, at selvom din brusk i knæene er meget nedslidt, kan du stadig gøre noget for smerterne. Det er altså ikke kun bruskniveauet, som er afgørende.

Derfor vil jeg klart anbefale dig at følge rådene fra artiklen, du nævner. Jeg har set mange mennesker få det bedre med en plantefokuseret antiinflammatorisk livsstil og med kosttilskud tilpasset slidgigten. Desuden er Tramadol ikke god til slidgigt og kan være yderst vanedannende.

Mvh

Maria Langbak

Læge

1 kommentar

 • Solveig Rasmussen siger:

  Hej Dorte.
  Du kunne fx. gå til en kinesiolog og få kigget på, hvorvidt der er u-balance på nogle af de muskler, som fæster sig omkring knæet. En sådan ‘fejlstilling’ kan afbalanceres, så en operation muligvis kan undgås.
  Jeg kan selvfølgelig ikke sige, at det er sådan i dit tilfælde, men muligheden eksisterer.
  Prøv at finde en dygtig kinesiolog ved at kigge på Danske Kinesiologers hjemmeside.
  Alt det bedste til dig.
  KH Solveig Rasmussen

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *