Nyheder

Slip af med den ømme hals

21. februar 2013

Har du ondt i halsen? Du behøver ikke nødvendigvis købe sugetabletter som Strepsils. Der findes andre metoder.

Ondt i halsen kan nogle gange være et forstadie til en forkølelse, så der er god grund til at gøre noget ved den ømme hals, før det udvikler sig. For har du først forkølelsen, er der ikke meget du kan gøre ud over at hvile og vente.

Kyllingesuppe er godt mod øm hals

Men der er heldigvis også en del at gøre, når maden ikke må have skarpe kanter. Du kan f.eks. starte med en tallerken kyllingesuppe. Den varme væske vil i sig selv have en smertelindrende effekt, men det er kyllingens høje indhold af natrium, der gør netop kyllingesuppe til en god kur. Teorien er, at natrium har en anti-inflammatorisk effekt, og det er da også et gammelt husråd at give kyllingesuppe mod øm hals.

Drik rigeligt med vand

Du skal sørge for at få rigeligt med vand. Gerne så meget, at din urin bliver lys gul eller klar. Det holder dine slimhinder fugtige, så immunforsvaret har lettere ved at bekæmpe bakterierne.

Gurgl i saltvand

Du kan også gurgle i saltvand. Flere studier viser, at gurgling med lunt saltvand flere gange dagligt kan reducere hævelser og løsne slim. Udblød en halv teskefuld havsalt i en kop varmt vand og sød eventuelt med lidt honning, hvis den salte smag er for kras. Spyt vandet ud.

Drik te

Det kommer vist ikke som nogen overraskelse, at te er godt, når halsen er øm. Alle typer te kan bruges, men urteteen er naturligvis den blideste. Til gengæld er te lavet på såvel sorte som hvide og grønne blade fyldt med sunde antioxidanter, der styrker immunforsvaret. Uanset hvilken te, du vælger, er en skefuld honning god at komme i. Meget gerne upasteuriseret honning, der har en anti-inflammatorisk effekt.

Bolcher og marshmallows

Sugetabletter er gode mod en øm hals, fordi de højner spytproduktionen. Men vælg nogle, der har en kølende eller bedøvende effekt, såsom eucalyptus eller menthol.

I USA anbefaler man marshmallows mod øm hals. Der er dog ikke kun tale om de bløde skumfiduser, børn ynder at riste over lejrbålet. Der er taler om planteslim fra marshmallow-planten, der herhjemme er kendt under navnet “Læge-stokrose” eller det latinske Althaea Officinalis. Det er dog lidt svært at hente den frisk i haven herhjemme, da planten efterhånden er blevet så sjælden, at plukning og opgravning er blevet forbudt grundet fredning. Men du kan købe roden i helsekostbutikker og bruge det til gurgling.

Om det skyldes en misforståelse er svært at vide, men man har dog fundet ud af, at også skumfiduserne kan være gode mod en øm hals. Det er gelatinen, der kan lægge en beskyttende hinde på de ømme punkter.

Ingen motion og masser af hvile 

Det er vigtigt, at du hviler dig. Ofte skyldes ondt i halsen en virus, og så er der ikke så meget at gøre. Men hvis du giver kroppen hvile og masser af væske, er den hjulpet godt på vej. Selvom du har et fast motionsskema, må du lade løbeskoene eller tennisketcheren stå, hvis halsen gør ondt. Motion vil med sikkerhed forværre sygdommen.

Kilde: Health.com

Forrige artikelOtte råd til at komme op i gear

Næste artikelEkstra midler til økoforskning