Junior kradser sig i hovedbunden – og straks går den vilde jagt med tættekam, balsam og kemikalier. Men hvad kan man gøre, når lusene skal ud hurtigst muligt og helst ikke sprede sig til hele familien?
Lus er nemme at få, men kan være svære at slippe af med – medmindre man er påpasselig og en ørn med tættekam. Især børn, der har tæt kontakt i leg, smitter let hinanden og efterfølgende deres familier.
Du kan vælge at behandle lus med en kur fra apoteket, men du kan også gå en anden vej.
Hvis du gerne vil bruge en skånsom metode til at få has på lus, men ikke har lyst til selv at blande ingredienserne, er naturmidlet ‘Gå Væk Lus’ en mulighed. Det indeholder udelukkende naturlige, virksomme stoffer: Anisolie, ylang-ylang-olie og kokosolie, som virker på både lus og luseæg. Ylang ylang olien kommer fra canangatræets store hvide blomster, som især dyrkes på Filipinerne. ‘Gå Væk Lus’ sprayes i hår og hovedbund. Det skal sidde i håret et stykke tid, og så vasker du bare med almindelig shampoo bagefter.
Lægen, Charlotte Bech, der har studeret Østens medicin, har en lang stribe råd til dem, der foretrækker at behandle med naturlige metoder.
– Brug først og fremmest en lusekam. Det er det vigtigste redskab, også i ayurvedisk medicin, understreger hun.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du bruger kammen, kan du finde instruktioner på internettet eller spørge hos forhandleren. Det er vigtigt, at du gør det rigtigt. Derudover foreslår Charlotte Bech følgende hjemmelavede kure uden bivirkninger:
– Man kan for eksempel blande vaseline, olivenolie og mayonnaise. Smør hår og hovedbund ind i det, og lad det sidde i håret natten over. Vask håret næste dag. Kom shampoo i, før du kommer vand i ellers er det vanskeligt at få vasket olien ud.
– Men husk at bruge badehætte eller sove med et gammelt håndklæde på hovedpuden – for at forhindre, at sengetøjet ødelægges, siger lægen.
Hun foreslår også en anden hurtigere metode:
– Man kan også anvende en blanding af citron og smør. Lad det sidde i ca. 20 sekunder. Vask og skyl herefter håret grundigt.
Hvis man ikke har mod på ovenstående fedtrige kure, kan man i stedet vaske håret med eddike.
– Det dræber alle luseæg på to døgn, forklarer hun.
For dem, der har mod på hjemmeproducerede kure, kan også hvidløg anbefales til bekæmpelse af lus:
– Lav en blanding af friskhakket hvidløg og limesaft – lige meget af hver. Smør det ind i hovedbunden og lad det sidde omkring en halv time. Derefter vaskes håret.
– Derudover kan man anvende ricinolie (også kaldet kristpalmeolie eller amerikansk olie), som smøres ind i hår og hovedbund og sidder natten over. Vask hår og hovedbund næste morgen, siger Charlotte Bech.
Sidst, men ikke mindst anbefaler lægen denne kur, men understreger, at hun ikke ved, om disse frø er til at opdrive i Danmark:
– En velegnet kur består af kværnede frø fra et indisk træ, som hedder annona reticulata (netannona træet). Dem blander man med enten kokos eller olivenolie. Gå med det i håret i tre dage, oplyser hun.
For at undgå, at for eksempel familiemedlemmer eller børn i en skoleklasse smitter hinanden igen og igen, er det vigtigt at forebygge.
Charlotte Bech anbefaler, at man forebygger ved for eksempel i et stykke tid at smøre hår og hårbund ind i kokosolie en gang om ugen, lade det sidde natten over, og vaske det ud næste dag med shampoo og balsam.
Derudover begrænser man selvfølgelig smitten, hvis man prøver at undgå nærkontakt med den, der har lus. Indtil behandlingen er vellykket overstået.
– Hold også lagner, pudebetræk, håndklæder og klude rene. Vask dem eventuelt med et desinfektionsmiddel, tilføjer hun.
Under alle omstændigheder bør man som det første anskaffe sig en lusekam og bruge den flittigt, indtil lusene er helt væk, og man er sikker på, at der heller ikke er flere æg, der udklækkes. Finkæm hele håret grundigt morgen og aften – og sørg for at rede helt ned i hovedbunden.
Tør kammen af med for eksempel køkkenrulle hver gang, du har redt en bane hår, så du ikke smitter dig selv, hvis du har “fanget” en af de uvelkomne gæster.
Et sidste tip til, hvordan man undgår smitte via hårbørste og kam: Placér lusekam og hårbørste i en lille plastikpose i dybfryseren efter brug, så længe der er smitterisiko.