Krop

Slut med at have lyst?

8. november 2017

Midt imellem hedeture, tristhed og underlivsinfektioner kan manglende sexlyst synes både forståeligt og mindre relevant. Men lyst og dermed et dejligt sexliv bør ikke være noget, vi frivilligt vinker farvel til. Derfor kan naturens tilskud være en hjælp.

Skjorten er gennemblødt af sved, huden ser træt ud, håret er tyndere og brysterne har mistet deres kække strut. Vi kvinder er ofte hårde ved os selv, og midt i overgangsalderens udfordringer kan ens lyst til sex let drukne, men der er også mere fysiske årsager til at vores lyst lider. Så i stedet for at lade stå til og undskylde den manglende lyst med vores manglende sexappeal og utilfredshed med alderstegnene, kan vi tage ansvaret for vores lyst og forsøge at lokke den tilbage.

Mange kvinder, der stadig menstruerer, kan nikke genkendende til, at deres cyklus påvirker deres lyst. Lige op til og kort efter ægløsning vil mange kvinders lyst til sex være størst – det er nemlig på dette tidspunkt, at chancen for at blive gravid er størst. Ligesom i mange andre forhold styrer vores indbyggede behov for reproduktion en stor del af vores lyst og ubevidste valg.

Det er også op til ægløsningen, at vores kvindelige kønshormon østrogen er på sit højeste. Og det er på det tidspunkt, at vores humør, sexlyst og energi også topper.

Tilsæt din lyst lidt østrogener

Men hvad sker der så, når vi går ind i overgangsalderen, og østrogenniveauet daler? Ja, nogle kvinder vil opleve det som en lang ørkenvandring, der minder om tiden lige før en menstruation. Dårligt humør, træthed, ømhed og ja, ingen sexlyst!

Lægger vi hertil de andre symptomer, som det dalende østrogenniveau kan forårsage: hedeture, uelastisk hud, tyndere slimhinder, større risiko for urinvejsinfektioner m.m., så er der ikke noget at sige til, at lyst er noget, der træder i baggrunden.

Mangel på lyst kan dog i sig selv være frustrerende og en god grund til overveje lidt hjælp fra naturen. Forskellig forskning i planteøstrogener har vist, at det kan være en fordel at blande forskellige slags, da vores tarmflora kan udnytte dem forskelligt – fra måned til måned.

Der findes i dag flere gode urtetilskud, hvor planteøstrogenerne er i fokus. Tilskud med rødkløver, humle, salvie og soja er nok nogle af de mest kendte, når det kommer til at nedsætte symptomer i overgangsalderen.

I et tilskud som Meno Joy fra New Nordic er ikke kun rødkløver og humle tilstede, men også en spændende urt – damiana – der hos kvinder kan have en positiv effekt på humør og lyst.

Når du er den eneste, der mangler lyst …

I Sydamerika har damiana været kendt og brugt gennem generationer, når det kom til at skal skulle stimulere sexlysten. Forskere mener, at effekten kommer af en mild følelsesmæssig optur og den afslappende virkning.

Kombineret med humle og rødkløver, der indeholder planteøstrogener, der har vist sig at have overbevisende effekt mod gener i overgangsalderen, kan et produkt som Meno Joy være en hjælp til at føre sexlivet med ind og gennem en ellers svær periode i kvinders liv.

Og ja, overgangsalderen kan meget vel betyde, at vi er nødt til at leve med bryster, hud og hår, der ser anderledes ud, men heldigvis opdager mange kvinder, at manden såmænd stadig finder hende lige sexet af den grund!

 


Lidt flere østrogener

Ved at bruge tilskud med planteøstrogener får kroppen tilført lidt af det, den mangler i overgangsalderen, og som er skyld i mange af symptomerne.

Rødkløver hjælper med at håndtere de typiske tegn, såsom hedeture, svedeture, rastløshed og humørsvingninger. Faktisk foregår der masser af spændende forskning i disse år på denne plante, da tilførsel af rødkløver under overgangsalderen muligvis også kan forebygge noget af den knogleskørhed, vi risikerer at få, når østrogenniveauet falder.

Humle indeholder også isoflavoner – som er planteøstrogener. Planten, der nok er mest kendt for at give smag til øl, er dog også kendt fra urtetilskud med beroligende og afslappende effekt, hvilket også kan være en fordel i forhold til de mere psykiske aspekter af overgangsalderen.

 


 

Humør og lyst

‘Er du præmenstruel?’ Hvilken kvinde har ikke prøvet at få dette – lettere fornærmende – spørgsmål, hvis hun en dag ytrer sig lidt bombastisk eller tvært?

Men vi ved også godt, at østrogenniveauet påvirker vores humør og lyst. Og det er nøjagtig de samme hormonelle forhold, der er i spil ved overgangsalderen. 

Udover at spise sundt, motionere og få frisk luft, kan vi også vælge at booste humør og energi med opkvikkende urter eller tilskud, hvor f.eks. urter som damiana kan give lysten et skub.

Andre gode urter er de såkaldt adaptogene urter som schisandra, russisk rod eller rosenrod, der kan booste energien.

Forrige artikelHar du kat? Så undgår dit barn muligvis at få astma

Næste artikelKan du se vitalitet i dine madvarer?