Nyheder

Små mødre har risiko for svangerskabsforgiftning

14. maj 2007

Lav fødselsvægt hos mødre, den gang de selv kom til verden, øger risikoen for at de selv bliver ramt af svangerskabsforgiftning, konkluderer omfattende norsk undersøgelse.

Risikoen for svangerskabsforgiftning er langt større hos mødre, der selv er født små, end hos mødre, der blev født med almindelig størrelse. Det bekræfter en omfattende norsk undersøgelse, hvori samtlige første- og andengangsfødsler i Norge i perioden 1999 til 2005 er undersøgt. Det er første gang, at sammenhængen er undersøgt i Norge og resultaterne, i denne den største undersøgelse af sin slags til dato, bekræfter tilsvarende fund i andre lande. ”Med noget nær en halv million svangerskaber sammenholdt med de nyfødte børn, som blev født i 1967, og nu selv er blevet forældre, er dette den mest omfattende, som nogensinde er foretaget på området,” fortæller Svein Rasmussen ved Institut for klinisk Medicin ved Universitetet i Bergen.

Forskningsresultaterne er netop offentliggjort i martsudgaven af Hypertension, der et amerikansk forskningsblad om blodtryk.

Moderkagen svigter

”Svangerskabsforgiftning skyldes i høj grad en moderkagesvigt. Vore fund tyder på, at væksthæmning hos et foster sandsynligvis skyldes moderkagesvigt og kan påvirke blodkredsløbet efter fødslen og ind i voksenalderen, sådan at kvinden har større risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning,” siger Svein Rasmussen ifølge videnskabssitet forskning.no og tilføjer, at dette sker uafhængigt af moderens og i øvrigt også faderens genmateriale.

I Sverige er tidligere gennemført en lignende undersøgelse men kun for kvinder op til 28 år, hvorfor den norske undersøgelse menes mere komplet.

Det fremgår ikke af forskningssitets omtale af undersøgelsen, hvor lav fødselsvægten hos moderen skal være for at risikoen er forøget. Fakta om svangerskabsforgiftning

  • Rammer omtrent hver 20. gravide kvinde.
  • Optræder hyppigst fra fostrets 6. måned, og er specielt fremtrædende frem mod fødslen.
  • Opdages sædvanligvis ved rutinemæssig blodtryksmåling og urinprøve.
  • Symptomerne er ofte højt blodtryk, æggehvide i urinen, hastig vægtforøgelse og hævede hænder og fødder, men ofte mærker kvinden ikke noget til sygdommen.
  • Problemer som følge af sygdommen er, at barnet får for lidt næring fra moderkagen.
  • Lidelsen behandles hovedsagelig med ro og hvile, samt overvågning af fosteret, som eventuelt må tages ved kejsersnit før fødselsdato.

Kilde: Jyllands-Posten.

Forrige artikelFarlige gifte i mange huse

Næste artikelMange skadelige stoffer i lakker

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.