Nyheder

Små menuer gør dig tykkere

1. februar 2011

Stor eller lille portion eller menu? Ordene i sig selv kan gøre forskellen på, hvor meget du spiser.

Nye undersøgelser publiceret i det amerikanske videnskabsmagasin Journal of Customer Research peger på, at forbrugerne let lader sig snyde til at spise mere, hvis en stor portion kaldes for lille.

Flere eksperimenter peger på, at man får et større kalorieindtag, hvis blot portionen kaldes for ”mini”, ”lille” eller ”small”.

Resultatet bygger på fem forskellige forsøg, hvor den gennemgående tendens hos testpersonerne var et større kalorieindtag og en lavere mæthedsfølelse, når portionerne blev kaldt små.

Journal of Customer Research udgives af universitetet i Chicago og er et videnskabeligt magasin, der primært beskæftiger sig med forbrugerpsykologi.

Distraheret ved bestilling af menu

Forsøgene blev gennemført, hvor testpersonerne skulle huske en liste med navne og telefonnumre, samtidig med at de valgte sandwichmenu. På den måde havde de ikke mulighed for at sætte sig ind i madens reelle næringsindhold. Derved skulle situationen ligne hverdagen for de fleste, hvor frokosten ofte købes og indtages i en hast.

Hvis der landede en såkaldt lille menu på frokosttallerkenen, spiste deltagerne i snit mere – uanset menuens reelle størrelse – end hvis menuen var stor. Derimod er forbrugere mere kritiske over for størrelsen, hvis man pludselig kalder en lille menu for stor.

Menu og størrelser bør overvåges

Forskerne peger på, at myndighederne nøje bør følge med i fastfoodkædernes mærkning af menuerne.

Herhjemme er ”de små” også blevet større de seneste tyve år. Engang var en almindelig sodavand på 25 cl – den hedder i dag lille, mens den almindelige typisk er vokset til 40 cl.

Journal of Customer Research har ved en tidligere undersøgelse påvist, at de sunde menuer på fastfoodrestauranterne reelt får kunderne til samlet at indtage flere kalorier; hvis hovedmenuen er en grøn salat bliver den ofte suppleret med en isdessert og en stor sodavand – eller kunderne spiser usundt med renere samvittighed, hvis restaurantens profil virker sund.

Flere testpersoner øgede deres kalorieindtag med op mod 130 pct. ved besøg på fastfoodrestauranter med sunde alternativer.

Kilde: jcr.wisc.edu

(Oprettet den 2. februar 2011)

Forrige artikelSunde forklædninger til søde snacks

Næste artikelStrækøvelser i hverdagen: Kom af med affaldet