Fysisk aktivitet er ekstremt vigtigt for sundheden. Desværre lever mange danskere et relativt stillesiddende liv, som blandt andet øger risikoen for type 2-diabetes. Heldigvis skal der ikke meget bevægelse til, før det gør en forskel.
Mange kender sikkert scenariet, hvor man står op om morgenen, kører til arbejde og sætter sig ved et skrivebord. Sidst på eftermiddagen sætter man sig igen i bilen, kører hjem, og kontorbordet bliver skiftet ud med spisebordet og senere sofaen. Og så går man i seng. Mange ved nok også godt, at det stillesiddende arbejde har negative sundhedsmæssige effekter, og måske kan det mærkes i skuldrene og ryggen, at det meste af dagen bliver brugt på den her måde. Men det kan være svært at gøre noget ved.
For der kan være rigeligt at se til i hverdagen, uden at man også skal forsøge at presse zumba, lange gåture eller svømning ind i kalenderen. Og til alle jer, som sidder og nikker genkendende til den her beskrivelse, og måske endda mærker den dårlige samvittighed komme snigende, så er der altså godt nyt.
[relateredehistorier]
Forskere i Sverige har nemlig undersøgt, hvorvidt det vil have en positiv effekt på det metaboliske system at indføre tre-minutters aktivitetspauser hver halve time i løbet af arbejdsdagen. Og svaret er, at det har det.
Studiet er småt, men ikke desto mindre bemærkelsesværdigt. Der er nemlig tidligere lavet forsøg, hvor man har målt på effekterne af at få mere aktivitet ind i løbet af dagen, men mange af disse finder sted i uvante rammer og tager altså ikke højde for den virkelighed, som folk befinder sig i. Men sådan er det ikke her.
Studiet baserer sig nemlig på data fra 16 kontormedarbejdere, som enten blev bedt om at gøre præcis, som de plejer, eller være aktive tre minutter hver halve time i løbet af arbejdsdagen. De deltagere, som skulle røre sig mere, downloadede en app, som gav dem påmindelser om, når det var tid til at få gang i kroppen, og målte deres aktivitet. Alle deltagere blev undersøgt både før og efter de tre uger, som forsøget stod på.
Og her viste det sig altså, at man ved bare at være en lille smule aktiv i små perioder i løbet af dagen faktisk kan påvirke sin metaboliske sundhed. Forskerne kunne nemlig blandt andet konstatere, at de deltagere, som havde øget deres aktivitetsniveau, havde et mere stabilt blodsukker ved forsøgets afslutning, lavere blodsukkerniveau om morgenen og højere indhold af det gode HDL kolesterol i blodet end kontrolgruppen.
Forskellen var ikke stor, men alligevel nok til, at det kunne måles, og at det potentielt kan gøre en forskel for at udvikle forebyggelse mod type 2-diabetes på længere sigt.
De aktive deltagere, som gik ind i forsøget med mest engagement og havde det højeste aktivitetsniveau, klarede sig bedre end dem, der kun gjorde det absolutte minimum, som var 15 skridt hver halve time. De klarede sig dog stadig bedre end dem, som gjorde ingenting.
15 skridt lyder ikke af meget, men det er altså nok til at gøre en målbar forskel. Særligt set i lyset af, hvor lidt mange mennesker faktisk bevæger sig. Problemet med inaktivitet er i stigning – også herhjemme. 28 procent af danskerne lever ikke op til WHO’s minimumanbefalinger for aktivitet, og Sundhedsstyrelsen anslår, at inaktivitet er skyld i 6.000 dødsfald om året. Det skyldes selvfølgelig, at inaktivitet øger risikoen for en lang række sygdomme – herunder type 2-diabetes.
Forrige artikelDerfor bør du drikke vand inden din morgenkaffe
Næste artikelDerfor sveder du om natten