Hvis småbørn får små smagsprøver af komælk, hvede, æg eller jordnødder, er der mindre risiko for, at de udvikler fødevareallergi. Det viser et nyt studie.
Hvis småbørn får små smagsprøver af komælk, hvede, æg eller jordnødder, er der mindre risiko for, at de udvikler fødevareallergi. Det viser et nyt studie.
Det har længe været kendt, at børn, der er vokset op med husdyr som kat eller hund har en mindre risiko for at udvikle allergier end børn, der vokser op i hjem uden dyrehår. Hvis kroppen på et tidligt stadie udsættes for allergener, tolererer immunforsvaret lettere de elementer, som kan fremkalde allergi.
Nu viser et nyt studie, at den logik også gør sig gældende ved fødevareallergier.
Spædbørn, der fik små smagsprøver af jordnødder, mælk, hvede og æg fra de var tre måneder gamle, havde en reduceret risiko for fødevareallergi, da de var tre år – når man sammenlignede dem med en kontrolgruppe. Det viser en undersøgelse foretaget af forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm og Universitetet i Oslo. Studiet er offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet.
Fødevareallergi rammer cirka to til fem procent af alle børn. Den kan både være mild og give ret uskyldige symptomer – og den kan være alvorlig og ligefrem livstruende, hvis barnet eksponeres for allergenet i ekstrem grad.
Nogle undersøgelser har vist, at tidlig introduktion af allergifremkaldende fødevarer, såsom jordnødder og æg, kan reducere risikoen for fødevareallergi hos børn med øget allergirisiko. Men der har manglet dokumentation for, at det også ville have en effekt blandt børn generelt.
Nu har forskere ved Karolinska Institutet og Universitetet i Oslo i samarbejde med Karolinska Universitetshospitalet i Stockholm, Oslo Universitetshospital og Östfold Hospital i Norge undersøgt, om risikoen for fødevareallergi i treårsalderen mindskes, hvis børnene fra de er tre måneder gamle modtager regelmæssige smagsprøver med jordnødder, mælk, hvede og æg.
Resultaterne viser, at børn, der fik de tidlige smagsprøver, havde en risiko på 1,1 pct for at udvikle fødevareallergi over for de introducerede fødevarer i en alder af tre. Til sammenligning havde kontrolgruppen en risiko på 2,6 pct.
Effekten kunne hovedsageligt aflæses i en reduceret risiko for jordnøddeallergi, som er den mest almindelige allergi i undersøgelsen. 0,7 procent i interventionsgruppen udviklede den – sammenlignet med 2,0 procent i kontrolgruppen.
– Det er en væsentlig beskyttende effekt i betragtning af, at der er tale om en ret simpel foranstaltning. Tidlig introduktion reducerede klart risikoen for jordnøddeallergi; en allergi, man har med sig hele livet, med risiko for alvorlige allergiske reaktioner og en bekymring, der ofte påvirker livskvaliteten, siger Björn Nordlund, adjungeret lektor, docent i børne- og ungdomsallergologi og forskningsgruppeleder ved Karolinska Instituttet.
Undersøgelsen omfattede 2.397 børn fra Norge og Sverige, som blev tilfældigt udvalgt til at deltage i en af fire behandlingsgrupper.
Jordnødder blev introduceret først, en uge senere komælk, derefter hvedegrød og æg. Forældrene blev pålagt at lade barnet smage mindst fire dage om ugen som supplement til anden mad. Efter seksmåneders alderen blev forældrene opfordret til at fortsætte med at give de fire fødevarer som en del af kosten.
– Det gælder små, små smagsprøver. Barnet kan sutte på en finger med for eksempel jordnøddesmør eller smage af en teske, siger Björn Nordlund.
Over 80 procent af børnene blev fulgt indtil treårsalderen, hvor tilstedeværelsen af fødevareallergi over for nogen af de fire fødevarer blev undersøgt. Fødevareallergi blev diagnosticeret hos 44 børn: 32 med jordnøddeallergi, 12 med ægallergi og fire med mælkeallergi.
I den svenske fødevarestyrelses råd om mad til babyer står, at man fra tidligst firemåneders alder kan lade barnet smage små prøver af almindelig mad, så længe mængderne er så små, at de ikke konkurrerer med amningen. Den tidligere introduktion i undersøgelsen ser ikke ud til at have påvirket amning – cirka 90 procent af børn i alle grupper blev ammet efter seks måneder.
Kilde: Ki.se