Uuhhm – urter, bær, frugt, friskopgravede gulerødder og blide næringsstoffer kan sagtens få sundhed til at rime på lækker smag.
Anemette Olesens ‘Mit frugt- og bærkøkken’ er for mange allerede en klassiker. Den har dog været udsolgt i flere år, så heldigvis er den nu kommet i en ny udgave – delvist med nye illustrationer.
Bogen rummer hundredvis af dejlige og lettilgængelige opskrifter, med inspiration til at bruge løs af someren og høstens frugter og bær – ikke bare i desserter, men også i forretter og hovedretter. Kager, konfekt, syltning og saft er selvfølgelig også en vigtig del af bær- og frugtkøkkenet.
Bogen kan bruges hele året, da den ikke kun rummer opskrifter på dansk frugt – og opskrifterne er delt op efter frugterne, så du lynhurtigt kan få inspiration til, hvad du skal bruge dit overskud af jordbær til, eller hvordan du puster lidt liv i en ananas.
‘Mit frugt- og bærkøkken’ af Anemette Olesen, Forlaget Hovedland, 214 sider, vejl. pris kr. 199,-.
Er du også en af dem, der synes, at raw food lyder spændende og sundt, men som går lidt i stå, når ingredienslister, nye metoder og køkkengrej popper op på nethinden? Så er du en del af målgruppen for kok og kostvejleder Anita Dietz’ nye bog ‘Rimelig Rå – raw food og naturlig mad’.
Hun har nemlig sat sig for at gøre raw food lidt lettere tilgængeligt i hverdagen hos børnefamilier. Ingredienserne er i vid udstrækning mulige at få i et velassorteret supermarked. Der er selvfølgelig noget køkkengrej, der er et must – blender og gerne en foodprocessor – men Anita er flink til at skrive alternativer til det mere specielle grej. Modsat gennemførte raw-entusiaster har hun også et afsnit med varm mad, men med meget fokus på det naturlige og grønne.
‘Rimelig Rå – raw food og naturlig mad’ af Anita Dietz, Forlaget Indblik, 171 sider, vejl. pris kr. 289,-.
Så er der nemlig inspiration at hente i bogen ‘Til husbehov – selvforsyning året rundt’ af Alison Candlin. Det er en ordentlig bog, men den når også vidt omkring – her er både for den lille køkkenhave-ejer til den ambitiøse selvforsyner med husdyrhold.
Eneste krav til læseren er lysten til at dyrke selv og blive selvforsynende året rundt på nogle eller de fleste områder. Selv et lille stykke jord eller en terrasse kan bruges til at dyrke familiens egne grøntsager eller krydderurter. Hvilket også er bogens styrke: Hvordan man udnytter det, man har mest effektivt.
Bogen indeholder tips til valg af grøntsags- og frugtsorter, drivhuse, kompostering, opsamling af vand, pasning af høns, geder, grise og bier, samt gode råd til at indsamle fra den vilde natur, f.eks. svampe og urter. Konservering og opbevaring er selvfølgelig en naturlig del af at være selvforsynende, og derfor også en del af bogen.
‘Til husbehov – selvforsyning året rundt’ af Alison Candlin, Forlaget Lindhardt og Ringhof, 256 sider, vejl. pris kr. 299,95.
De senere års stigning af ufrivilligt barnløse har resulteret i større interesse for, hvordan man naturligt kan styrke kroppen og blive mere fertil. Læge, forfatter og alternativ behandler Charlotte Bech har nu skrevet ‘Bliv naturligt gravid’, der netop kan guide parret igennem forskellige faser mod en fertil krop, en kommende graviditet og helst en sund graviditet.
Charlotte Bechs råd bygger både på lægevidenskabelig forskning og det indiske sundhedssystem ayurveda. Den er ganske praktisk og forklarer f.eks. en del om, hvad de forskellige fødevarer indeholder af næringsstoffer, og hvad de gør for kroppen.
‘Bliv naturligt gravid’ af Charlotte Bech, Politikens Forlag, 192 sider, vejl. pris kr. 300,-.
Det er muligt at få dækket behovet for magnesium via en alsidig kost med rigelig grønne bladgrønsager, bælgfrugter og fuldkorn. Imidlertid viser det sig, ifølge en undersøgelse af danskernes kostvaner fra 2010, at en hel del indtager mindre end, hvad man anbefaler fra nordiske ernæringsforskeres side.
35 pct. af kvinderne indtager mindre end de 280 mg, der anbefales, og omkring 45 pct. af mændene får mindre end de 350 mg, de anbefales hver dag. Så mellem 4 og 5 ud af ti danskere kunne altså på den baggrund have glæde af et tilskud af magnesium. Mineralet er især vigtig for vores fordøjelse, knogler og ikke mindst muskulatur. Nattekramper kan f.eks. være et tegn på mangel.
Måske kender du Floradix Kräuterblut – urtemixtur, der er populær som jerntilskud? Salus, der står bag, laver også Salus Magnesium, der ligeledes er baseret på urter, frugter og bær. Kan købes hos helsekostforretninger, Matas og på apoteket.
Life Spice Vital har i over ti år været et populært kosttilskud fyldt med antioxidanter fra en overvældende mængde urter. Nogle af urterne er blandet i Life Spice Cuisine, som er en pakke med små breve, fyldt med smag.
Så har du en kødsovs, en grøntsagssuppe eller anden opskrift, der trænger til et godt pift med lidt urter og smag, er hjælpen rimelig enkel og ligetil. På Life Spice’s hjemmeside – lifespicevital.dk – kan du også finde opskrifter på alt lige fra muslinger til knækbrød med urtekrydderiet.
Forrige artikelBirgittes TIP til selvcoaching
Næste artikelHjælp til den indre rengøring- uden at røre en finger