Mad

Smagsprøver fra Umahro

25. september 2009

Hjemmelavet yoghurt, juice og Kejtup – ekstra lækkert.

HJEMMELAVET YOGHURT

Som den burde være. Delikat, smækfyldt med mælkesyrebakterier, der glæder din fordøjelse.

Mængde: ca. 1 L

Tilberedningstid: ca. 30 minutter i køkkenet samt 12-24 timer, hvor yoghurten står og trækker.

Holdbarhed: 3-4 dage i køleskabet.

Anvendelse: Alle de steder du normalt bruger yoghurt.

Sundhedsfif: Folk med laktoseintolerance kan ofte godt tåle denne version. Men den dur stadigvæk ikke, hvis du reagerer på proteinerene i mælk.

1 l. økologisk mælk eller sojamælk

1 dl yoghurt naturel eller 2-4 kapsler/1 tsk mælkesyrebakterier, der indeholder Lactobacillus bulgaricus og/eller Streptococcus thermophilus (det er de mælkesyrebakterier, der er gode til at omdanne mælk til yoghurt)

Varm mælken op til lige under kogepunktet i en gryde og tag gryden af varmen. Lad mælken køle af, til den er fingervarm. Det vil sige at du kan holde din finger i mælken i 10 sekunder uden at sige av…eller have lyst til det. Pisk mælkesyrebakterierne eller yoghurt naturel ud i mælken.

Nu er hemmeligheden at holde mælken ved kropstemperatur (omkring 37° C) de næste 12-24 timer, mens mælkesyrebakterierne syrner den. Det kan f.eks. gøres ved at stille gryden ind i ovnen ved allerlaveste varme med ovndøren på klem natten over. Man kan også bruge en yoghurtmaskine.

Madlavningstip:

Rørt med gurkemeje får du den perfekte dressing til pillede rejer.

ÆBLE-GRANATÆBLE JUICE

Med så smukke rødlige nuancer, er denne juice som at drikke kys!

Mængde: Giver 2 små glas

Tilberedningstid: 5-6 minutter

Holdbarhed: Kan godt holdes på køl i 1 døgn, men smager bedst øjeblikkeligt.

Anvendelse: På en varm sommerdag, før eller efter aftensmaden, når safte- eller sodavandstrangen melder sig, efter sport eller træning.

Sundhedsfif: Kombinationen af C-vitamin, kalium og fytokemikalier i så høje koncentrationer er en garanti for, at granatæbler er ekstremt sunde.

2 økologiske æbler, kernehuset fjernet og skåret i store både

1 granatæble, pillet for hinder og skal

1 økologisk citron, skåret i kvarte

1 lille kvist rosmarin

Kør samtlige ingredienser på en juice/saftpresser

– ja, citronen skal i med skræl og hele molevitten – til al saften er frigivet.

Madlavningstip:

Prøv at erstatte æblerne med pærer og citronen med lime eller appelsin. En vild men fantastisk tilføjelse er 75-100 gr skrællet kålrabi.

HJEMMELAVET KETCHUP

Rigtig ketchup bør ikke være en sukkerbombe, for så kan man jo ikke bruge det allesteds. Denne version er selvfølgelig uden et bjerg af tilsat sukker.

Mængde: ca. ½ L

Tilberedningstid: ca. 1 time

Holdbarhed: 6-7 dage i køleskabet, hvis ketchupen er ikke fortæret inden da.

Anvendelse: Alle steder du normalt bruger ketchup.

Sundhedsfif: Lycopenen fra tomaterne, virker først, når de er blevet opvarmet. Lycopen ser bl.a. ud til at mindske risikoen for hormonelt betingede kræftformer og hjerterkarsygdom.

1 løg, finthakket

1 fed hvidløg, finthakket

2 spsk ekstra jomfruolivenolie

hav- eller stensalt

friskkværnet sort peber

2-3 dåser flåede tomater

½ tsk paprika

3 spsk hvidvins- eller æblecidereddike

3-4 spsk mørke rosiner

2-3 blommer, skåret i grove bidder

1 banan, skåret i grove bidder

1 æble, skåret i grove tern

Sauter løg og hvidløg ved meget lav varme i olivenolie, salt og peber i 10-12 minutter til løgene er klare, bløde og søde. De må ikke begynde at brune! Tilsæt tomater, paprika, eddike, rosiner, blommer, banan og æble – bring hele molevitten i kog. Skru så ned for varmen og lad ketchuppen simre i 30-45 minutter, til den er blevet tyk og dejlig.

Blend ketchuppen, hvis den skal være helt fin…eller lad den forblive chunky. Smag til med ekstra eddike om nødvendigt.

Madlavningstip:

Leg med krydderierne og tilsæt gurkemeje, tørret chili, kardemomme, allehånde, nelliker eller endda lidt oliven eller kapers.

Forrige artikelOscar Umahro Cadogan: morgenkys eller en sur langemand?

Næste artikelFortidens krav på recept