Hjemmelavet yoghurt, juice og Kejtup – ekstra lækkert.
Som den burde være. Delikat, smækfyldt med mælkesyrebakterier, der glæder din fordøjelse.
Mængde: ca. 1 L
Tilberedningstid: ca. 30 minutter i køkkenet samt 12-24 timer, hvor yoghurten står og trækker.
Holdbarhed: 3-4 dage i køleskabet.
Anvendelse: Alle de steder du normalt bruger yoghurt.
Sundhedsfif: Folk med laktoseintolerance kan ofte godt tåle denne version. Men den dur stadigvæk ikke, hvis du reagerer på proteinerene i mælk.
1 l. økologisk mælk eller sojamælk
1 dl yoghurt naturel eller 2-4 kapsler/1 tsk mælkesyrebakterier, der indeholder Lactobacillus bulgaricus og/eller Streptococcus thermophilus (det er de mælkesyrebakterier, der er gode til at omdanne mælk til yoghurt)
Varm mælken op til lige under kogepunktet i en gryde og tag gryden af varmen. Lad mælken køle af, til den er fingervarm. Det vil sige at du kan holde din finger i mælken i 10 sekunder uden at sige av…eller have lyst til det. Pisk mælkesyrebakterierne eller yoghurt naturel ud i mælken.
Nu er hemmeligheden at holde mælken ved kropstemperatur (omkring 37° C) de næste 12-24 timer, mens mælkesyrebakterierne syrner den. Det kan f.eks. gøres ved at stille gryden ind i ovnen ved allerlaveste varme med ovndøren på klem natten over. Man kan også bruge en yoghurtmaskine.
Madlavningstip: Rørt med gurkemeje får du den perfekte dressing til pillede rejer. |
Med så smukke rødlige nuancer, er denne juice som at drikke kys!
Mængde: Giver 2 små glas
Tilberedningstid: 5-6 minutter
Holdbarhed: Kan godt holdes på køl i 1 døgn, men smager bedst øjeblikkeligt.
Anvendelse: På en varm sommerdag, før eller efter aftensmaden, når safte- eller sodavandstrangen melder sig, efter sport eller træning.
Sundhedsfif: Kombinationen af C-vitamin, kalium og fytokemikalier i så høje koncentrationer er en garanti for, at granatæbler er ekstremt sunde.
2 økologiske æbler, kernehuset fjernet og skåret i store både
1 granatæble, pillet for hinder og skal
1 økologisk citron, skåret i kvarte
1 lille kvist rosmarin
Kør samtlige ingredienser på en juice/saftpresser
– ja, citronen skal i med skræl og hele molevitten – til al saften er frigivet.
Madlavningstip: Prøv at erstatte æblerne med pærer og citronen med lime eller appelsin. En vild men fantastisk tilføjelse er 75-100 gr skrællet kålrabi. |
Rigtig ketchup bør ikke være en sukkerbombe, for så kan man jo ikke bruge det allesteds. Denne version er selvfølgelig uden et bjerg af tilsat sukker.
Mængde: ca. ½ L
Tilberedningstid: ca. 1 time
Holdbarhed: 6-7 dage i køleskabet, hvis ketchupen er ikke fortæret inden da.
Anvendelse: Alle steder du normalt bruger ketchup.
Sundhedsfif: Lycopenen fra tomaterne, virker først, når de er blevet opvarmet. Lycopen ser bl.a. ud til at mindske risikoen for hormonelt betingede kræftformer og hjerterkarsygdom.
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg, finthakket
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
hav- eller stensalt
friskkværnet sort peber
2-3 dåser flåede tomater
½ tsk paprika
3 spsk hvidvins- eller æblecidereddike
3-4 spsk mørke rosiner
2-3 blommer, skåret i grove bidder
1 banan, skåret i grove bidder
1 æble, skåret i grove tern
Sauter løg og hvidløg ved meget lav varme i olivenolie, salt og peber i 10-12 minutter til løgene er klare, bløde og søde. De må ikke begynde at brune! Tilsæt tomater, paprika, eddike, rosiner, blommer, banan og æble – bring hele molevitten i kog. Skru så ned for varmen og lad ketchuppen simre i 30-45 minutter, til den er blevet tyk og dejlig.
Blend ketchuppen, hvis den skal være helt fin…eller lad den forblive chunky. Smag til med ekstra eddike om nødvendigt.
Madlavningstip: Leg med krydderierne og tilsæt gurkemeje, tørret chili, kardemomme, allehånde, nelliker eller endda lidt oliven eller kapers. |
Forrige artikelOscar Umahro Cadogan: morgenkys eller en sur langemand?
Næste artikelFortidens krav på recept