Du kan have nok så store muskler og gode lunger, men det nytter ikke stort, hvis din brusk i leddene er slidt. For at vedligeholde din ledbrusk skal du bruge dels fysisk aktivitet og dels tilskud fra et meget særligt bløddyr.
Vi ved alle sammen lidt om muskler. Hvordan de er opbygget af muskelfibre, og hvordan blodgennemstrømningen giver dem energi. Det samme gælder lungerne, hvor de fleste har et billede af bronkierne som en slags rodnet, der modtager og fordeler ilt fra omgivelserne til kroppen.
Så langt, så godt. Med stærke lårmuskler kan du cykle, løbe, svømme. Og med kraftige lunger kan du optage ilt til det blod, som giver musklerne deres energi.
Men ingen kæde er stærkere end sit svageste led, og kroppen har en svaghed i sine mange led. I forbindelse med motion er det især ankler, knæ og hofter, vi tænker på, fordi benene bærer kroppens vægt. Og inde i leddet er brusken nøglen til optimal bevægelsesfrihed – eller årsagen til mange problemer.
Når vi taler om, at kroppen er slidt, skyldes det ofte symptomer fra leddene – f.eks. knæ eller hofte – og symptomerne skyldes ofte slitage på din ledbrusk, som beklæder knoglerne der, hvor de støder sammen.
Men hvad er egentlig brusk, og hvordan er det, man passer på den?
Du har måske hørt, at nedslidt brusk ikke kan genopbygges. Helt så enkelt er det måske ikke, men det er i hvert fald sandt, at du bør undgå skader og slid på det beskyttende lag, som sikrer bevægeligheden i dine led.
I modsætning til knoglerne er brusken kendetegnet ved at kunne tåle et stort niveau af vrid og tryk. Og det er faktisk, når brusken bliver udsat for den hårdhændede behandling, at den får tilført ny energi.
Selvom brusk virker som en meget massiv masse, er den i virkeligheden fuld af bittesmå revner og sprækker. Brusken består af en matrix sammensat af tre elementer; dels vand, dels fibre og dels nogle sukkerforbindelser, hvoraf de fleste er glukosaminoglykaner. Vand udgør 75 %.
Den seje matrix kan beskrives som en meget fast gel. Men når den klemmes sammen og bøjes, siver der væske ud af dem, som erstattes med den omgivende ledvæske. Det er sådan, brusken får sin næring samt slipper af med affaldsstoffer. Så længe, brusken er i stand til at udføre denne proces, er den modstandsdygtig over for store påvirkninger.
Som nævnt kan brusken selv optage ny næring fra ledvæsken, og den vigtigste næring er de såkaldte glukosaminoglykaner (forkortet GAG). Som det lange navn antyder, er GAG i familie med stoffet glukosamin. Men GAG optages lettere på grund af sit indhold af sukker.
Både GAG og glukosamin produceres naturligt i kroppen. Men det kan være gavnligt at tage et ekstra tilskud. Jo mere næring, din brusk har adgang til, jo mere elastisk og stabil holder den sig.
En af de rigeste kilder til GAG, man kender, er den grønlæbede musling (Perna Canaliculus), som lever i havet ud for New Zealand.
Man var opmærksom på, at de indfødte folk, som levede ved kysten, havde langt færre ledproblemer end maorier, der levede inde i landet. Nærmere undersøgelser afslørede, at kyst-maorierne spiste store mængder af denne type musling, og man fandt frem til, at årsagen til deres velsmurte led var bløddyrets store indhold af glukosaminoglykaner og muslingeolie.
Den grønlæbede musling trives udelukkende i meget rent vand, som man gør sig stor umage for at bevare ud for New Zealand. Efter fangsten udvindes de gavnlige stoffer af muslingen, der også indeholder bl.a. omega-3 fedtsyrer i høj kvalitet og er blevet en stor eksportvare.
I den såkaldte muslingeolie med omega-3 er der dog ikke indhold af GAG. Det kræver, at hele muslingen anvendes.
GAG i høj biotilgængelighed findes i Danmark i tilskuddet GLYC Original, som også er tilsat kollagen. Glykosaminoglykaner og kollagen arbejder sammen om at bygge brusk og ledvæske, så det er en meget stærk kombination.
GLYC Original indeholder også zink, som bidrager til vedligeholdelsen af stærke knogler. Det samme gælder i øvrigt power-tilskuddet GLYC Boost, som ud over grønlæbet musling er tilsat hyben og gurkemeje, der ligeledes støtter sundhed og bevægelighed i leddene.