Nyheder

Smertelindring uden smertestillende

Med alderen kommer smerterne snigende. I hoved, ryg og led. De fleste dulmer med smertestillende. Heldigvis er der alternativer.

Foto: Shutterstock
21. juni 2023

Med alderen kommer smerterne snigende. I hoved, ryg og led. De fleste dulmer med smertestillende. Heldigvis er der alternativer.

”Hvis jeg vågner og ikke har lidt ondt et sted, er det fordi jeg er død”, lyder et galgenhumoristisk fyndord blandt mennesker, der er nået over halvvejs i livet.

Det er ikke helt løgn. Næsten uanset hvor god formen er, eller hvor ideel idealvægten måtte være, begynder kroppen at gå i forfald på et tidspunkt. Det begynder faktisk allerede i 30’erne. Man kan gøre meget for at mindske generne og bremse forfaldet, men kroppen vil begynde at værke på et tidspunkt.

Det behøver ikke ende i stærke smerter og tænders gnidsel, men de fleste kender til, at et led ikke helt vil, som de vil – eller at hovedpinerne bliver lidt hyppigere.  

Ifølge en nyere undersøgelse af amerikanere mellem 50 og 80 år lider op mod 70 pct af ledsmerter. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra University of Michigan.  

De fleste snupper et håndkøbslægemiddel som Ibuprofen eller Panodil. Det sker der næppe noget ved, hvis det højner livskvaliteten og fjerner generne. Men hvis det sker lidt for tit, er der tale om en usund symptombehandling. Alligevel er det ret udbredt, at lægen ikke inddrages.

– Det er problematisk. Langvarig brug af ibuprofen og andre ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) kan skade din mave, og høje doser af acetaminophen kan skade din lever. Og så er der de problemer, der kan følge med at tage mere potente smertestillende medicin, siger Beth Wallace, reumatolog og medforfatter af Michigan-forskningen, til Wahington Post.

Hovedpine uden smertestillende

Næsten 20 procent af mennesker ældre end 65 siger, at de har hovedpine mere end to gange om måneden, ifølge en Mayo Clinic-rapport. De mest almindelige er spændingshovedpine (som forårsager tryk på begge sider af hovedet) og migræne (som forårsager dunkende smerte eller en pulserende fornemmelse på den ene side af hovedet).

Den letteste løsning er at snuppe et par Panodil eller Ibuprofen – eller et par stykker af hver. Men at tage Ibuprofen, der er en såkaldt NSAID, regelmæssigt for at behandle hovedpine kan faktisk forværre problemet ved at udløse hovedpine. Det er en kendt bivirkning ved overforbrug af NSAID-præparater. Det siger Alan M. Rapoport, professor i neurologi ved UCLA.

Så hvis du oplever hovedpine mere end to gange om måneden, eller de forstyrrer dine daglige aktiviteter væsentligt, anbefaler Rapoport at bestille en lægetid. Det kan være nyttigt at prøve ikke-medicinske behandlinger. For eksempel viser nogle undersøgelser, at akupunktur kan hjælpe. Og der er endnu bedre evidens for biofeedback, hvor en terapeut bruger specielle værktøjer til at hjælpe hovedpineramte med at håndtere deres smerter ved at kontrollere deres puls, vejrtrækning og andre funktioner.

Ømme fødder

Op mod en tredjedel af voksne i alderen 65 år og ældre oplever regelmæssigt fodsmerter. Det viser en amerikansk undersøgelse fra 2019 i tidsskriftet Arthritis Care & Research.

– En aldersrelateret faktor kan være slidgigt, en nedslidning af brusk, ofte mellem dine fodled. En anden stor er neuropati, som er ligesom gigt for dine nerver og kan føre til fødder, der er følsomme, ømme eller følelsesløse. Mange mennesker mister også noget af dæmpningen på bunden af deres fødder, når de bliver ældre. Det får dig til at gå på knoglerne i dine fødder, snarere end på fedtpolstring, og det forårsager smerte, siger siger Sean Peden, fod- og ankelortopædkirurg ved Yale Medicine i Stamford, Connecticut.

Hvis du vil lindre smerten, er fodtøj vigtigere end piller.

– Jeg anbefaler en sko med en relativt hård sål, der er polstret og blød i midten, som Birkenstocks eller robuste sneakers, siger Peden.

At strække regelmæssigt ud er også en god idé, for musklerne strammer sig med alderen, hvilket fører til ømme fodmuskler og sener.

Ved snurren, følelsesløshed eller svaghed kan fysioterapi hjælpe ved at stimulere nerver. Og for smerter forårsaget af tab af fedt i dine fødders puder, kan du overveje at bruge polstrede sko eller skoindlæg eller bære polstrede sokker.

Behandl knæsmerter uden smertestillende

Slidgigt er en almindelig årsag til knæsmerter. Slidgigt rammer de fleste mennesker i større eller mindre grad.

Ifølge Michigan-undersøgelsen tager 26 procent af ældre amerikanere med knæ- eller andre ledsmerter kosttilskud som glucosamin og chondroitin.

– Men forskning i disse kosttilskud tyder på, at de ikke hjælper, og høje doser kan være skadelige, siger Beth Wallace.

Nogle mennesker forsøger sig også med marihuana eller CBD mod smerterne. Men ifølge Wallace er der endnu ikke nok evidens for eller imod deres virkning mod knæsmerter.

Det er muligt at lindre smerten med motion og eventuelt vægttab, hvor det er relevant. Motion kan være såkaldte low-impact-øvelser, såsom gang, cykling, roning eller gang i vand. Den type øvelser styrker musklerne omkring knæet.

Smerter i lænden

I en undersøgelse fra 2019 fra National Center of Health Statistics sagde mere end 45 procent af personer på 65 år og ældre, at de havde rygsmerter i de foregående tre måneder.

Slidgigt er igen en almindelig synder, siger Matthew Chong, rygsøjlekirurg ved Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute i Los Angeles.

Slidgigt kan være smertefuldt i sig selv, men det kan også forårsage spinal stenose, en forsnævring af rygsøjlen, der lægger pres på rygnerverne og rygmarven. Andre triggere omfatter muskelspændinger og kompressionsfrakturer.

For de fleste lændesmerter er omhyggelig brug af NSAID’er og Panodil en mulighed, men det er bedst at starte uden smertestillende medicin. For smerterne forsøger jo at fortælle dig noget.

Forbliv i stedet så aktiv, som du kan. Hvis du har betydelige smerter, skal du muligvis hvile ryggen i en dag eller deromkring, men ikke meget længere.

– Bevægelse hjælper med at lindre muskelspasmer og forhindrer tab af muskelstyrke. Det kunne også hjælpe at bruge en varmepude eller indpakning et par gange om dagen, siger Chong.

Når dine rygsmerter er aftaget, kan aktiviteter, der involverer styrkelse og strækning, hjælpe. Disse kan omfatte gåture, svømning og cykling, såvel som blid aerobic, yoga og tai chi. Prøv dem på egen hånd i et par uger, så bed om en henvisning til fysioterapi, hvis det er nødvendigt, siger Chong.

Kilde: Washington Post

Forrige artikelMiljøet bliver del af kostråd i Norden

Næste artikelUndgå greenwashing, når du køber tøj

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.