Krop

Smerterne er der altid

Foto: Carsten Ingeman
20. januar 2022

– men Lotte Heise vil ikke finde sig i, at de styrer hendes liv. Så hun træner, hun planlægger og hun tænker over, hvad hun sætter på menuen.

– Man kan ikke gøre alt, man vil, siger Lotte Heise.

– Men man kan altid gøre mere, end man tror, tilføjer hun.

Foredragsholderen, entertaineren, skuespilleren, forfatteren, radioværten, modellen Lotte Heise – hendes CV er i sig selv et bevis på, at man kan gøre en hel del. Derfor kan det overraske, at Heise i årtier har lidt af kroniske smerter i ryggen og fødderne.

– Mine rygsmerter startede allerede, da jeg var i 20erne. Dengang var jeg ung og udødelig, så jeg bed tænderne sammen og ignorerede det. Indtil jeg nogle dage ikke kunne komme ud af sengen.

Ryggen gør stadig ondt, men Lotte Heises 40 minutters træningsprogram hver morgen – hver morgen, understreger hun – holder ny discusprolaps fra livet. Og i dag er smerter i fødderne værre.

Smerter i fødderne begrænser

Lotte Heise lider slemt af artrose/slidgigt i sine tæer, og det kan hun ikke træne bort. Da hun ikke tåler medicin særlig godt, må der andre midler til.

– Jeg spiser meget sundt. Jeg har aldrig brudt mig om kød, sukker og en del andre ting, så derfor spiser jeg mest grøntsager, fisk og den slags. Fordi jeg er kræsen, men jeg er sikker på, det har god effekt.

– Jeg har også prøvet en masse tilskud – dét har jeg aldrig været bange for at afprøve. Senest er jeg startet på RegoPur mælkebøtteekstrakt, som jeg fik anbefalet. Det har ikke effekt på mine fødder, men jeg kan mærke tydeligt forskel i ryggen. Især når jeg sidder ned, forklarer hun

Så de kroniske smerter i fødderne sætter rent faktisk begrænsninger for Lotte Heise. Hun kan ikke gå en lang tur i skoven eller langs stranden. Det gør ondt, bare hun skal tilbagelægge de 10 minutter hen til stationen.

– Jeg planlægger mine dage ret omhyggeligt. Hvis jeg skal rejse til udlandet for at se en opera, beder jeg hotellet sørge for, at mit værelse er varmet op, før jeg ankommer. Jeg vælger et hotel, som ligger 100 m fra metroen. Den slags ting gør en stor forskel for, om jeg har en god eller en dårlig oplevelse, siger Heise.

Gør gode ting for sig selv

Som kronisk smertepatient vil Lotte Heise gerne fortælle historien om, at man kan gøre noget. Hun ved godt, at hun måske er mere stædig end gennemsnittet, men alligevel kan hendes erfaring tjene som eksempel på andre med kronisk sygdom.

– Jeg kan ikke længere det, jeg kunne engang. Man kan ikke altid det, man ville ønske. Men selvom jeg altid har smerter, har jeg et godt liv med en masse positive oplevelser, og det har jeg bl.a. på grund af den indsats, jeg selv yder. Jeg gør gode ting for mig selv – f.eks. træning og kost – og jeg planlægger, så jeg kan undgå noget af det dårlige – f.eks. kolde værelser og lange gåture.

Lotte og opera

Lotte Heises store passion for opera kan følges hver uge på DRs P2, hvor hun er vært på programmet Bravo. Desuden rejser hun fortsat rundt i landet som foredragsholder – i efteråret 2021 med foredraget ”Mit liv med AV”, der var arrangeret i samarbejde med Helsam.

Forrige artikelNu kan du få køreposer med svanemærke

Næste artikelBørn med langvarige sundhedsproblemer

Carsten Gottlieb

Redaktør