Nyheder

Smiler dine læber?

27. marts 2017

Sprukne læber eller et blødt kys? Tørre læber kan være svære at ignorere, derfor handler læbepleje om både indre og ydre velvære. Vi ser på muligheder for at gøre dine læber smukke – og hvad du ikke skal gøre, hvis du vil have sunde læber.

Kan du huske, da du var barn og højst sandsynligt prøvede at bekæmpe de tørre læber ved at slikke dig om munden?

Man kunne bare ikke forstå, hvorfor det begyndte at svie og gøre ondt og blive endnu mere tørt. Så slikkede man sig lige lidt igen, for at få tørheden til at forsvinde, men det blev bare værre og værre.

Det ser man også nutidens børn gøre ind imellem, men læbepomaden er for alvor blevet opdaget. Vel at mærke ikke den vaseline, vi andre kom på dengang. Den der mineralske olie, der bare gjorde, at læberne tørrede endnu mere ind nedenunder og lod cellerne hungre efter ordentlig næring.

Men der er stor forskel på kvaliteter, og hvad du bør og ikke bør smøre dine læber med.

 

De charmerende læbetyper

Hvilken læbetype er du?

Læber findes i alle størrelser. Brede, smalle, smal overlæbe med bred underlæbe … Så mange variationer med hver deres charme. Et smil klæder bare alle uanset bredde og fylde, og om det er et lille forsigtigt smil eller et bredt stort smil er lige godt. De opadvendte trækninger af læbe og ansigt sender lykkehormoner til vores hjerne, og der findes sågar smilende meditationer. Eller du kan bare smile ud ad vinduet eller til dig selv i spejlet som en god start på dagen. Uanset din læbetype.

 

Læber kan IKKE lide …

Vaseline er stadig no go for læber, og det er det også at slikke sig for meget om munden generelt, men undlad især, hvis du skal ud i vind og vejr bagefter.

 

Læbepomader

Pomaderne er en rar ting at have med sig altid. Nogle tænker, at tørhed må komme indefra, når man får tørre sprukne læber. Det er medvirkende, så husk at drikke vand, men det er slet ikke alene årsagen. For vores læber sidder jo ret udvendigt og er netop i kontakt med al slags vejr. Samtidig så spiser vi lidt og drikker lidt eller kysser lidt. De er konstant i brug og i kontakt med alskens stoffer og fugt – og så er de ude i kulde eller sol eller inde ved udtørrende radiatorvarme. Så frem med pomaderne.

 

Læber i solen

Sol kan brænde alle steder på kroppen og også vores læber. Generelt kan læbepomade gøre meget for, at det ikke sker – alene, fordi det er nemmere at blive forbrændt, hvis læberne er tørre og sarte. Men bedst er læbepomade med solfaktor.

Der er mange og gode f.eks. fra: Coola, Hurraw, Lavera etc.

 

Læber i sne og frost

På skiferien er der ofte den skønne kombination med masser af udeliv, lys, sol, sne, frost, måske en lille drikkepause og så videre ud i sneen. Igen er der kun at sige, at læberne også bare trives bedst med en læbepomade evt. med en ekstra fed balm over og med solfaktor.

Som ovenfor er det bare at kaste sig over det fantastiske store udvalg af læbepomader på vegetabilske olier, pleje og beskyttelse, som f.eks. Trilogys Rosehip Oil Lip Balm, der også giver bløde kysseklare læber.

 

Læber i smerte

Ud over de smertende læber, man kan have ved udtørring, er sådan noget som forkølelsessår utroligt irriterende. Mange har held med at bruge A.Vogels Echinaforce tinktur på en vatpind, når et udbrud er på vej og så med f.eks. Dr.Hauschkas Med Lip Balm ovenpå. Kan også bruges forebyggende.

Balance Me’s Stellar Balm kan på samme måde bruges forebyggende, og for mange hjælper det også læberne til at hele op, når udbruddet er i gang.

Indefra er det naturligvis immunforsvaret, der skal styrkes ekstra. Måske er det en multivitamin, der skal til, måske ekstra D-vitamin og gerne Echinaforce indvortes også. Der er forskellige andre veje til lindring af forkølelsessår – denne lille drilske ting, der ligger i manges makrofager og ind i mellem kommer til overfladen.

 

Læber med revner i kanten

Nogle oplever, at de får revner i mundvigene, selvom de smører sig med læbepomade. Det kan dog her være et tegn på vitaminmangel, hvor især mangel på B2 er i spil. Altid værd at starte med en mulitvitamin først for at få den bedste kombination, men et B-vitamin-kompleks som ekstra tilskud i en periode kan her anbefales. Det har også en generel styrkende effekt på hud, hår og negle.

 

Læber med riller langs kanten

De findes oftest flest omkring overlæben og kan komme af flere årsager. Mange oplever, at det kommer i takt med tab af østrogen omkring overgangsalderen. Men visse gentagne mimiske bevægelser som ved rygning kan også fremskynde det.

Indefra kan man søge at mindske hastigheden af østrogentab og holde bindevævet smidigt med rødkløver og C-vitaminer, der styrker kollagenet i huden, og Q10, der er et stærkt antiage coenzym, som vi – indtil vi er midt i tyverne – selv producerer en del af i leveren, men som mindskes med alderen. Alt dette virker både på kroppen indvendigt og udvendigt. Men interessant er, at læbegymnastik eller læbemassage indefra også kan have en udglattende effekt!

 

Læber med smil

Er de skønneste i verden – uanset udseendet – intet slår det – på store og små, unge og gamle.

 

Læbegymnastik og massage

Denne øvelse er rigtig god for læberne, men du vil også kunne mærke, at musklerne i kæber og hals slapper mere af. Hvis man kan gøre det dagligt – 30 sekunder den første uge og siden et minut – vil man både kunne se og mærke det:

Du lukker simpelthen munden og holder læberne samlet for så at køre din tunge på ydersiden af tænderne, helt ud i kinderne og hele vejen rundt. Skift gerne retning ind i mellem.

Anden øvelse er med dine to pegefingre at massere først ydersiden af huden omkring læberne i cirkulære bevægelser fra midten og ud mod læbekanten. Gør det sammen på huden lige under læberne. Det er samtidig utroligt behageligt.

For smukke læber med flot hud omkring kan du prøve en kosmetolog eller behandler, der laver det på hver deres måde, som er virksom og/eller afslappende – f.eks. er der muligheder som japansk lifting eller ansigtsakupunktur. Det kan gøre stor forskel for huden omkring læberne og dermed læbernes udseende. F.eks. når de lidt dybe linjer omkring munden har sat sig for fast.

A.L.T – ansigtsløftningsteknik – kan også ses på huden omkring læberne. Det er en blid bindevævsmassage af 97 muskler i ansigt, hovedbund, nakke og hals, der er udviklet efter inspiration fra kranio sakral terapien.

Spændende er også den klassiske kinesiske teknik Gua Sha. Der er nogle rigtig gode instruktionsvideoer på YouTube, der er nemme at gå til. Selve teknikken er baseret på massage af akupressurpunkter med en sten, helst af jade eller rosa quarts, med deres kølende og helende egenskaber på huden. Til sammen sætter det gang i blodcirkulationen og udrensningen, men afslapper også muskulaturen i hele ansigtet og på læberne. Det kan gøres hurtigt hver dag eller mere langsomt og meditativt for en dyb og fantastisk oplevelse.

 

Fremhævelse af læberne

Ud over pomaderne og balms’ne er der ekstra muligheder for forskønnelse eller leg med udtryk. Uanset om du bruger en farve i nude og naturel eller i pink eller sort. Så hvilke muligheder har vi at lege med?:

Gloss

Matte eller skinnende, med eller uden farve – og med eller uden smag. Det skal siges, at smagen af f.eks. mynte har en effekt på læberne, da de aktiverer blodcirkulationen i læberne, så de bliver lidt større midlertidigt. De fleste forbinder gloss med et skinnende velfugtet udtryk, som mange elsker – og andre elsker, at læberne er matte, hvilket er nemmest at gøre med læbepomader eller læbeblyanter enten alene eller under sin læbestift.

Liquid Lipstick

Se det er en mindre klistret og mindre skinnende udgave af lipgloss. Det har samme pigmenttæthed som en læbestift, men samme glidende effekt som lipgloss, men mindre fedtet. Juice Beautys Liquid Lip er økologisk, vegansk og nu også i Danmark.

Læbestift

I alle farver … giv den gas og leg med dit personlige udtryk, hvis du har lyst. Ligesom du måske kan lide at lege med tøj, hår eller anden makeup. Hvis du har lyst, så brug lilla! Der findes så mange flotte farver, og du kan lade dig inspirere af de mange mærkers forskellige sæsonlooks – eller du kan gøre lige, som du har lyst til.

Veganske makeup-muligheder kommer der flere og flere af. Smukke farver fra Organic Glam, som The Organic Pharmacy står bag, eller det australske mærke Inika. Lavera har en enkel flot læbestift i pink og generelt mange veganske muligheder, det samme gælder Benecos. PHB Ethical Beauty har nogle utroligt smukke farver. Det er ofte bivoks og karmine, der gør makeup ikke-vegansk, men nu findes der flere og flere alternativer.

Lipliner

Kan bruges til at forhindre læbestiften i at glide ud i de tidligere nævnte linjer. Ved at lægge en linje i enten læbens egen farve eller i læbestiftens farve langs læbekanten. Man kan vælge at lægge lipliner på hele læben og lade det være ved det. Det er utroligt holdbart og giver et smukt mat udtryk, men det kræver, at ens læber ikke er helt udtørrede.

Man kan lægge et tyndt lag læbepomade udenpå for mere pleje, eller man kan lægge læbestiften uden på liplineren, som bare får den til at få endnu længere holdbarhed på læberne.


 

Lav din egen læbepomade – enkel udgave

25 g kakaosmør

15 g sheasmør

2 dråber E-vitamin

evt. 2-4 dråber æterisk olie som pebermynte, appelsin el. lign.

Kan også bruges som læbemaske natten over.


Lav din egen læbeskrub

1 tsk. kokosolie, som er en blødgørende multi-anvendelig olie, antibakteriel og med højt indhold af god mættet fedt og E-vitaminer.

1 1/2 tsk rørsukker eller kokosblomstsukker, som er naturlig, ikke-raffineret og peeler uden at ridse

Kokosolien kan man varme en smule i vandbad for bedre at kunne blande, men ikke for meget eller ved for høj varme, så man ødelægger de gode aktive stoffer.

Massér en smule på læberne. Har den stået på køl natten over er den nemmere at arbejde med, men kan også bruges blød. Kom et godt lag på læberne og skrub ligeså forsigtigt. Brug evt. en tandbørste sammen med for ekstra peeling. Til sidst tørres det hele af med en fugtig vaskeklud. Og voila: bløde læber, der derefter kan holdes ved lige med læbepomade.

Har du en eltandbørste kan du om aftenen, når du alligevel har børstet tænder skylle tandbørsten og uden tandpasta lade børstehovedet børste læberne som en blid læbescrub. Derefter lidt castor oil, der er ophelende på revner og sprækker – bare ganske lidt – eller din favorit læbepomade.


Lav din egen lipgloss

Her er det Urtegårdens opskrift – kig på deres side med mange gør-det-selv eller såkaldte DIY-idéer:

Grundmasse:

30 ml ricinusolie/castor oil

0,5 g bivoks (kan erstattes med carnaubavoks til vegansk udgave)

2 dråber E-vitamin

Evt. ca. 1 g (2 ml) perlemorspigment til farve

Etuier og hylstre kan købes hos Urtegården, eller din helsekost kan bestille dem hjem.

 

 

Forrige artikelKan du undvære kød?

Næste artikelMotion kan dæmpe symptomer på overgangsalderen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.