Nyheder

Smør og kolesterol

24. august 2015

Hvis du døjer med forhøjet kolesterol, bør du holde dig fra smør. Et nyt studie viser, at selv meget lidt smør får kolesteroltallet i vejret – hvis du altså i forvejen lider af for meget fedt i blodet.

Engang troede lægevidenskaben, at æg, smør, leverpostej og anden kost med meget kolesterol fik kolesteroltallet til at stige hos alle, der fik for meget af det. Siden har en del forskning dokumenteret, at sunde og raske mennesker kan spise løs af både rundstykker med smør, leverpostej med bacon og blødkogte æg uden risiko. De kan måske nok blive tykke, men i første omgang stiger kolesteroltallet ikke.

Mennesker med for meget af den skadelige LDL-kolesterol i blodet bør til gengæld holde sig fra smør og vælge olivenolie i stedet.

Moderat med smør fik kolesteroltal op

Forskere fra Københavns Universitet har lavet et studie, der netop er bragt i det ansete tidsskrift ”The American Journal of Clinical Nutrition”. Studiet konkluderer, at selv moderat indtagelse af smør får kolesterolindholdet til at stige hos mennesker, der i forvejen har problemer med forhøjet fedtindhold i blodet. Når forsøgspersonerne fik olivenolie i den daglige kost, steg kolesteroltallet slet ikke i nær samme grad.

Men selvom raske mennesker godt kan spise smør og leverpostej uden at risikere kolesterolstigninger i blodet, er det stadig anbefalingen, at du sparer på det mættede fedt. Din krop har brug for alle fedttyper – og dermed også den mættede fedt – men der er en ret klar sammenhæng mellem at spise mættet fedt og risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. For meget mættet fedt bidrager også til udviklingen af type 2-diabetes og visse former for kræft.

Mættede fedtsyrer findes primært i de hårde fedtstoffer, der er faste ved stuetemperatur, såsom smør, margarine og palmin. Danskerne får næsten 50 procent for meget af den mættede fedt. Du finder også mættet fedt i kød og mejeriprodukter.

Steg i mættet fedt

Fedtet i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men for meget mættet fedt kan altså øge risikoen for livsstilssygdomme.

Brug i stedet de sunde olier fra oliven eller raps. Hvis du skal stege, er smør eller kokosolie dog fortsat de bedste valg, selvom begge produkter er rige på mættet fedt. Årsagen er, at de ikke udvikler de usunde transfedtsyrer ved så lave temperaturer som oliven- eller rapsolie.

Kilde: b.dk (Berlingske)

Forrige artikelBlomster, grønt og urter mod diabetes

Næste artikelGravides kostvaner har betydning for hjertefejl