Kirsten Skaarups bog, Grønt Smørrebrød har mere end 100 forskellige stykker smørrebrød. Fristende og farverige anretninger, der sandt at sige er smukkere end de traditionelle stykker, som de giver en ny fortolkning på
Smørrebrød er en særlig del af den danske folkesjæl, og derfor ville det være ærgerligt, hvis det skulle blive sværere at samle familien til de hyggelige frokostborde, fordi flere og flere af os vælger at satse på det plantebaserede køkken.
Den klimakærlige kogebogsforfatter Kirsten Skaarup har taget tyren ved hornene og lavet en hel bog med ideer og forslag til fremtidens grønne frokostklassikere.
– Smørrebrød er et dansk nationalklenodie. I ingen andre lande kender man til rugbrød højtbelagt med pålæg og pynt. Ja, det er nærmest pålæg på pålæg på pålæg, skriver hun i bogens forord.
– Nu er det bare sådan, at vi er flere og flere, der vil noget andet, så også smørrebrødet er på vej ind i en ny, grønnere tid. Det sker passende på et tidspunkt, hvor det højtbelagte igen er blevet hipt efter at have været i glemmebogen i nogle årtier. Tiderne skifter. Nu skal vi smage nyt.
Kirsten Skaarup har valgt at lægge sine nye opskrifter tæt op ad forskellige af de velkendte klassikere, og hun kan med fornøjelse berette, at flere af hendes snitter er blevet serveret, uden at frokostgæsterne lagde mærke til, at de spiste 100 % plantebaseret.
En og anden vil måske spørge, hvorfor plantespisere skal efterligne de animalske klassikere.
– Hertil kan jeg svare: Hvorfor ikke? Mange af de mennesker, som vælger en plantebaseret kost, gør det ikke, fordi de ikke kan lide smagen af de gamle klassikere. De gør det, fordi de vil passe på vores sårbare planet – og for dyrenes skyld. Plantebaseret mad er en kærlighedserklæring, ikke blot til dem, den serveres for, men en hyldest til livet i hele dets grønne mangfoldighed, lyder Kirsten Skaarups replik.
Hendes bog med oplæg til mere end 100 forskellige stykker smørrebrød er opbygget som et klassisk frokostbord med fisken først. Og så går det derudad med fristende og farverige anretninger, der sandt at sige er smukkere end de traditionelle stykker, som de giver en ny fortolkning på.
– Jeg er glad for at konstatere, at det grønne smørrebrød er meget flottere end den kødmad, vi kender. Man spiser også med øjnene, og jeg lægger i bogen vægt på at have alle farver på brødet. Jeg gør også meget ud af at lave noget delikat pynt til madderne, for jeg synes, det skaber en vigtig inspiration, siger Kirsten Skaarup.
På Kirsten Skaarups blog ligger op mod et par tusind opskrifter på plantebaseret mad, også smørrebrød: www.kirstenskaarup.dk
Se i det følgende tre eksempler fra siderne i Grønt Smørrebrød