Skøn

Smukke læber og sunde læber

Hvad gør man ved de læber? Læbernes sundhed, læbernes skønhed, revner, sprækker, sprukne læber. Forkølelsessår, pludseligt udslæt. Smalle læber, brede læber, bløde læber – og hvad med den fine hud rundt om munden?

Foto: Shutterstock
4. april 2022

Hvad gør man ved de læber? Læbernes sundhed, læbernes skønhed, revner, sprækker, sprukne læber. Forkølelsessår, pludseligt udslæt. Smalle læber, brede læber, bløde læber – og hvad med den fine hud rundt om munden?

Hvordan kan man pleje sine læber, og hvilke gener kan man opleve ved læber og munden?

Her har vi fokus på den holistiske tilgang til skønhed og sundhed, så vi kan lige tage en tur rundt i forhold til, hvad man kan gøre indefra og udefra for at pleje og vitalisere området omkring munden.

Indefra

At styrke huden indefra betyder, at der er de rette næringsstoffer til stede, som kan styrke huden. Det kan variere gennem livet i forhold til alder, men også hvordan huden har det generelt.

I kosten gælder det om at få masser af antioxidanter gennem mad og drikke – frugt, bær, grøntsager i mange farver. Der er også masser af vitaminer, mineraler og sporstoffer at hente her. Og de gode olier fra nødder og kerner, der også indeholder andre næringsstoffer.

Ikke mindst når man kommer lidt op i alder (eller efter hudens behov), kan man tilføje ekstra næringsstoffer, der støtter hele systemet og hudens spændstighed. Multivitaminer er et godt fundament, da man både har vitaminer og mineraler til huden som A-vitamin, B-vitaminerne, C, E og mineraler som silicium, zink osv.

Til at styrke bindevævet yderligere er ekstra C-vitamin en rigtig god ting. Eller Solaray Skin Toner med C-vitamin og vindruekerneekstrakt, som både styrker bindevævet og de små kapillærer, der kan have nemt ved at sprænges.

Gode olier fra f.eks. alger og hørfrø eller kæmpenatlys er også med til at støtte huden indefra. Har man særlige hududfordringer, kan man gøre en ekstra indsats med mælkesyrebakterier.

Tørre, sprukne læber

Sprukne læber kan have mange årsager – fra at man mangler fugt, væske og fedt indefra, til at man slikker sig meget om læberne eller er meget udsat for vind og vejr, så udtørring finder sted.

Man kan komme til at ty til læbepomader, som indeholder petrolatum, der kortvarigt opleves lindrende på overfladen. Men indenunder tørrer læberne helt ud, og man bliver nærmest afhængig.

Vælg i stedet gerne læbepomader med vegetabilske olier, der plejer i dybden. Et forslag blandt mange er Naturfarms Læbebalsam med rabarber, sheasmør og olivenolie, der genskaber læbernes fugtindhold, reparerer, plejer og beskytter. Rabarber er meget rig på A- og C-vitaminer. Naturfarm har en hel ansigts- og kropsserie baseret på rabarber fyldt med pleje og næring. Generelt til tørre, sprukne læber: Husk både næring indefra og pleje/beskyttelse udenpå – også når du skal ud i vind og vejr.

Forkølelsessår

Mange genkender, at der kommer forkølelsessår efter en periode, hvor man har været ekstra stresset og immunforsvaret er lidt nede. Indefra er det godt at få noget støtte til immunforsvaret som f.eks. Echinaforce fra A. Vogel. Den gamle opskrift fra prærieindianerne af den smukke, røde solhat, hvor de brugte 5% af rødderne og dertil resten af planten, er kendt og brugt til at balancere immunforsvaret indefra. Mange har glæde af at komme en smule direkte på forkølelsessåret – det kan svide lidt i starten.

Mange med forkølelsessår kender også til, at visse fødevarer kan fremprovokere det, som f.eks. chokolade, nødder, gelatine, raffinerede fødevarer, sukker, hvidt mel.

På forkølelsessåret kan man også smøre E-vitaminolie, der kan lindre smerterne, f.eks. i form af hvedekimolie. Den kan man også komme på lidt vat ved sår inde i munden og lade det blive på 10-15 minutter. Men fald ikke i søvn med det.

Læbecremen Spirualin HS Creme med den helende mikroalge spirulina har samtidig også solfaktor Spf 15, der er med til at beskytte læberne yderligere. Den kan både bruges forebyggende og ved udbrud.

Balance Me har en Stellar Beauty Balm, som jeg har gentagne gange fået samme feedback på: At når man lige kunne mærke et forkølelsessår være på vej, smører man Stellar Balmen på – og sover gerne med det som læbemaske. Den kan også berolige ved andre tilstande.

Revner i mundvigene

Man tænker ikke lige over, at vitaminmangel kan være medvirkende til revner i mundvige. Ved B2 Riboflavin-mangel kan et tegn være revner ved mundvigen eller ved næsen. Her kan en multivitamin ofte gøre det, men du kan tage ekstra B2 ved siden af. Hvis du tager det uden en multivitamin, skal du altid have et helt multi B-kompleks med også, da tilstedeværelsen af alle B-vitaminerne gør en forskel for optagelsen.

Weledas Skin Food Classic med helende urter og olier eller KRÆS’ Baby Balm med havre og kokos kan være gode at smøre på til opheling.

Rødt udslæt omkring munden

Hvis du oplever rødt udslæt omkring munden, irriteret hud med knopper (røde eller med pus) kan det være perioral dermatitis. Årsagerne kan være mange. Hos nogle kommer det ved en i forvejen tør, sart hud, der bliver udsat for kulde, fugt og udsving ved årstidernes skiften. Andre oplever, at det kan udløses af tandpasta med skummemidler som SLS, mens nogle oplever, at flour fra tandpastaen i kontakt med en i forvejen sart hud kan udløse det.

Nogle oplever, at visse stoffer i makeup kan udløse dermatitis. I alle tilfælde er det godt at holde øje med, om visse fødevarer, som de ovenfor nævnte, er med til at gøre huden mere sart og modtagelig. Så kan man evt. justere her.

Samtidig er det også vigtigt at genetablere balancen i hudens ydre barriere.

Dr. Hauschkas Med-serie er særligt god til det og den serie har mange glæde af. Den bærende plante er Ice Plant eller Middagsblomst, som den hedder på dansk. Ice Plant er en beroligende, ophelende plante og særligt fugtbevarende. Sammen med Med-seriens andre ingredienser som avocado, mango, sheasør, jordnøddeolie mm.

Hudens barriere

Det er værd at have i baghovedet, at når huden driller, kan det skyldes, at hudens barriere på en eller anden måde er kommet ud af balance. Et forslag er altid at huske på, hvad man indtager, samt de omgivelser, man opholder sig i (kulde,varme, fugt, tørke, sol, frost). Hvilke stoffer kommer kroppen i berøring med? Og i ansigtet; hvordan man plejer huden og hvilken makeup, man evt. bruger.

Flere veje fører til Rom, men jeg vil lige igen nævne Esse Probiotic Skincare, fordi deres Sensitiv-serie har hjulpet mangen en hud tilbage i balance, da der med pre-og probiotika er fokus på at genoprette balancen i hudens eget mikrobiom og derved styrke barrieren.

Linjer omkring munden

Det lidet flatterende ord “hønserøv” … men så ved folk, hvad man mener. Altså de små linjer, der af flere grunde opstår omkring munden.

Hvis man begynder at bruge fillers, er det værd at tænke over, hvor meget og hvor ofte (sammenlign med en hud, der bliver udvidet under graviditet og derefter skal kunne trække sig sammen igen i bindevævet).

Hvis man gør det rigtig mange gange, kan bindevævet have sværere og sværere ved at trække sig sammen, og man har skabt sig en ny udfordring. Bare så man lige har det med i baghovedet.

Rigtig gode læbeprodukter til huden omkring læberne er bl.a. Annemarie Börlinds NatuRoyal Biolifting Contour, som indeholder hvid trøffel-ekstrakt, der aktiverer hudens regenereringsprocesser, og szechuan-peber, der giver smidighed tilbage til huden, så den føles mere glat og frisk.

Green Peoples Line Eraser Lip and Eye er en dejlig opstrammer-serum til huden på overlæben og rundt om øjnene. Masser af hydrering og en opstrammende virkning inden for 15 minutter. Ekstrakt af argankerner, Sea Holly (Strandmandstro) og Baicalin (Pragtskjolddrager), sammen med 23 andre botaniske aktivstoffer er med til at genoprette hudens struktur. Denne serum kan også bruges under din dagcreme, olie og/eller makeup.

Hvad kan man ellers gøre selv derhjemme?

Nu til massage af huden og linjerne omkring munden.

Jeg kan blandt andet virkelig anbefale at følge Mynthehudplejeklinik og Mona på Instagram. Der er masser af inspiration til, hvordan du kan kan lave målrettede ansigts-yogaøvelser for en smukkere hud samt ansigtsmassageøvelser med de særlige bindevævsmassageteknikker fra A.L.T. bindevævsterapi.

Begge dele er med til at afspænde spændte muskler, sætte gang i blodcirkulation og dræne lymferne. Så mere glød og vitalitet til huden som opstramning og sundere plus stærkere bindevæv. Giver reduktion af fine linjer, er god til en træt, tør og grå hud. Vi har bindevæv i hele kroppen – også i ansigtet, hvor det skaber forbindelsen mellem muskler og knogler. Der er også bindevæv i vores blodkar

Gua sha til læbelinjerne

Hvis du har en Gua Sha krystalsten til ansigtet, er den virkelig god til selve læberne og læbeområdet. Evt. sammen med Rudolph Cares Intense Lip Treat eller en olie, du er glad for.

Først en læbepleje eller olie på. Så tager man sin gua sha. Der er mange mulige måder at gøre det på, men et forslag her kunne være at starte midt på overlæben, holde blidt imod med fingrene i den anden side og køre 5 gange med gua sha’en ud mod læbekanten. Så 5 gange på den anden side, og derefter hele vejen på underlæben, mens man stadig holder blidt imod. Det samme på huden oven omkring munden.

Det er ikke spor nødvendigt at gøre det hårdt og bruge mange kræfter. For blodårer og lymfe ligger lige inde under huden, og hyppigere lettere strøg er mere værdifuldt for huden.

Afslut evt med ILIA Lip Wrap Treatment Mask, der kan bruges som maske eller til hverdags-læbepleje.

Rudolph Cares Intense Lip Treat er generelt også dejlig at bruge til pleje af læberne og beskytter mod fugttab og mod vind og vejr. Udover acaiolie og sheasmør er der også F-vitamin (der består af to essentielle fedtsyrer), og den har en virkelig god effekt på tørhedsrynker.

Smil

For mange kan være “træls” at blive bedt om at smile, hvis man ikke har lyst. Nogle har let til smil, andre ikke. I nogle perioder føles det, som om man har mere at smile af end i andre.

Hvis du har mod på at prøve noget, som kan sætte dig i gang med dagen på en ny måde, er det at smile. Ingen behøver at se det. Man behøver slet ikke have lyst. Det sætter bare gang i signalstoffer til hjernen og muskelpåvirkningen. Det kunne være værd at prøve måske. Det kan føles utroligt første, anden og tiende dag, men måske er effekten det værd. Simpelthen at starte dagen med mundvigene opad i et smil. Smil herfra ?


Mindsk læbelinjer – en gør-det-selv-øvelse

Afprøv selv denne øvelse, der er en kombination af ansigtsyoga og massage

  • Hav nyvaskede hænder og tag ganske lidt olie på fingerspidserne.
  • Pres blidt omkring hele mundområdet,
  • Lav små cirkler med fingerspidserne rundt om munden for at varme området op.
  • Derefter nedefra og op – løft op med fingerspidserne lige over læben, mod kinden og hold. De to pegefingre kan da strække sig langs linjen på kinden ved munden, der har tendens til også at blive dybere – tryk, træk og hold. Gentag så mange gange, du synes. Det er musklen, vi er nede og arbejde med. Det kan både føles ømt og behageligt.
  • Så skal vi ind i munden under overlæben. Læg dine to tommelfingre ind under overlæben med pegefingrene ovenpå. Lav nogle tryk og knibebevægelser hele vejen udvendigt og indvendigt samtidig. Fortsæt på underlæben og til sidst i de to sider/mundvige, hvor man man kan trække lidt længere op til kinden. Det både masserer muskler, stimulerer blodcirkulation/bindevæv og afslapper spændinger.

Forrige artikelAftensmad: Shakshuka med bønner og spinat

Næste artikelSundhed efter din egen smag – og i en fart

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.