Nyheder

Smukt og sundt hår kommer indefra

Foto: Adobe Stock
27. februar 2019

De fleste både mænd og kvinder drømmer om en fyldig, glansfuld hårpragt. Men håret kan blive påvirket negativt af stress, sygdom eller manglende næring. Derfor er det vigtigt at have fokus på både sin mentale og generelle sundhed samt den rigtige kombination af vitaminer og næringsstoffer, hvis drømmen skal indfries.

Håret har gennem historien haft næsten mytisk betydning. Vi kender nok alle fortællingen om Samson, hvis styrke sad i håret, og som blev svag, da en tjener klippede det af for at hjælpe hans modstandere. Man kan også skele til sirenerne, som godt nok er bedst kendte for at lokke mænd i døden med deres sang, men som også altid er afbilledet som smukke kvinder med langt og tykt hår.

Håret har altså fået en betydning, der ligger ud over den rent biologiske, som er at varme hovedet. Det er forbundet med styrke, frugtbarhed, sensualitet og sundhed. Og netop i forhold til sundheden spiller håret faktisk en væsentlig rolle.

For eksempel vil det ofte gå ud over hårvæksten enten på hovedet eller i skægget, hvis man er voldsomt stresset. Periodisk hårtab kan også være en indikator for, at der er noget fysiologisk galt eller vitaminer, man mangler.

For det kræver mange forskellige næringsstoffer at holde håret både fyldigt, blankt og farverigt. Derfor er der også et stort marked for kosttilskud målrettet hårvækst. Et eksempel på det er Hair Force fra den amerikanske producent KAL, som arbejder benhårdt med at kombinere moderne teknologi med det bedste naturen har at tilbyde os for at få de reneste tilskud.

Lad os tage et kig på, hvad håret rent faktisk har brug for:

De essentielle B-vitaminer

Håret har brug for en palette af B-vitaminer. De påvirker nemlig produktionen af hårceller positivt enten direkte eller indirekte. B2-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og opretholde en sund hud, hvilket også er vigtigt for at have en sund hovedbund og dermed give hårsækkene de bedste betingelser.

Her hjælper B3-vitamin også til, ligesom det er med til, sammen med B1- og B12-vitamin, at bidrage til et normalt energistofskifte. Derudover har B12 også betydning for celledelingsprocessen, og som vi ved, er hår jo også bare celler. En god celledeling betyder altså, at der lettere dannes nyt hår.

Og vi er slet ikke færdige med B-vitaminerne. B6-vitamin er nemlig med til at regulere hormonaktiviteten, som også har stor indflydelse på hårvæksten.

Kød og fisk er gode kilder til B-vitaminerne, men man kan naturligvis også få vitaminerne gennem kosttilskud som Hair Force, der også er rig på andre urter og mineraler, der understøtter håret.

Sørg for at få tilpas med byggeklodser

Hair Force indeholder også E- og C-vitamin, som i samspil med urter og mineraler giver håret de bedste betingelser. Der er eksempelvis kobber i Hair Force blandt andet for at sikre en god pigmentering, så håret ikke bliver træt og farveløst at se på, samt zink og jern, som bidrager til normalt hår, normal hud og immunforsvarets normale funktion.

Det er også vigtigt at få de rigtige byggesten til håret i form af aminosyrerne L-cystin og L-methionen, da det primært er de to klodser, der bygger hårstrå op.

Har man læst bare lidt om, hvad håret har brug for, er man sikkert stødt på ovenstående kombination af mineraler, vitaminer og aminosyrer, som værende særligt vigtige. Men hvad, der måske er mere overset, er, at urter faktisk også kan være rigtigt gavnlige for lokkerne.

Styrk håret ved at styrke forsvaret

Netop fordi håret kan blive påvirket af stress, sygdom eller hormonelle udsving, hjælper man altså både sit hår og sin generelle sundhed ved at give immunforsvaret ekstra hjælp.

Her kan fremhæves pebermynte, ingefær, rosmarin og sort peber som gode hjælpere. De styrker nemlig immunforsvaret på forskellige måder. Ingefær og rosmarin ved at støtte kroppens naturlige forsvar og pebermynte ved at understøtte en god tarmflora og dermed et godt immunforsvar.

Hvis man vil have et sundt hår handler det selvfølgelig om at give det ordentlig pleje, men det handler i særdeleshed også om at give det gode vækstbetingelser. Det kræver en kombination af et godt mentalt helbred, en sund krop og den rigtige cocktail af næring.

Selvom håret historisk har fået mytisk betydning, er det ikke livsnødvendigt eller essentielt for vores sundhed at have en tyk manke. Men håret kan være et blik ind til kroppens tilstand og ved at have fokus på at styrke håret, kommer man også til at styrke andre dele af kroppen. Og helt ærligt, hvem vil så ikke gerne ses som stærk, frugtbar og eller måske endda sensuel, som det sunde hår giver associationer til?

Forrige artikelMåske skal vi ikke være så bange for at føle stress

Næste artikelVi er født til at elske sukker – nu slår det os langsomt ihjel