Nyheder

Snerydning er hårdt for hjertet

7. december 2011

Hvis du har dårligt hjerte, bør du lade sneskovlen stå. Snerydning øger risikoen for hjerteanfald.

De fleste af os kan nok finde ud af at lade sneskovlen stå, men særligt mænd med dårligt hjerte har god grund til at holde sig fra de udendørs aktiviteter. Det er hjertelægen Dr. Adrian Baranchuk fra Kingston General Hospital i canadiske Ottawa, der stødte på et par hjertepatienter, som havde fået de første symptomer på hjerteproblemerne, mens de skovlede sne.

Snerydning gav hjerteproblemer

En efterfølgende næranalyse af hospitalets registreringer af hjertepatienter for de sidste to vintre afslørede, at ud af 500 indlæggelser havde 35 patienter oplyst, at de skovlede sne, da symptomerne viste sig.

Nærmere studier viste, at mændene havde næsten fem gange så stor risiko som kvinderne, mens hjertesygdomme i den øvrige familie øgede risikoen med 3,6. Men alderen spillede ingen rolle, selvom de 500 patienter var mellem 31 og 94 år gamle.

Kulden, start og stop rummer årsagen

Dr. Adrian Baranchuk mener, at belastningen af hjertet sker på grund af kulden og de mange start og stop. Pulsen danser op og ned, når man skiftevis løfter tunge læs med sne og puster ud.

Selvom undersøgelsen er fra Canada, hvor der som bekendt falder mere sne, og hvor gennemsnitstemperaturen i vintermånederne er noget lavere end hertillands, må risikoen forventes at være nogenlunde den samme herhjemme. Men hvis hjertet ikke fejler noget, kan snerydning være god motion. Sørg for at holde ryggen ret og brug benene til at løfte snedyngerne.  

Kilde: news.nationalpost.com

Forrige artikelFå varmen med vinterbadning

Næste artikelSøvn til rette tid

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.