Nyheder

Snottet? Måske stresset?

21. september 2010

Hvis du er stresset, har du dobbelt så stor risiko for at blive syg – f.eks. af en forkølelse. Ny dansk/amerikansk forskning fastslår sammenhæng.

Du kender det måske: Du har drønende travlt, svært ved at nå det hele, overblikket er sivet og så rammer forkølelsen. Snot og ondt i halsen gør dig ikke ligefrem mindre stresset – men måske skal du bare se forkølelsen som en alarmklokke, der ringer, når du bliver for stresset.

– Stressede personer har mere end dobbelt så høj risiko for at blive forkølede eller ramt af influenza sammenlignet med ikke-stressede personer, siger Bobby Zachariae, der er professor dr.med. ved Onkologisk afdeling på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

Sammen med en forsker fra University of Pittsburgh har han og en medarbejder gennemgået alle eksisterende undersøgelser af høj videnskabelig kvalitet systematisk. Resultaterne af deres forskning er offentliggjort i det internationalt anerkendte tidsskrift Psychosomatic Medicine.

Et stresset immunforsvar

Sygdomme i luftvejene får ifølge forskningen lettere frit spil, når vi er stressede. Der har længe været mistanke og indikationer af, at stress svækker immunforsvaret og gør os til lettere ofre for sygdom. Denne mistanke bekræfter forskningen, der har kortlagt undersøgelser med mere end 8000 deltagere.

Stresset hverdag – mange sygedage

Hvis du er svækket, kan forkølelser eller influenzaer, der ellers er harmløse, være livstruende. Økonomisk rammer snottet og de ømme lemmer arbejdspladserne, da forkølelse og influenza er nogle af de mest almindelige grunde til, at man melder sig syg.

– Vores resultater kunne tyde på, at hvis man forebygger stress, så vil antallet af sygedage kunne nedbringes, siger professor Bobby Zachariae.

Endnu en grund til at det vil kunne betale sig for arbejdsgiveren at holde et stresset arbejdsmiljø nede.

Kilde: Ritzau (Oprettet den 21. september 2010)

Forrige artikelEndometriose

Næste artikelApopleksi – et hjernesygt tabu