Ny whistleblowerordning gør det nemt at anmelde mistanke om snyd i landbruget anonymt. Håbet er, at det vil få flere til at følge reglerne for blandt andet økologi og indberetninger af plantesygdomme.
Whistleblowerordninger er ikke et nyt begreb, men bliver nu taget i brug på et nyt felt. Det sker, efter man i EU i 2019 vedtog en kontrolforordning, som betyder, at personer anonymt kan anmelde oplysninger til myndigheder, der kan afsløre overtrædelser af regler.
Forordningen gælder også for Landbrugsstyrelsen, hvor alle nu anonymt kan anmelde en mistanke om brud på regler inden for tre særlige områder.
[relateredehistorier]
De indbefattede emner er overtrædelse af regler for plantesundhed, økologi og genmodificerede varer. Det kan eksempelvis være, hvis man mistænker, at der bliver sprøjtet med pesticider på en økologisk mark, eller at produkter bliver markedsført som økologiske uden at leve op til den økologiske standard. Det kan også gælde forfalskede certifikater for plantesundhed eller at en landmand ikke overholder indberetningspligten for skadelige biller.
Det er valgfrit, om man vil anmelde anonymt. Man kan via ordningen vælge, at man ikke vil give sin identitet til kende. Det kan ifølge enhedschef i Landbrugsstyrelsen Kristine Riskær være en fordel i særlige situationer.
– Der kan være situationer, hvor man risikerer at komme i klemme på sit job eller i nabolaget, hvis man gør myndighederne opmærksom på, at reglerne bliver brudt. Med en anonym anmeldelse kan vi undersøge sagen, siger hun.
Det er dog en fordel for opklaringen af en potentiel overtrædelse, hvis man giver sig selv til kende, så myndighederne kan kontakte en for yderligere oplysninger. Men det er altså ikke et krav.
Det er ikke uhørt, at styrelsen modtager indberetninger om mistanke om forskellige overtrædelser. Tidligere er de i høj grad kommet på mail eller telefon, og det har altså ikke været muligt at optræde anonymt på samme måde, som det bliver nu. Flere indberetninger har ført til konkrete sager.
Kristine Riskær håber, at whistleblowerordningen vil være med til at øge bevidstheden om, at reglerne skal overholdes, og gøre det sværere at omgå dem. Det gælder også for styrelsens egne medarbejdere. Man kan nemlig også anmelde, hvis man ikke oplever, at styrelsens ansatte overholder reglerne, når de er ude på kontrol.
Anmeldelser kan ske via Landbrugsstyrelsens hjemmeside.