Nyheder

Sodavand kan give kvinder nyreskader

10. februar 2009

En ny amerikansk undersøgelse viser, at kvinder, der drikker to eller flere dåser sodavand om dagen, har 86 procent større risiko for at udvikle nyresygdomme.

Forskerne i undersøgelsen NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) fandt frem til, at de kvinder, der havde drukket to eller flere dåser sodavand inden for de sidste 24 timer, havde 1,86 gange flere forekomster af albuminuria, som er en markør på tidlige nyreskader, end de, der ikke drak sodavand.

Ud af de kvinder, der drak to eller flere dåser sodavand om dagen havde 17 pct. tidlige tegn på albuminuria.
Mændene går fri NHANES er baseret på et repræsentativt udsnit af 9.358 voksne amerikaneres urinprøver og svar på spørgeskemaer omkring mad- og drikkevaner.
Forskerne fandt ikke en øget risiko hos mænd eller hos folk, der drak lightsodavand.
Det er uklart, hvorfor risikoen ikke gælder mænd, men forskningsleder og professor i Department of Preventive Medicine and Epidemiology David Shoham fra Loyola University Health System i Chicago mener, at der muligvis findes en underlæggende grund, som har sammenhæng med både sodavandindtag og nyreskader. Majssirup kan være medskyldig I de senere år er antallet af diabetikere, overvægtige og nyrepatienter steget i takt med udbredelsen af tilsætningsstoffet majssirup, højfruktose (HFCS), som er det sødestof, der bruges i mange typer sodavand.
En amerikansk pilotundersøgelse fra september 2008 påviste, at ni ud af 20 prøver af HFCS fra tre producenter indeholdt kviksølv.
David Shoham udtaler til EurekAlert!, at han ikke ser HFCS som den store syndebuk, men at problemet nærmere er, at folk generelt indtager for meget sukker.
Problemet med HFCS er dog, at det bidrager til vores indtag, fordi der er billigt og har en lang holdbarhed, og dermed gør varer, som for eksempel sodavand, billigere.
Forskerne bag NHANES konkluderer, at supplerende studier er nødvendige for at fastslå, hvorvidt den øgede risiko for nyresygdomme skyldes HFCS, et generel stort sukkerindtag, endnu umålte livsstilsfaktorer eller andre faktorer.
Undersøgelsen er publiceret i PloS ONE.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelDu får hovedpine af mobilen

Næste artikelMobiltelefoner giver ikke demens eller kræft