Nyheder

Sodavand øger risiko for tidlig fødsel

4. september 2012

Gravide bør holde sig fra saft og sodavand. Det viser en ny, svensk undersøgelse. Risikoen for at føde for tidligt øges – og det er tilsyneladende lige meget, om det er sukkerholdige eller light-versionerne, der drikkes.

Det er en svensk fødselskohorte, der ligger til grund for den opsigtsvækkende advarsel. 60.000 fødende var blandt andet blevet bedt om at redegøre for deres mad- og drikkevaner under graviditeten, og det statistiske materiale afslørede, at søde drikke øgede risikoen for for tidlig fødsel (før 37. uge) med hele 16-25 pct.

For tidlig fødsel medfører større risiko for barnet. Der er en større dødelighed, og for tidligt fødte børn er også oftere syge i de første leveår.

Sodavand og saft populært blandt de lavtuddannede

Bo Jacobsson er professor ved Sahlgrenska Universitetssygehus i Sverige. Han ledte undersøgelsen, og han fandt en klar sammenhæng mellem de gravides uddannelsesniveau og deres hang til søde drikke. Det var særligt de lavtuddannede, der drak sodavand eller saft dagligt, og der var også overrepræsentation af rygere og enlige i denne gruppe.

– Af de 60.000 besvarelser var der 10.000, der drak mindst et glas saft eller sodavand dagligt.

Kobling mellem søde drikke og for tidlig fødsel skal undersøges

Han mener, at det er vigtigt, at gravide tager undersøgelsens resultater til sig, selvom han også erkender, at der endnu ikke er nogen forklaring på årsagssammenhængen.

– Vi kan ikke pege på en sikker årsagssammenhæng, men der findes en association, en kobling, som vi skal undersøge nøjere, siger Bo Jacobsson.

Kroppen reagerer måske ens på sukker og kunstige sødemidler

Det kan virke mærkeligt, at det øjensynligt er ligegyldigt om det er sukkersødede drikke eller lightprodukter, der er tale om. Andre studier har imidlertid tidligere vist, at kroppen måske reagerer ens på indtagelse af sukkerholdige og kunstigt sødede læskedrikke. Hos nogle mennesker stiger insulinproduktionen tilsyneladende også ved indtag af lightsodavand, fordi hjernen opfatter, at kroppen optager noget sødt, der skal nedbrydes med insulin. Det bruges også som mulig forklaring i de studier, der konkluderer, at mennesker, der drikker meget lightsodavand har større livvidde end mennesker, der drikker almindelig sodavand. Man mener, at insulinproduktionen medfører et for lavt blodsukker, som igen resulterer i sultfølelse og et deraf følgende forhøjet kalorieindtag.

Om det er denne teori, der atter er i spil i historien om de for tidlige fødsler, ved forskerne endnu ikke noget om.

Kilde: vg.no

Forrige artikelDøre gør dig glemsom

Næste artikelSøde sager gemmes på Bornholm