Nyheder

Sodavand skyld i 180.000 dødsfald

21. marts 2013

Forskere fra Harvard Universitet i Boston, USA, mener, at sukkerholdige drikke var skyld i 180.000 dødsfald på verdensplan i 2010, herunder 25.000 i USA alene. Sodavandsbranchen er – ikke overraskende – meget uenig.

Sodavand og saftevand er usundt. Det ved de fleste herhjemme. Sukkeret rummer årsagen, og selvom der er sukker i mange andre fødevarer, er det svært at indtage ligeså meget sukker igennem f.eks. slik, som når du slukker tørsten i sodavand.

Omtrent 10 pct af sodavanden er sukker

To liter sodavand indeholder omtrent 200 gram sukker. Det er lig med ca. 800 kcal. En kvinde omkring de 40, der har stillesiddende arbejde, men som løber en tur i fritiden nu og da og på andre måder er aktiv efter arbejde, har brug for omtrent 2000 kcal dagligt. Så hvis hun drikker et par liter sukkerholdige drikke dagligt – hvadenten det er juice, saftevand eller sodavand, kan hun opnå et kalorieindtag, der er næsten 50 pct for højt. For sodavanden giver jo ingen mæthedsfornemmelse og kan ikke erstatte mad. Hvis kvinden samtidig stiller sulten i fastfood eller anden mad med for meget fedt, er vejen til overvægt kort.

Sodavand giver fedtlever

Det er den problematik i større skala, der menes at bidrage til fedmeepidemien over hele verden. Sodavand giver fedme og dermed type 2-diabetes, ligesom kalorierne i sodavand sætter sig som fedt på leveren og de øvrige organer. Nyere forskning viser, at et forholdsvis moderat forbrug kan lede til fedtlever. Sodavand menes også at spille en rolle i forhold til visse kræftformer og hjertekarsygdomme.

180.000 dødsfald pga sodavand

Nu har forskere fra Harvard som nævnt regnet på det, og de mener at 180.000 dødsfald i 2010 kan sættes i forbindelse med sodavand. Det overraskende i tallene er, at det ikke kun er en problematik, man ser i den vestlige verden. Udviklingslandene tegnede sig for en stor del af dødsfaldene, og faktisk var tendensen slet ikke så stor i de rige lande som eksempelvis USA og andre vestlige lande.

Borgmesteren i New York forsøger at lovgive mod store bægre

Forskerne peger på vigtigheden af, at politikerne forsøger at gøre noget ved problematikken. Sodavand er en vare i vækst, og man kan næsten se en proportional stigning af fedme hos børn og salget af sodavand.

I New York har borgmester Michael Bloomberg forsøgt sig med en lov mod at sælge sodavand i bægre på over en halv liter. Problemet i USA er det samme som herhjemme: Sodavand sælges i større og større bægre, så forbrugerne drikker mere og mere. For man smider jo sjældent det ud, man får serveret. Men lovens svaghed var bl.a., at den kun gjaldt de udskænkningssteder, der hørte under New Yorks bystyre, mens f.eks. 7Elven kunne gå fri og sælge de sædvanlige bægre på halvanden eller to liter. Loven er netop sparket til hjørne, fordi retten mente, at de oversteg bystyrets beføjelser.

Producenterne er uenige

Harvard-forskernes undersøgelse blev præsenteret for et par dage siden på den amerikanske hjerteforenings møde i New Orleans. Studiet er endnu så nyt, at det ikke er offentliggjort i et anerkendt lægetidsskrift. Og det er da også den detalje, interesseorganisationen for de amerikanske sodavandsproducenter fokuserer på.

– Dette studie handler mere om sensation end videnskab. Det beviser på ingen måde, at sodavand kan lede til kroniske sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme eller kræft, som var de egentlige årsager til dødsfaldene. Det er forkert og ulogisk at knytte sodavandsforbrug sammen med disse dødsfald, som forskerne selv anerkender skyldes kroniske sygdomme, siger American Beverage Association (ABA) i en pressemeddelelse.

Kilde: MedicineNet.com

Forrige artikelRootza med oksekød og rødkålssalat

Næste artikelVibrationsterapi: Ryst kroppen – det er ren terapi