På Christiansborg forsøger man at gøre danskere sundere med afgifter. På Bornholm har man i stedet kastet sig over “nudging”. De søde og usunde sager er gemt lidt af vejen i seks supermarkeder på solskinsøen.
“Nudging” er et forholdsvist nyt begreb i Danmark. Ordet kommer af det engelske navneord “nudge”, der kan forstås som “et forsigtigt skub”. Man kalder det f.eks. “nudging”, når Københavns Kommune laver grønne fodspor på gågaderne, som leder hen til affaldsspandene. I stedet for moraliserende kampagner, der fortæller om udgifterne til renholdelse af vejene, forsøger man i stedet at skubbe borgerne forsigtigt i den rette retning – her endog i bogstaveligste forstand.
På Bornholm bruger man nudging til at højne folkesundheden. Bornholmerne er nemlig ikke så sunde. Procentuelt er der f.eks. markant flere mennesker med type 2-diabetes på Bornholm end i resten af landet. Halvdelen af den voksne befolkning er overvægtige, og hver femte har et for højt blodtryk. Interviewundersøgelser har imidlertid vist, at hele 80 pct af indbyggerne på øen ønsker et sundere liv. Det er blandt andet derfor, at man blandt en række initiativer forsøger sig med nudging.
I seks supermarkeder i Allinge-Sandvig, Nexø og Hasle har man gemt de søde sager og sodavanden lidt af vejen. Produkterne står normalt i de lokkende positioner, der skal indbyde til merkøb. Disse positioner er nu forbeholdt sundere varer i de seks medvirkende supermarkeder. Meningen er, at man vil undersøge, om nudging kan bidrage til en større omsætning af sundere alternativer til vingummibamser, chips og cola.
I Netto i Allinge-Sandvig har man endda sat prisen på en række sunde produkter ned med tyve pct, så produkterne – i hvert fald i symbolsk forstand – er momsfrie.
Det er Forskningscenter for Sundhed og Forebyggelse på Glostrup Hospital, der sammen med Aalborg Universitet og Bornholms Kommune har sat projektet i søen. Politikere og fagfolk kontaktede en række supermarkeder på øen og fik seks forretninger med på ideen.
– I supermarkeder bliver vi ofte puffet i retning af det usunde. Samtidig har der været en tendens til, at vi bebrejder folk for ikke at ændre livsstil til det sundere. I 20 år har vi forsøgt at flytte folk med lægesamtaler, helbredsundersøgelser og den slags. Det virker ikke særlig godt. Nu prøver vi i stedet at flytte ting i deres hverdag, siger Torben Jørgensen, der er professor og leder af Forskningscenteret til dagbladet Politiken.
Det er meningen, at forsøget senere på året også skal omfatte supermarkeder i region Nordjylland og region Hovedstaden.
Kilde: Politiken.dk