Littlehales vil have os væk fra at være så optagede af, hvor mange timer, vi sover, og have vores fokus hen på de søvncyklusser, hver nats søvn ifølge ham indeholder. Det skriver BT.
Ifølge Nick Littlehales skal man have 35 søvncyklusser om ugen for at fungere optimalt, hvilket i gennemsnit er 5 cyklusser pr nat. Man kan også sove fire cyklusser om natten, hvilket svarer til seks timers søvn, for så at sove den manglende cyklus et andet tidspunkt på ugen eller som en lur i løbet af dagen.
– Hellere få tre gnidningsfrie cyklusser end afbrudt søvn spredt ud over otte timer domineret af let søvn. siger Nick Littlehales om metoden, han kalder R90.
Littlehales understreger desuden, at god søvn også handler om timing. Derfor er det vigtigt at stå op på samme tidspunkt hver dag og planlægge søvnen derefter. Skal du op klokken 6.00, skal du derfor gå i seng klokken 22.30 og få fem søvncykler, eller vente til klokken bliver midnat for dermed at ramme den næste cyklus.
Forskning viser en sammenhæng mellem dårlig søvn og en række sygdomme som f.eks. diabetes, stress og depression, ligesom forskere påvist, at hjernen i søvnen fjerner giftige affaldsstoffer, som kan forbindes med en række neurologiske lidelser, herunder alzheimers.
Ifølge en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse fra 2015 døjer lidt over 10 pct. af alle voksne danskere meget med søvnproblemer, mens 30 pct. svarer, at de døjer lidt.
Den danske søvnvejleder ved Center for Stress og Trivsel vil dog ikke anbefale Nick Littlehales metode til andre end elitesportsfolk.
– For almindelige mennesker er det problematisk at tænke søvn i cyklusser af 90 min., fordi man ikke får et afslappet forhold til det at sove. At du f.eks. skal vente en time med at gå i seng, fordi det ikke lige passer med dit opvågningstidspunkt er ekstremt kontrollerende,« siger han.