Krop

Søvnen og humørets stoffer hænger sammen

18. februar 2015

Når vi skal sove – og sove dybt – producerer kroppen under normale omstændigheder sin helt egen søvnmedicin: melatonin. Det kræver tryptofan, som kroppen også bruger til at lave serotonin, det kemiske stof, der gør os afbalancerede. Derfor kan tryptofan hjælpe søvnløse på flere måder.

De fleste af os kender det fra os selv – dårlig søvn fører til dårligt humør, og dårligt humør kan føre til en dårlig søvn. Men det er ikke bare trætheden, der kan være skyld i tunge tanker. Vores søvn og humør er nemlig endnu tættere beslægtet, da de stoffer i kroppen, der udløser søvn og afbalanceret humør, kommer af det samme forstadie.

Tryptofan er en aminosyre, som bl.a. findes i fødevarer – især græskarkerner og kalkunkød – der i kroppen anvendes til at producere først neurotransmitteren serotonin og derefter melatonin – vores søvnhormon. Serotonin er kendt som et kemisk stof, vi selv danner, og som bl.a regulerer vores humør. Ved brug af antidepressiv medicin er det ofte niveauet af serotonin, man forsøger at rette op på, da meget tyder på, at niveauet falder, når vi er depressive.

Det skønne melatonin

Hvis problemet er at falde i søvn, er det melatonin, vi gerne vil producere. Melatonin er et hormon, vi selv danner i hjernen og i øjets nethinde. Som du kan læse i forrige artikel ‘Træt? Så slap dog af!’, er det vigtigt med mørke for at producere melatonin – henholdsvis lys og mørke sænker og hæver vores produktion. Det regulerer bl.a. vores døgnrytme, men hormonet påvirker rent faktisk også vores hud i en positiv retning. Måske det er derfor, vi taler om skønhedssøvn?

I andre lande er det muligt at købe melatonin som søvnmiddel, men da det ikke fås i håndkøb – kun som lægemiddel – herhjemme, kan vi i stedet sørge for, at vi har tryptofan nok til at producere melatonin.

Spis dig træt

Da tryptofan findes i helt almindelige fødevarer, kan vi sagtens sørge for at tilføre kroppen ekstra, hvis vi har problemer med bl.a. at falde i søvn. Nu kan du dog også få tilskud med koncentrerede høje mængder af tryptofan, så du er fri for at fylde dig med store portioner af bestemte fødevarer for søvnvirkningens skyld.

Det nye Lunamino-kosttilskud har som det første tilskud herhjemme fået lov til at tilsætte L-tryptofan i koncentrerede mængder, så det har en virkning på vores produktion af melatonin. Lunamino indeholder også lindeblomst, havre og citronmelisseblad – planter, der er kendt for deres afslappende og beroligende virkning – både ved fysisk og psykisk uro. Derudover har B-vitaminer og magnesiumcitrat i Lunamino en positiv effekt på nervesystem og urolige muskler.

Uden afhængighed

Hvis du har svært ved at sove, kender du garanteret til uroen, det dårlige humør og måske også angsten, der kan komme snigende, når du har vendt og drejet dig for 117. gang. Det kan også være svært at gennemskue, om uroen kom først og forhindrede søvnen – eller om det er søvnmanglen, der skaber uroen.

At vores humør, søvn og velvære er forbundet, er vi til gengæld ikke i tvivl om, og fascinerende er det, at de oven i købet er forbundet kemisk ved at blive fremmet af det samme stof.

Melatonin har ingen alvorlige, kendte bivirkninger, men danske søvnløse, der går til lægen, vil oftest blive tilbudt et kemisk og vanedannende medikament, som modsvar på deres søvnløshed.

Tryptofan, som Lunamino indeholder, er til gengæld en hel gængs aminosyre, og ingen myndigheder kan forbyde kroppen selv at danne melatonin ud fra det. Måske værd at prøve mod lettere søvnproblemer, frem for en afhængighedsskabende kemisk variant?

 

Forrige artikelMineralerne, der styrer dit helbred

Næste artikelDet syge stofskifte