Nyheder

Søvnhormonet styrker knoglerne

12. maj 2015

Aarhusianske forskere har fundet ud af, at søvnhormonet melatonin kan styrke knoglerne og mindske fedtmassen hos kvinder med risiko for knogleskørhed.

Det er velkendt, at risikoen for knogleskørhed og hoftebrud stiger med alderen. Men nu har forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital måske fundet et middel, der i fremtiden kan forhindre, at knoglerne forfalder. Et forskningsprojekt viser nemlig, at søvnhormonet melatonin, der typisk bruges mod jetlag, kan være med til at styrke knoglerne.

Søvnhormonet styrkede knoglerne

I studiet deltog 81 kvinder i alderen 56-73 år. 40 kvinder fik gennem et år fik hver aften et tilskud af melatonin, mens resten fik et placebopræparat.

– Vores forskning viser, at der var forskel på knoglemineraltætheden i lårbenshalsen hos de kvinder, der havde fået melatonin, og de der havde fået et placebopræparat. I gruppen, der fik melatonin sås en overordnet stigning i kalkindholdet i lårbenshalsen efter et år, så noget tyder på, at melatonin har en potentiel knoglebeskyttende effekt, siger Anne Kristine Amstrup, der er ph.-d.-studerende fra Aarhus Universitet og læge ved Aarhus Universiteteshospital.

Hun har stået i spidsen for forskningsprojektet, der er lavet i samarbejde med forskerkolleger fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Resultaterne blev for nylig præsenteret for internationale forskere på konferencen ”ECTS-IBMS 2015” i Holland.

Melatonin gav mindre kropsfedt

Kvinderne fik ikke kun stærkere knogler. Melatonintilskuddet viste sig også at have andre positive effekter for kroppen:

– Kvinderne i testgruppen fik i gennemsnit ca. syv procent mindre kropsfedt. De tabte sig ikke, men der var en tendens til øget muskelmasse. Det er selvfølgelig en rigtig god nyhed, hvis melatonin også på den måde gavner kroppen, siger Anne Kristine Amstrup.

Hvert år får cirka 7.000 danskere over 65 år hoftebrud, som ofte kan skyldes knogleskørhed. Et fremtidigt middel mod svage knogler vil derfor være en stor gevinst for mange danskere.

Anne Kristine Amstrup understreger dog, at der bør laves større undersøgelser af, hvordan og i hvilke doser melatonin styrker knoglerne bedst, før der laves egentlige anbefalinger om melatonintilskud til ældre.

I mellemtiden kan forskningsresultatet bidrage til en større forståelse af søvnens betydning for den almene sundhed.

Kilde: au.dk

Forrige artikelKræftfremkaldende, mørkt brød

Næste artikelAnd i grøn karry med blomkålsris