Mad

Sofaguf med indbyggede smil

30. juni 2010

Udenfor falder bladene af træerne, efteråret er sat ind med blæst og regn. Der er dømt indendørs sysler – både i køkken og omkring sofaborde. Temperaturerne kalder på bagværk og varme drikke, mens immunforsvaret ønsker ekstra støtte og omsorg.

Heldigvis har Thorbjörg Hafsteinsdottir sendt sin bog ”Spis dig yngre” på gaden, der er smækfyldt med lækre godbidder for kroppen. Hele 96 opskrifter er det blevet til i denne samling. Her er alt fra forslag til velsmagende morgenmad, tilbehør og middagsretter – og ikke mindst masser af små overraskende lækkerier. Behøver vi at skrive, at det alt sammen er sammensat med det formål fylde kroppen med næring, den kan bruge til noget?

Vi har fundet nogle spændende alternativer til efterårshyggen i ”Spis dig yngre” og krydret med nogle af de oplysende kommentarer fra bogen. Opskrifterne vil helt sikkert kalde smil frem på både munde og i maver.


Frugtsalat – en antioxidant-bombe!

2-4 personer

1 stort granatæble eller 2 små 200 g melon, f.eks. net- eller cantaloupe 1 rødt sødt æble 20 røde vindruer 2 passionsfrugter reven skal og saften af 1 lime ¼ tsk. muskatnød 3 knivspidse vaniljepulver mynte eller citronmelisse

Pil kernerne fra granatæblerne. Skær melonen og det røde æble i små bidder. Halver vindruer og passionsfrugter, og bland med de øvrige ingredienser. Toppes med frisk mynte eller citronmelisse. Server straks.

En antioxidant-bombe og mega-passioneret superfood til din hud! Melonen kysser solskader væk fra dine hudceller. Vindruer, granatæbler og passionsfrugt støtter collagen, så din hud ser fast og sund ud.


Hybenkugler – vitaminer indpakket som ren nydelse

15-20 stk.

200 g cashewnødder 2 dl abrikoser 6 spsk. hybenpulver 2 tsk. stødt ingefærrod 2 spsk. kokosolie 2 knivspidse vaniljepulver 2 knivspidse cayennepulver

Alle ingredienser køres i en foodprocessor eller køkkenmaskine med kniv, indtil det bliver til en tyk masse. Form som kugler, og opbevar dem køligt.

Vitaminer indpakket som ren nydelse. Hyben er kendt for bioflavonoider, som hjælper din krop med at udnytte C-vitaminer. Et sikkert immunboost, du kan nyde med en varm drik.


Knækbrød med sesam – gode at tage med på farten

20-25 stk

200 g fuldkornsrugmel og lidt ekstra til at rulle dejen med 5 g fint havsalt 1 dl sesamfrø 5 g pressegær 1 ¾ dl vand, ca. 20 grader

Bland mel, salt og sesamfrø i en stor skål. Pisk gæren sammen med vandet, og hæld de tørre ingredienser i. Bland sammen til en klistret klump. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hvile i 3 timer.

Du får brug for to bageplader. Hvis de ikke er ”slip let”, så beklæd dem med bagepapir.

Fordel dejen på hver bageplade med en dejskraber, og form et rundt 1 centimeter tykt knækbrød. Hvis dejen bliver for tør, så stænk med lidt vand.

Drys rugmel på dejen. Dæk begge plader med et viskestykke, og lad dem hæve på et lunt sted i 1 time, eller til de er hævet til dobbelt tykkelse.

Forvarm ovnen til 200 grader. Skær kanterne til, så brødene bliver runde og flotte. Brug resterne til næste knækbrød, hvis du skal bage flere. Bag dem midt i ovnen i ca. 40 minutter, eller indtil de er tørre og sprøde i kanten. Lad dem køle af og knæk dem i passende stykker.

Slet ikke svære at bage. Brug dem til alt muligt og med forskelligt pålæg: Gedeost, hummus, laks eller Marokkocremedip. Eller spis dem tørre. Gode at tage med på farten.


Marokkocremedip – evt. dip til grøntsagsstænger

1 glas

2 dl solsikkefrø 1 stort æble, skrællet, fri for kernehus og skåret i fine stykker ½ dl rapsolie 2 store spsk. ekstrajomfru-arganolie (huile d’argan) 1 stor spsk. citronsaft 1 tsk. saltflager eller Himalayasalt ½ tsk. honning, f.eks. god akaciehonning

Kom alle ingredienserne i en blender. Den skal kunne sit kram, og hvis du har en VitaMix, er det ’makein muscila’, som de siger i Marokko: Ingen problemer. Kør blenderen på sit højeste til en tyk smørbar creme.

Opbevares i køleskab og kan holde sig 7-10 dage.

Brug som smørelse på knækbrødet eller på riskiks – eller som dip til grønsagsstænger, især gulerødder er gode til.


Celleglad mandelmælk – for børn og voksne

2 glas

1 dl mandler (hasselnødder kan også bruges) 2-3 dadler uden sten 4 dl koldt vand ¼ tsk. vaniljepulver

Kom mandlerne, dadlerne og det halve af vandet i en blender. Kør på høj hastighed, til det får en cremet konsistens.

Tilsæt resten af vandet, mens blenderen kører. Si evt. mandelgrumset fra gennem et fintmasket dørslag, medmindre du er den heldige ejer af en blender, som gør det overflødigt.

Velsmagende og nærende drik. Fyldt med sundt fedt, der gavner dit blodtryk og gør dig glad. Godt om eftermiddagen, når alle har brug for lidt ekstra energi.

Forrige artikelAnsigtspleje – hvert ansigt, sin historie

Næste artikelFrugtsalat