Tema

Sofja helbreder dyrene med sine urter

I naturen finder dyrene selv de urter, som kan være til hjælp, hvis de er syge. For kæledyr kan Sofja hjælpe med at opspore dem.

Foto: Mette Risager, www.metterisager.dk
15. juli 2022

I naturen finder hunden og hesten selv de urter, som kan være til hjælp, hvis de er syge. Hvis dine dyr ikke har adgang til de rette urter, kan du måske bede Sofja om hjælp til at opspore dem.

Sofja Koziara er engageret i at leve bæredygtigt, så hun ikke belaster sin omverden unødigt, og hun har fokus på ikke at udsætte sin egen krop for unødig, syntetisk kemi.

Da hendes hund altid har haft kvaler med meget tørre poter og behøvede cremer til at afhjælpe dette, ramte tanken Sofja: Når jeg ikke vil udsætte mig selv for forurenende stoffer og kemi, hvorfor skulle jeg så bidrage til, at det bliver brugt på dyrene? Hun gik hjem i værkstedet og smøgede ærmerne op. Kort tid efter havde hun udviklet en creme på basis af urter, som viste sig uhyre effektiv til at helbrede hundens poter.

Hvis du undrer dig over, at Sofja bare gik hjem og rørte en creme, skyldes det, at vi endnu ikke har fortalt dig alt om hende. Vi oplyser f.eks. først nu, at Sofja Koziara er uddannet i animal science, og at hun allerede under studieforløbet på Københavns Universitet dygtiggjorde sig inden for urtetilskud og aromaterapi.

– Rigtig mange hunde og heste har udfordringer med huden. Symptombehandling er ikke altid effektiv, og hvis behandlingen virker, kan det være forbundet med nogle meget skrappe typer af medicin, siger Sofja.

Som uddannet i forebyggende pleje, samt som konsulent i urtetilskud, kunne hun se, at hvis der skal udvikles en ny type pleje, skulle det komme fra en person med en faglig profil som hendes egen.

hund

Dyrene får Sofjas egen medicin

I dag er drømmen blevet til virkelighed for Sofja. Hun er fra årets start sprunget ud som producent af naturlige hudplejeprodukter til heste og hunde.

– Alle de principper om bæredygtighed og ansvarlighed og renhed, som jeg stræber efter at leve mit eget liv efter, er bragt med ind i mine produkter til dyrene, fortæller Sofja.

Hendes plejeprodukter er håndlavede, veganske og rene naturprodukter. Både ingredienser, produktion og emballage stræber efter det højeste niveau af bæredygtighed. Og ikke alene undgår hun parabener, ftalater, mikroplastik og andre fyldstoffer eller kunstige tilsætningsstoffer. Hun har også droppet eksempelvis palmeolie, der ofte produceres under diskutable forhold, samt alkohol og syntetisk parfume.

hund

– Det er meget tilfredsstillende, at jeg har mulighed for at gå linen ud med alle mine ideer. Når jeg ikke deler min viden, som jeg elsker at gøre, udvikler jeg nye produkter til pleje. Jeg har masser af opskrifter klar, som jeg endnu ikke har nået at lancere, siger Sofja Koziara.

Urter til islændere

En af de ting, hun jævnligt bliver bedt om at hjælpe med, er islænderheste med eksem – især ”sommereksem”. De små islandske heste har ofte kvaler med at tåle danske insekters stik og bid, og Sofjas mittecreme kan både lindre og forebygge.

– Jeg har udviklet en creme, som også adresserer hormon-aspektet hos hestene. De æteriske olier i cremen er nøje udvalgt til at afbalancere hormonsystemet. Ved at tilsætte neem-olie hjælper cremen også med at afskrække insekter, der ellers kan være en stor plage for hestene om sommeren, forklarer Sofja.

Mens hendes oprindelige produkt, potevoksen til hunde, afhjælper en udtørring, har Sofja en anden creme, som behandler for meget fugtighed. Når heste går i en udendørs fold, medfører mudder og fugtige forhold ofte svampeangreb på underbenene. Det kan Sofjas lerbaserede cremer også modvirke.  

Æteriske olier

De æteriske olier benyttes af Sofja Koziara både i aromaterapi og som aktive ingredienser i plejeprodukter. Olierne er altid produceret bæredygtigt, økologisk og er fri for pesticider, kemikalierester, fyldstoffer, herbicider, strækkemidler og opløsningsmidler. De udvindes som oftest ved dampdestillation, og herefter fortyndes de til rette blandingsforhold.

– Min favorit er nok lavendelolie. Den kan nærmest det hele; både som aroma og som ingrediens. Den har beroligende virkning fysisk og mentalt, og så er lavendelolie den af de æteriske olier, hvor der er mest videnskabelig dokumentation for virkningen, siger Sofja.

Kundeklub og aromaterapi

Sideløbende med sine kurser og sit direkte salg af plejeprodukter arbejder Sofja bl.a. på en kundeklub, hvor medlemmerne kan få tips og gør-det-selv-opskrifter til plejemidler, de selv kan lave.

Hendes produkter kommer ikke kun med et ønske om at lindre dyrenes hudproblemer. Sofja er ekspert i aromaterapi til især heste – faktisk skrev hun speciale på animal science-studiet om aromaterapi til heste. Aromaterapien gav statistisk målbare resultater med at berolige hestene i stalden.

– Jeg kunne måle, hvordan hestenes hjerterytme og vejrtrækning blev langsommere, og de havde færre muskelspændinger. På video studerede jeg de afslappende signaler i hestenes adfærd. Vi har nok haft en tendens til at undervurdere hestens lugtesans, forklarer Sofja.

Sofjas produkter præsenteres og forhandles under navnet Central på websitet www.centralcare.dk.

Forrige artikelSøde kartoffelbøffer

Næste artikelPigmentforandringer i ansigtet

Carsten Gottlieb

Redaktør