Krop

Sol – ven eller fjende?

25. september 2009

I flere år har hudlægerne og Sundhedsstyrelsen advaret så kraftigt mod solen, at mange i dag er bange for at få sol på huden. Men sol og sundhed hænger også positivt sammen. Flere sygdomme er hyppigere i lande, hvor solen ikke er så stærk og står lavt det meste af året.

På vores breddegrader mangler de fleste af os det livsvigtige D3-vitamin. Dels fordi vi i store dele af året ikke får sol nok – dels fordi vi er bange for solen, når den endelig står højt nok til at give os det vigtige vitamin. Budskabet bør være, at vi skal have sol på kroppen, men undgå at blive forbrændt af solen.

For meget sol vil skade huden og med tiden gøre den tør og rynket. Det er derfor vigtigt med en god hudpleje, når man har fået sol på kroppen. Man skal også have en god og sund, gerne økologisk kost, tilstrækkelig væske og tilskud af vitaminer og mineraler med betydning for huden. Først og fremmest antioxidanter, der modvirker forharskning af cellerne (inflammation) og fedtet i kroppen. Her er C-vitamin, e-vitamin, A-vitamin og alle B-vitaminerne vigtige. Folinsyre brændes for eksempel væk fra huden, når den får sol. B3-vitamin (niacin) og B6-vitamin (pyridoxin) er vigtige for nydannelse af hudcellerne og hudens funktion i det hele taget. Huden har også brug for de sunde fedtsyrer, blandt andet gammalinolensyre (glA).

Mangler man disse ting, vil for megen sol skabe inflammation, betændelsesagtige forandringer i huden. Desuden vil solens ultraviolette stråler af type A og B kunne skade cellernes styrende æggehvidestoffer, DNA, og jo flere DNA skader, jo større risiko for udvikling af hudkræft. Risikoen er størst ved egentlig solforbrænding eller solskoldning, så det er vigtigt at undgå dette. Det kan man bedst ved at lade være med at opholde sig for lang tid i solen, når den står højest og brænder mest midt på dagen.

Et gammelt ordsprog siger, at det kun er gale hunde og englændere, der går ud i middagssolen. Sydpå holder man af samme grund siesta.

Undgå kunstig sol

En anden mulighed er at bruge solbeskyttende cremer, men mange af disse indeholder kunstige stoffer, der også kan medføre skader på DnA og dermed øge risikoen for hudkræft. Kræftformen er generelt stigende på trods af den udbredte brug af solcremer mm. Det klogeste er derfor at vænne huden langsomt til solen, så den bliver brun på grund af dannelsen af melanin i hudens melanocytter. Jo mere brun, jo mere sol vil man kunne tåle uden at blive forbrændt.

I relation til risikoen for hudkræft, så er risikoen større ved at bruge solarier, hvor UVA og UVB lysstrålingen på huden er meget kraftigere end fra solen. Desuden er mængden af UVA stråling i solarier 3–8 gange kraftigere end i sollys, og det er især den langbølgede UVA stråling, der øger risikoen for hudkræft, mens det kun er UVB, der stimulerer dannelsen af D3-vitamin. Vil man bruge solarier, skal det derfor helst være et med kun UVB stråling.

Heldigvis er langt de fleste tilfælde af hudkræft den overfladiske basalcellekræft, som sjældent breder sig i kroppen og er let at behandle. Men den langt farligere modermærkekræft er også i fremgang, og den spreder sig, hvis man ikke opdager den tidligt og får den fjernet. Enhver mistænkelig plet på huden, især mørke, der vokser, klør eller ændrer farve, skal undersøges hos en hudlæge.

En norsk undersøgelse på instituttet for kræftforskning i Oslo har underbygget den opfattelse, at den gavnlige virkning af solen langt overvejer risikoen for hudkræft hos de fleste. Den ledende forsker, Johan Moan, har beregnet, at hvis nordmændene fik dobbelt så meget sol, ville antallet af dødsfald på grund af hudkræft blive fordoblet til 200 om året, men der ville dø 3.000 færre af andre kræftformer. Amerikanske forskere vurderer, at seks gange flere overlever ved at få meget sol i forhold til dem, der dør af hudkræft på grund af solen.

VIDSTE DU…

At amerikanske forskere vurderer, at seks gange flere overlever ved at få meget sol i forhold til dem, der dør af hudkræft på grund af solen.

D3-vitamin og sol

Den meget gavnlige virkning af solen beror først og fremmest på, at der dannes meget af det livsvigtige vitamin D3, når der kommer sol på kroppen. D3-vitamin er ikke kun et vitamin, men snarere et hormon, der har stor indflydelse på mange af kroppens væv og funktioner. I forhold til kræft er det sådan, at chancen for at overleve, hvis man får kræft, er næsten 50 procent større, hvis man har meget D3-vitamin i blodet. En ny undersøgelse har vist, at D3-vitamin nedsætter risikoen for af få kræftlidelser med 77 procent.

Der er i de seneste par år fremkommet en mængde undersøgelser, der viser, at D-vitamin har en meget stor betydning i forebyggelsen af en række andre sygdomme, blandt andet autoimmune sygdomme, som udløses af fejlfungerende immunsystem, f.eks. sclerose, leddegigt og type 1 sukkersyge. Også ved knogleskørhed, for højt blodtryk, hjertelidelser, fibromyalgi, skizofreni, depression og lungelidelser spiller D3-vitamin en stor rolle.

I en undersøgelse af 150 mennesker med stærke, kroniske smerter, viste det sig, at samtlige havde mangel på D3-vitamin, og alle fik det væsentligt bedre ved at få et tilstrækkeligt tilskud af det. Forskere har vist, at blot en enkelt dosis D3-vitamin kan styrke immunsystemet nok til at bekæmpe tuberkulose og lignende bakterier i de følgende mindst 6 uger.

Et hollandsk studie har oven i købet vist, at har man et lavt indhold af D3-vitamin i blodet, øges risikoen for, at man inden for de følgende seks år vil blive indlagt på et plejehjem. Risikoen for at dø inden for samme periode øges formentlig også. Mange ældre får alt for lidt sol. Det har også vist sig, at D3-vitamin bremser aldringen, blandt andet ved at modvirke inflammation, der forkorter cellernes telomerer, som har betydning for, hvor mange gange cellerne kan dele sig i kroppen. Det betyder, at man får mulighed for at leve længere, hvis man sikrer sig at have nok D3-vitamin i kroppen. Mangel på D3-vitamin i svangerskabet er yderst almindeligt og medfører blandt andet en øget risiko for svangerskabsforgiftning.

Tilskud af D3-vitamin

Det er kun om sommeren, vi på vores breddegrader selv danner nok af det naturlige D3-vitamin, og kun hvis solen kan komme direkte på huden. Sker det ikke, som hos traditionelt klædte indvandrere, vil disse også have brug for tilskud af D3-vitamin om sommeren. Mørkhudede danner også mindre D3-vitamin, da solen så har sværere ved at komme til at virke. Mennesker, der lever på højde med ækvator, danner 4,8 gange så meget D3-vitamin, som skandinaver gør. Solcremer med faktor 8 har i en australsk undersøgelse vist sig at nedsætte dannelsen af D3-vitamin i huden med 95 pct.

Resten af året har vi brug for D3-vitamin som tilskud i langt højere mængde, end vi får det gennem vitaminpiller og kalktilskud. Vi skal op på mindst 50 mikrogram dagligt. Der er ikke set skader af det naturlige D3-vitamin i mængder op til 250 mikrogram dagligt (10.000 enheder). Det er for de fleste svært at få nok D3- vitamin gennem kosten, hvor det findes i fede fisk, torskelevertran, æggeblomme, avocado, lamme- og kalvekød samt i ost og fede mælkeprodukter. D3-vitamin kan blandt andet købes som D-pearls, Solgars natural Vitamin D3 eller kolos.

Sammenfattende må det siges, at det er sundt og gavnligt at få sol på kroppen, men det er vigtigt at passe godt på sin hud og undgå at blive forbrændt af solen. Blandt andet ved at bruge naturlige cremer mm. til solbeskyttelse, når det er nødvendigt.

Sol som tilskud
Solcreme eller ej, så får vi nordboere som regel alt for lidt D-vitamin. Vitaminet, hvis mangel efterhånden er linket til mange af de livsstilssygdomme, vi rammes af, kan altså med fordel tages som tilskud i alle årets mørke måneder. Især børn, ældre og folk, som er tildækkede det meste af tiden, skal være opmærksomme på at få nok. Vi har fundet et lille udvalg.
D-pearls
Pharma Nord har fremstillet disse små perler med D-vitamin, pakket ind i jomfruolivenolie. Olien sikrer, at du samtidig får fedtstof og dermed kan optage vitaminerne.
Solgars Natural Vitamin D3
Solgar udvinder D-vitamin fra fiskeolie, hvor vitaminet optræder naturligt. Firmaet laver dog også et D-vitamintilskud til veganere.
Kolos
Et D-vitamin tilskud, som er udviklet med henblik på at styrke knoglerne, som er et af de områder mangel på D-vitamin rammer. Produktet er også tilsat calcium.

Forrige artikelFå styr på din tid

Næste artikelTarmen – min nye følgesvend!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.