Nyheder

Solarier skaber afhængighed

24. januar 2012

Selvom advarslerne om solariernes helbredseffekt er mange, benytter mange dem alligevel ofte. Hvorfor? Amerikanske forskere har måske et svar.

 

Trods et væld af kampagner er solarierne stadig lige populære. Man skal være temmelig døv og blind, hvis man ikke har fundet ud af, at solariesolen øger risikoen for både hud- og modermærkekræft. Men ligesom rygerne, der har fået tudet ørene fulde af tobakkens risici, ryger videre, hopper vi stadig ind i den kunstige sol – muligvis drevet af forfængelighed eller blot lysten til at blive varmet godt igennem i den kolde vintertid.

Solariedyrkning ælder huden

Men hvorfor? Hvis det var forfængeligheden alene, burde det måske få de ældre brugere til at reagere på, at solariedyrkning faktisk også øger hudens ældning og forårsager rynker.

UV-strålerne skaber afhængighed

Amerikanske forskere har scannet solariebrugernes hjerner, mens de lå i de ultraviolette stråler, og kom frem til et opsigtsvækkende resultat: Aktiviteterne i hjernen blev øjensynligt påvirket på samme måde, som det sker hos rygere, når de ryger, alkoholikere, når de drikker eller narkomaner, når de tager de ulovlige stoffer. UV-strålerne syntes at påvirke de dele af hjernen, der har med afhængighed at gøre.

Resultaterne bakkes op af et tidligere studie fra 2005, hvor man sammenlignede nogle solbaderes vaner med den afhængighed, man finder hos rygere, narkomaner og alkoholikere.

Fup-solarium

De amerikanske forskere lod soldyrkerne gå i både et rigtigt og et fup-solarium. Ved sidstnævnte var UV-strålerne filtreret fra, men lyset og varmen var den samme – så det var ikke muligt at skelne de to solarier fra hinanden. Alligevel havde brugerne en fornemmelse af, at de var blevet snydt. De havde nemlig den samme lyst til at gå i solarium efter fup-oplevelsen som før. På de dage, hvor de fik UV-strålerne, følte deltagerne sig ”fyldt op”, men de dage, hvor de blev snydt, manglede de den daglige dosis.

– UV-strålerne får blodkarrene til at udvide sig. Det kan være udvidelsen, der er mekanismen bagved. Hvis de ikke oplever den øgede blodgennestrømning føler de ikke, at de har fået den ventede belønningsoplevelse, siger Troels Kjær til Midtjyllands Avis. Troels Kjær er overlæge på Neurofysiologisk Klinik, Rigshosptalet.  

Solariebesøg kan være en belønning

Men det kan også være psykologien, der spiller os et puds.

– Alle former for afhængighed giver udslag i hjernen. Og alle deltagerne i forsøget er rutinerede solariebrugere, så de har allerede skabt en afhængighed af en tur i den kunstige sol. Motivation, belønning og afhængighed registreres i hjernen, siger neuropsykolog Anders Gade fra Københavns Universitet til Midtjyllands Avis.

Kilde: Midtjyllands Avis

Forrige artikelForskning skal fjerne økosnyd

Næste artikelEffektløs medicin dræner kassen

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.