Skøn

Solbeskyttelse er allervigtigst i foråret

Foto: Scanpix/Iris
16. april 2018

Nej, vi har ikke fået solpip – endnu! De første stråler er ofte de farligste, så det er nu, du skal tanke op på din solbeskyttelse, så du kan passe på din vintersarte hud, når du bevæger dig ud i forårssolen.

 

Solen er først og fremmest vores ven. Uden den intet liv. Solen har et væld af funktioner for planet, planter, dyr og mennesker. Energien fra solen overføres til jorden som elektromagnetiske stråler, men de fleste bliver siet væk af jordens atmosfære. Især er UVA og UVB kendte for os, da det er dem vi hører om, når der tales om solbeskyttelse.

Uafhængige studier i USA indikerer, at lys bidrager til serotonin-produktion. Før mente man det primært var igennem øjets retina, at lyset bidrog til det bedre humør, men nu viser muligheden sig for, at hudens lag har en transportør, der bidrager til serotonin-produktion. Det kan også være en del af forklaringen på, at mange drages af at solbade, og at nogle endda bliver nærmest afhængige.

Der er delte meninger om, hvorvidt man helt skal holde sig fra solcremer, for det første pga. indholdet og for det andet, fordi det kan give en falsk tryghedsfølelse, der gør, at man opholder sig længere i solen end godt er. Men til de af os, der gerne vil have lidt solbeskyttelse, er der heldigvis mange muligheder med økologisk base.

Forårssolens styrke

Solen er ikke stærkere om foråret, end den er senere på sommeren. Problemerne i foråret opstår, fordi vi ikke har fået bygget huden langsomt op til at være i solen. Og fordi det ikke er så varmt, bemærker vi måske ikke, at den brænder. Pludselig sidder vi på terrassen eller caféen og nyder det – og glemmer, at huden skal starte op med små mængder.

Selv om det er overskyet, trænger 80 pct. af UV-strålerne igennem skyerne. Mange oplever måske, at deres værste solskoldninger har været på en overskyet dag, hvor man ikke lige tænkte på solbeskyttelse.

Så faktisk er risikoen for solskoldning om foråret stor. Sol og 15 grader føles mere ufarligt end sol og 25 grader. Sådan er det dog ikke.

En god tommelfingerregel er at opholde sig i solen på samme måde som de lokale sydpå – ude om morgenen og tidlig formiddag. Siesta til middag i skygge og ude igen sidst på eftermiddagen og aftenen.

Byg solbeskyttelse op indefra

Gulerødder er velsmagende, lækre og sprøde – og kan spises, som de er, eller juices, som de er utroligt velegnede til. Det naturlige indhold af betacaroten styrker huden indefra. På samme måde er grønne grøntsager, nødder og brændenælde-te gode kilder til calcium, der også kan have en forebyggende effekt på soleksem.

Sol-klar fra Naturdrogeriet er med betacaroten og granatæble både god til at gøre huden klar til solen og til forebyggelse af soleksem.

Perfect Tan fra New Nordic er en anden vej at styrke huden indefra. Den indeholder bl.a. kobber, der bidrager til normal hudpigmentering og også C-vitaminer, der styrker kollagenet i huden og beskytter cellerne.

Ingen af de to erstatter solcreme, men kan styrke huden under.

Hvis du ved, at du nemt får soleksem, er den forebyggende vej indefra, gerne suppleret med Helioron-dråber fra Allergica, en base der kan gøre en forskel for, om du kan være mere ude i solen. (Husk at drikke vand, så du ikke dehydrerer – også skidt for huden).

Selve strålerne

UVA- og UVB-stråler, hvor A’et kan oversættes til de ‘aldrende’, og B til de ‘brændende’. Man er aldrig i tvivl om, at man er blevet for længe i de brændende stråler – alt fra let ømhed og rødme til deciderede forbrændinger og væskende blærer afslører det.

De aldrende eller såkaldte photoaging-stråler – UVA – trænger dybere ned i hudlagene og gør bl.a. huden tidligere slap. Så går du op i antiage, er solbeskyttelse et must.

Mange muligheder byder sig

Hvis du det meste af året overvejende opholder dig indendørs, og så i tre ferieuger pludseligt er i solen nærmest hele dagen, er det den direkte vej til rød, øm hud og ufrivillige skyggeophold.

Hvis du vil være solbrun, bør du gøre huden klar de første dage i ferien, og her har solcremer deres fulde berettigelse. Du kan med fordel søge skyggehygge mellem kl. 12-16, og husk at sand reflekterer solstrålerne. Det samme gør vand, hvis du er nær havet eller på en båd. Mange forældre husker at solbeskytte børnene, men glemmer i farten sig selv. De helt små under 6 måneder har bedst af slet ikke at være i direkte sol, for deres hud er endnu ikke udviklet til at kunne omdanne solens stråler.

Hvad er det så lige solbeskyttelse gør?

Der findes grundlæggende to typer solbeskyttelse (nuvel, tre eller fire, hvis man regner hatte, tøj, skygge eller at blive indenfor med). Men af de typer, der kan påføres, er der cremer med fysiske solfiltre og kemiske solfiltre.

De fysiske er zink oxid og titanium dioxid, der reflekterer lyset som en fysisk barriere.

Kemiske solfiltre derimod absorberer solens stråler. De virker ikke så længe ad gangen, da evnen til at absorbere strålerne, formindskes hurtigere. Her er det vigtig at vælge et minimum af kemiske filtre og gerne med økologisk base. For nogle vil dette være et pest eller kolera-valg, men blandt de kemiske filtre finder man de solcremer, der ikke lægger sig som et tykt hvidt lag på huden, men nemt smøres ind.

SPF – Sunburn Protecting Factor er den testede længde, som solcremen vil beskytte mod UVB-stråler, før man bliver forbrændt.

Hvis selve det at beskytte huden mod celleskader måske ikke virker motiverende nok, vil nogle måske blive mere overbevist, når man taler om hudens skønhed og elasticitet. For er der noget, der lægger år til hudens udseende, er det solen ved overdreven soldyrkning. Det slår endda rygning i den slaphed, det giver i vævet.

Undersøgelser af lastbilchauffører i meget solrige egne viser (selvom de sidder inde i lastbilen med lukkede vinduer), at den side af ansigtet, der vender ud mod vinduet bliver hurtigere aldret. Bilvinduer blokerer mod UVB-stråler, men ikke mod UVA – de stråler, der giver photoaging.

Så går man meget op i antiage, er solbeskyttelse af ansigt, hals, decolleté og hænder en god idé.

Solcremer, lotions og sprays

Det er vigtigt at tænke på kroppens sundhed, solbeskyttelse og ligeså på miljøet, når vi tager det med i havet. Mange skriver i dag på produkterne, at de er biologisk nedbrydelige og ikke ødelægger koralrev og andre økosystemer. Det står der bl.a. på Badgers solcremer. De er både velegnede til børn og sart hud generelt.

FAIR squared Apricot Sun Lotion Spf 30 findes også i en praktisk rejsestørrelse og er god til såvel ansigt som krop.

Green Peoples Solcremer er gode til alle hudtyper, og ikke mindst deres Spf 30 non-greasy er meget populær hos de med tendens til soleksem. En anden af Green Peoples solcremer er med edelweiss, en plante kendt for at have naturlig solbeskyttelse i sig.

Solsprays er blevet meget populære, fordi det er så dejlig nemt. Her skal man bare være opmærksom på at få det fordelt ordentligt.

Mange sportsfolk holder af Annemarie Børlinds Sports Sun Spray Spf 30, fordi den ikke fedter og er vandfast, så hvis man sveder under aktivitet, er det ikke noget problem.

Aftersun – solbeskyttelse efterfølgende

Hvorfor bruge en aftersun? Alene den fugt, som en aftersun tilfører, er værd at ofre lidt opmærksomhed på, og ofte er cremerne også kølende og helende for huden som f.eks. Avivirs After Sun Lotion med kølende aloe vera.

Samtidig er den med til både at fremme den smukke gyldne farve i huden og holde på farven med de blødgørende ingredienser. Det er en dejlig fornemmelse efter at have været i solen at komme kølende og fugtende aftersun lotion på.

Det er naturligt for mennesker at være ude. De fleste elsker det, og vi har brug for lys, luft og D-vitaminerne fra solen. Du kan faktisk komme langt med et kvarter om dagen. Så nyd endelig sol, lys og luft – med omtanke.

 


 

Husk også solbeskyttelse til læberne

Vi drikker lidt, vi spiser lidt, vi bider os selv lidt i læben osv.

Læber er supereksponerede i solen og ikke mindst ved havet eller i bjergene har mange brug for, at læberne også bliver beskyttet.

Der findes skønne læbepomader med gode, plejende ingredienser, der samtidig har solbeskyttelse.

Som f.eks. Coolas eller Bare Republics Sports Stick, der er smart at have i lommen, for den har Spf 50 og er lige til at komme på læberne, næsen, kinder, skuldre og alt, der stikker frem og skal beskyttes.

Forrige artikelBeskyt din hud – antioxidanter i solcreme

Næste artikelMænd! Husk at tjekke jeres hud for modermærkekræft

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.