Skøn

Solbeskyttelse og andre tip til lækker glødende sommerhud

28. maj 2020

Huden skal vi passe godt på i solen – og glem ikke øjnene og den sarte hud ved øjenområdet. Læs om de bedste naturlige produkter og få råd om, hvordan du får bløde og smukke sommerfødder og hænder.

Vi har altid fået at vide, at vi ikke må kigge direkte på solen. Det er heller ikke fordi, man har lyst til det, for det er pænt ubehageligt og ret hurtigt kniber man øjnene i. Omvendt kan det være så skønt, at sidde med lukkede øjne og nyde solen og varmen bade ned over ens ansigt og krop, mens man får tanket op på D-vitamin og velvære.

Det spøjse er, at al for meget sol kan sænke immunforsvaret – så for lidt og for meget, men alene nydelsen og glæden ved at være i solen og lyset er godt for mange ting. Vi skal bare huske at passe på solens stråler.

UVA og UVB stråler

Der er flere frekvenser af solstråler, men disse to er vi mest opmærksomme på i forhold til huden. UVA kalder vi også ofte for A for “aldrende” og UVB for B for “brændende”. Det er vigtigt, man er opmærksom på begge, for på trods af at det er UVB, der brænder, og det vi kan mærke først i huden, skal vi ikke undervurdere UVA, der går dybere ned i huden og kan give læderhud, rynker, pigmentpletter og ”foto-aging”.

Læs også: Pas godt på dine hænder

Hvor meget og hvor lidt beskyttelse

Det er helt op til den enkelte. Det er et tveægget sværd med hensyn til solfiltre i cremer, men hvis man har tendens til pigmentpletter, og vil passe på den modne hud og samtidig nyde tiden i haven og ved vandet, så er solcreme et must.

Mange vil ikke bruge solcremer og lever fint med det. Mange er generelt blevet opmærksom på solrådene og søger skygge mellem kl. 12 og kl. 15, hvor solen er stærkest. Solhat, kasket og tøj på kroppen er god solbeskyttelse.

Har man tendens til en solsart hud og tendens til soleksem, kan det anbefales med kosttilskud af betacaroten som f.eks. Solklar fra Naturdrogeriet og gerne suppleret med Helioron fra Allergica, der hjælper leveren til at omsætte solens stråler og varme.

Læs også: Tungen lyver aldrig, den afslører din helbredstilstand

Hvad skal vi være ekstra opmærksomme på med solcremer

I dag er vi opmærksomme på, at solcreme skal være sundt for os og ikke gøre skade på kroppen, men det må heller ikke gøre skade på miljøet under produktionen. Solcreme må heller ikke skade miljøet, når det igen skylles af vores kroppe, for det kan være et problem for vores søer og have. Derfor vil flere og flere være opmærksomme på, om der også står Reef Safe eller Coral safe på deres solcremer.

Sørg især for at undgå filtrene Benzophenone-3 og Ethylhexyl Methoxycinnamate i din solcreme.

Nye solcremer og olier

Juhldal har omformuleret deres solcremer med et endnu højere indhold af økologiske ingredienser. Der er også en særlig solcreme til ansigtet. Acorelle har en lækker sololie, mens deres solsprays i spf 30 og 50 er imponerende lette at smøre ud. De har også en helt duftfri creme til børn. Som noget nyt kommer de med solbeskyttelse til læberne med lipstick spf 30.

 Laveras nye Sun-serie er også reformuleret og med solfilter, der er tro mod deres høje økologiske standarder. De skriver decideret Reef Safe på emballagen, så man ikke behøver nørde INCI i ingredienslisten.

Spændende nyhed er også Karmamejus nye økologiske solserie, som allerede har fået vind i sejlene og som både tager siger smukt ud og er lækre at påføre.

Det er ikke nødvendigt, at introducere Rudolph Cares solserie, for den er hoppet direkte ind i manges bevidsthed og er stadig et meget populært valg, der også tilgodeser havmiljø og hudsundhed.

De, der dyrker meget sport i solen, er ofte glade for Annemarie Børlinds Sports solspray, der er supernem at spraye ud, og den hverken fedter eller klistrer. Det synes mange mænd er rigtig behageligt.

Hos alle, mænd som kvinder, er Green Peoples solcremer og Avivirs solserie stadig favoritter med værdi for pengene. De er begge fedtfrie. Apropos fedt- og oliefrie solcremer:

Soleksem og solcreme

Døjer du med soleksem så gå efter oliefrie og fedtfrie produkter i hudpleje og solcreme. Soleksem kan skyldes solens stråler men også generel varmepåvirkning. Soleksem kan også komme fra balsam, så vær obs på, hvis du har vasket hår og brugt balsam, så kom gerne håret op i en klemme, mens det tørrer. For når emulgatoren i balsamen, der er med til at binde balsamens indhold sammen, kommer i kontakt med huden, så udløser det hos nogen en generende soleksem. Fed creme kan på samme måde give soleksem.

Rosacea

De fleste rosacea typer har glæde af den samme oliefrie solpleje som ved soleksem. De fleste typer tåler ikke for meget sol generelt. Enkelte oplever deres hud forbedres ved sol. Det er så individuelt, og derfor bliver mange eksperter på deres egen huds reaktion. Hold stadig øje med Dado Sens, Susanne Melchiorsen og Esse Probiotisk hudpleje i forhold til hudpleje til rosacea.

Den fine, sarte hud omkring øjnene

Øjenomgivelserne er smart design til mimik og elasticitet. Det er lidt irriterende, når mimikken begynder at blive hængende som linjer. Samtidig kan huden omkring øjnene føles tør, irriteret og der kan være mørke rander, der ses gennem huden som hævelser/poser. Hvis hævelserne er i særlig svær grad, så opsøg gerne en behandler, biopat, kinesiolog osv. Det kan være en hjælp indefra at understøtte, rense og genopbygge, da områderne omkring øjnene også genspejler nyrer, mave og fordøjelse generelt. Så arbejder man både indefra og udefra, er der meget ekstra at hente både i skønhed og sundhed.

Der er ingen talgkirtler lige omkring øjnene, der producerer ekstra olier, og de fleste tåler derfor ikke for fede cremer eller olier omkring øjenomgivelserne. For det opleves som om, det forværrer hævelser og cremen vil ikke trænge ind. Derfor er øjenserum ofte kølende og lette og understøtter hudens mikrocirkulation, dæmper og drænerer. Til de tørre øjenområder er serum sjældent nok, og der vælger mange at have serum på underst og øjencreme ovenpå, eller de vælger at sove med kølende øjenserum om natten, og bruger så øjencreme til ekstra næring og beskyttelse om dagen. Ofte vil man finde planten øjentrøst i naturlige øjencremer, og det er ikke for ingenting, man har kaldt den det. Den er virkelig en gave til sarte, irriterede, tørre øjenomgivelser.

Solbriller til at beskytte øjnene – for og imod

Nogle gange er det dejligt lige at kunne trække sig tilbage bag et par solbriller og på den måde skabe lidt afstand til omverdenen, når man har brug for det. Nogle gange er det også bare fordi, det er en del af ens outfit.

Det kan betale sig at eksperimentere lidt med sine vaner mht. solbriller. Mange oplever nemlig, at det påvirker deres humør i en negativ retning, når de er for meget bag solbriller, fordi deres oplevelse af lys og farver er forvandlet og ændrer humøret.

Tørre øjne og tørre slimhinder

Tørrer øjnene normalt nemt ud, og føles det næsten som om, der er grus i øjnene, så kan både milde dråber, men også kosttilskud med A-vitamin og især omega 7 fedtsyrer fra havtorn, være særligt gode for øjnenes slimhinder, og faktisk for tørre slimhinder i hele kroppen .

Alt godt til smukke sommerfødder

Vi bevæger os ned til fødderne. En nem måde at holde fødderne bløde på er ved at have sin pimpsten eller fodfil med hver gang, man er i bad og give dem en god slibning løbende i stedet for en større omgang en sjælden gang. En anden og sjov, naturlig måde er på stranden at tage strandsand og massere ben og fødder med sandet og derved skabe en naturlig peeling. Så får man samtidig lidt glæde af saltet og andre mineraler ad den vej, det styrker blodcirkulationen, udrenser og gør huden blødere.

Bare fødder på sten er ren zoneterapi. Det kan være både være utroligt behageligt men også en øm affære.

Fodøvelser er også gode både til velvære og skønhed. Prøv at gå nogle skridt på tæer, derefter nogle skridt på hælene, rulle og flekse i fodleddet på begge fødder, krumme og strække tæerne.

Døjer man med knyster, så er der nogle virkelig gode og nemme øvelser, der ved vedholdenhed og gentagelse har hjulpet mange: Tag fat i storetåen med den ene hånd og lilletåen på samme fod med den anden hånd og lav cirkulære bevægelser, der er med til at smidiggøre området. 20 gange den ene vej og 20 gange den anden vej på hver fod en til to gange om dagen. Hvis der er rødme og ømhed har mange glæde af at smøre knysterne med f.eks. Traumeel salve eller med olier med granatæble eller arnica.

Smukke negle

Til velplejede negle og neglebånd på både hænder og fødder bruger nogle cremer – andre olier. Dr.Hauschkas negleolie er særligt velegnet til at blødgøre de tørre neglebånd, så de bedre forsigtigt kan skubbes tilbage. Olien er også dejlig, hvis man har tendens til neglerødder. Det er vigtigt, at neglerødder bliver klippet af, ikke revet og flået eller bidt af. Hvis man så også bruger en nærende creme til hænder og fødder, så er de smukke sommerfødder klar. Naturligvis har hænder og fødder både glæde af scrub og peeling. Manicure og pedicure kan man også unde sig og til sidst afslutte med en flot, festlig eller sjov lak.

 

Glædeligt lyst, solfyldt, sundt og farverigt forår.

Forrige artikelFørstehjælp til en stresset mave

Næste artikelSpinatomelet med laks, peberfrugt og dild