Når vi smører kroppen ind i solcreme og enten efterfølgende bader i havet eller hjemme under bruseren, ender dele cremen i havet. Det lyder måske harmløst, men det er det ikke nødvendigvis. For visse solcremer indeholder kemikalier, som har vist sig at være yderst skadelige for havmiljøet. Særligt koraller er udsat.
Et europæisk studie fra 2008 viser nemlig, at udvalgte kemikalier bleger koraller ved at skabe infektioner i dem. Det er et kæmpe problem og ifølge forskere på området er de cirka 14.000 ton solcreme, som ender i havene om året, en større udfordring for revene end global opvarmning.
[relateredehistorier]
Herhjemme kan vi ikke bryste os af smukke koralrev, men det betyder ikke, at man ikke skal være påpasselige med solcremen, selv hvis man holder ferie i Danmark denne sommer. For som biolog og Ph.d. Lone Mikkelsen forklarer i en pressemeddelelse, kan miljøet herhjemme også lide skade.
– Det er godt, der kommer opmærksomhed på den skade, kemikalierne i visse solcremer gør på koralrevene, men badeglade danskere skal huske, at disse kemikalier i det hele taget er problematiske for miljøet, også i Danmark. Og ud over, at de kan gøre skade på havets økosystem, så har de også længe været mistænkt for at være hormonforstyrrende. Gå efter Svanemærket, hvor stofferne er forbudt, udtaler Lone Mikkelsen.
Flere steder i verden, hvor smukt hav og farverige rev er trækplastre for turister, kan man se resultatet af den samlede belastning på korallerne. De svinder og mister farven. På Turks og Caicosøerne, som netop har haft smukke rev, er lokale forretningsmænd gået ind i kampen mod solcremen. The New York Times skriver, hvordan ejeren af et turistbureau, som arrangerer ture ud på havet, Mark Parrish, har forbudt al ikke bio-nedbrydelig solcreme på sine ture.
På øen Hawaii blev der i 2017 fremsat et lovforslag om at forbyde al solcreme med stoffet oxybenzone i. Det er et af de kemikalier, som er bevist skadeligt overfor koraller. Forslaget blev dog ikke vedtaget, og derfor har flere hotelkæder også selv taget initiativ til oplysningskampagner for at informere deres gæster om solcremens potentielt skadelige effekt. Lignende tiltag kan findes flere andre steder i verden.
Og det er faktisk slet ikke svært at gå udenom de skadelige stoffer, hvis bare man ved, hvad man skal lede efter.
Der er flere måder at blive klogere på sine produkter. Man kan blandt andet konsultere HEL-listen, som er en liste af kemikalier, der er skadelige for havmiljøet. Listen er udarbejdet af nonprofitorganisationen Haereticus Enviromental Laboratory, som har hjemme i USA. En anden mulighed er at gå efter det velkendte Svanemærke eller downloade appen ”Kemiluppen”, som er udarbejdet af Forbrugerrådet TÆNK.
Gennem appen kan man scanne kosmetik- og hudplejeprodukter, for at se, om de indeholder skadelig kemi. Hvis produktet er sikkert for både mennesker og natur er det blevet tildelt en grøn kolbe.
Det er vigtigt at passe på sig selv og sin hud i solen. Både i Danmark og udlandet. Men lige så vigtigt, som det er, ligeså vigtigt kan man argumentere for, at det er at passe på havmiljøet og koralrevene. Revene er nemlig nogle af de mest biodiverse områder overhovedet, samtidigt med at de på forskellig vis ifølge forskning var afgørende for mere end en halv milliard mennesker for cirka 20 år siden.
Læs mere:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2291018/#b22-ehp0116-000441
Forrige artikelFå kroppen i balance efter ferien
Næste artikelKvinder, husker I at spise jeres fuldkorn?