Solskoldninger rammer oftere dem, der bruger solcreme, end dem, der går uden. Måske fordi brugerne føler sig falsk beskyttet.
38 pct. af solcremebrugere bliver solskoldede, mens kun 27 pct. uden solcreme får den røde advarsel. Det fremgår af en artikel fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne, som netop er offentliggjort i Scandinavian Journal of Public Health.
– En af grundene kan være, at to ud af tre af de solskoldede svarede, at de havde brugt solcremen til at forlænge den tid, de opholdt sig i solen, siger Brian Køster, der er forsker i Kræftens Bekæmpelse og en af artiklens forfattere.
Mange af os smører os jævnligt i cremerne, men beskyttelsen i en creme er slet ikke nok til, at vi bare kan lade os branke og brune efterfølgende. Hvis vi skal opholde os længere tid udenfor, skal vi beskytte os med tøj eller søge skygge. Solcremen er ikke beregnet til at forlænge tiden.
– Solcreme skal bruges, hvor tøjet eller skyggen ikke dækker. Husk også at smøre solcremen i ordentlige mængder. Alene kan den ikke bruges som ”en sikker måde” at ligge og stege på i solen, siger projektchef Anja Philip fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.
Hver gang du bliver solskoldet og rød, øger du din risiko for at udvikle modermærkekræft og almindelig hudkræft. Det er derfor ikke så vigtigt, om du bruger solcreme eller ej, hvis du bare er opmærksom på komme i skygge, før du bliver rød. Tøj og skygge er altså mere effektive i kampen mod hudkræft end solcremen. – Det vigtigste er sådan set ikke, om man bruger den ene eller den anden form for solbeskyttelse. Det vigtigste er, at man ikke får rød hud. Der findes mange gode grunde til at nyde solen, lyset og varmen, men ikke et eneste godt argument for at få så meget sol, at man bliver rød. Det øger bare ens risiko for at få kræft i huden, og får huden til at ælde hurtigere, lyder det fra Anja Philip.
De bedste råd mod solskoldninger:– Beskyt dig med tøj, hat, skygge og solcreme, når UV-indexet er tre eller højere. |
Kilde: Cancer.dk
(Oprettet den 4. juni 2010)
Forrige artikelHellere smør end hvidt brød og sukker
Næste artikelFlest pesticider i bestemt frugt og grønt