Nyheder

Solhilsener og krigerpositurer kan dæmpe sclerose

Foto: AdobeStock
18. juni 2019

Sclerose er en autoimmunsygdom, som påvirker nervecellerne og nervernes kommunikation. Sygdommen kan ikke helbredes, men dæmpes. Det kan gøres medicinsk, men faktisk viser det sig, at træning og yoga også kan dæmpe sygdommen.

Det er lørdag morgen i Allinge under folkemødet. Gaderne er næsten affolkede så tidligt på dagen. De små kaffevogne er kun så småt ved at åbne og debattører leder ivrigt efter et sted at få der koffeinfiks inden arrangementerne for alvor går igang. Og så er der os. En gruppe, som har kæmpet søvnen ud af øjenkrogen og er mødt op ved Den Politiske Salon for at deltage i en morgenyoga session og høre om, hvorfor netop denne form for træning er så gavnlig for sclerosepatienter.

Signe Gro Kristensen er sygeplejerske og yogainstruktør ved Scleroseklinikken på Rigshospitalet Glostrup. Det er i høj grad hendes fortjeneste, at patienterne på klinikken bliver tilbudt yoga som led  i deres behandling. Det er også hende, der skal guide de fremmødte gennem yogapositurer denne morgen.

Hun har i mange år haft en interesse for den del af behandling, der ligger uden for den medicinske. Og med den stigende mængde forskning, der peger på yogaens gavnlige effekter hos sclerosepatienter, så hun en mulighed for at forene det mere alternative med den traditionelle behandling.

Døren står på klem

Signe Gro Kristensen har været sygeplejerske i mange år, og hun har tidligere oplevet lukkede døre, når hun har prøvet at få ikke medicinsk behandling ind på sygehusene.

– Det er klart, for læger er skolet i medicin, så det har været svært at få lov til at tilbyde andre muligheder til patienter – de har været nødt til at søge information andre steder. Men jeg oplever, at der bliver mere åbenhed for at forene de to verdener, forklarer hun.

For hende handler det ikke om, at den ene verden skal overtage den anden. Det handler om en nysgerrighed for at se, hvordan de to – den medicinske behandling og øvrige tilbud – kan understøtte hinanden og give patienterne det bedste liv med deres sygdom.

Der er ikke en helbredende behandling for sclerose. Der er kun mulighed for at dæmpe dens udvikling. Det er det, man kan gøre med medicin, og det er det, man kan gøre med yoga.

– Yoga kan noget andet end andre træningsformer i det, det giver en større kropsbevidsthed, som kan modvirke den angst, som mange patienter har for bevægelser og symptomer, siger Signe Gro Kristensen.

Yoga giver større kropsforståelse

16.161 danskere har sclerose. To tredjedele er kvinder. De fleste får sygdommen når de er mellem 20 og 40 år gamle. Det betyder, at der stadig er mange leveår efter sygdommens debut, og de skal gerne være så gode som muligt.

Der har gennem længere tid været stort fokus på at det at bruge kroppen, er gavnligt for patienterne. På trods af den viden er aktivitetsniveauet ikke steget. Signe Gro Kristensen mener, at det i høj grad skyldes, at patienterne har mistet forbindelsen til kroppen og deres symptomer. Bliver den forbindelse genskabt, vil de have nemmere ved at skelne de kropslige indtryk, som er normale fra de kropslige indtryk, som er farlige.

-Vi mærker jo alle sammen ting fra kroppen hele tiden. Men for mennesker med sclerose kan det være svært at finde ud af, om det, de mærker, er normalt eller farligt. Derfor kan de være tilbøjelige til at bruge kroppen mindre. Det, vi kan se, er, at yoga er med til at styrke nervebanerne og kropsbevidstheden, siger hun.

Et frirum for patienterne

Ligesom der har været udfordringer i forhold til at få patienterne til at øge deres overordnede aktivitetsniveau, oplever Signe Gro Kristensen også, at det kan være svært at få folk til at bide på yogaen. Hun oplever til gengæld, at når de først har sagt ja, så holder de ved. De kan simpelthen mærke, at det virker.

Patienterne har adgang til en times yoga om ugen. Det foregår i hold, så de kan spejle sig i hinanden og se, at andre også kæmper med nogle øvelser og se fremskridt hos dem, der har været i gang i længere tid. Sessionerne giver også patienterne mulighed for at dele erfaringer med tiltag og behandlinger, der har virket for den enkelte.

– Jeg blander mig jo ikke i, hvad de snakker om. Så hvis nogen har suppleret deres behandling hos os med tiltag, der ligger uden for sygehuset, så kan de jo fortælle de andre om det her, siger Signe Gro Kristensen.

Drømmer om at udbrede yoga nationalt

Yoga er en gammel tradition. Den stammer fra Indien og har et religiøst islæt i sig. Formålet med yoga var nemlig i tidernes morgen at opnå den højeste tilstand af salighed gennem moralske forskrifter, åndedrætsteknikker og kropsstillinger.

På Scleroseklinikken i Glostrup er der ikke et højere religiøst eller moralsk formål med træningen. Men Gro Kristensen anerkender yogaens historie, og hun ser også en grad af spiritualitet i det, hun laver med sine patienter. Hun mener nemlig, at der kan være noget spirituelt i at blive ”grounded” og komme tilbage til kroppen.

– Den her kropskontakt, som man får gennem yoga, sammen med åndedrætsøvelserne kan give større ro og en større forståelse for sig selv og sin sygdom, som næsten kan være en spirituel oplevelse, siger hun.

Signe Gro Kristensen arbejder på at få yogaen udbredt som et led i behandlingen af sclerose på andre klinikker. I første omgang starter hun med nogle hospitaler og klinikker på Sjælland, men hun håber, at det kan blive et nationalt tiltag.

Forrige artikelSmuk sommermakeup: Sol-sikker skønhed

Næste artikelTilskud med D-vitamin og calcium er da ikke noget for mig – eller hvad?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.