Nyheder

Sollys modvirker kræft

3. februar 2015

Vi er vokset op med så mange advarsler mod solens skadelige virkninger, at mange glemmer solens sunde egenskaber. Sollys modvirker også kræft.

Kræftens Bekæmpelse går traditionelt i front, når der skal advares om solens skadelige virkninger. Vi bør ikke opholde os i solen, når den står øverst på himmelen ved middagstid, og vi bør alle smøre os med faktor 30 eller stærkere solcreme. Det er naturligvis risikoen for hudkræft og modermærkekræft i særdeleshed, der får patientforeningen til at advare mod solens mulige skadevirkninger.

Naturligvis er der grund til at passe på, men du kan også passe så meget på, at det i sidste ende øger din risiko for at få den meget farlige kræft i lymfekirtlerne.

Sollys mindsker risiko for kræft

Forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm og universitetet i Uppsala har undersøgt sollysets indvirkning på kræft i lymfekirtlerne. Omkring 7000 danskere og svenskere i alderen 18-74 deltog i undersøgelsen, og ca. halvdelen havde fået diagnosen kræft i lymfekirtlerne. Den øvrige halvdel var raske forsøgspersoner.

Det viste sig, at de forsøgspersoner, som havde opholdt sig meget i solen som børn og unge havde en 30-40 pct. lavere risiko for at få de mest almindelige former for kræft i lymfekirtlerne.

D-vitamin rummer årsagen

Det er atter niveauerne af D-vitamin i blodet, der er mistænkt for at have en betydning. Sollyset får huden til at danne D-vitaminet, og vitaminet er vigtigt for immunforsvaret. Da lymfekirtelkræft dannes i immunforsvarets celler, er der en ret klar sammenhæng.

Kilde: svenska.yle.fi

Forrige artikelNi gode grunde til at vælge kokosolie

Næste artikelHvad kan vi gøre, når humøret daler?