Svenske myndighedspersoner advarer om den øgede brug af antibakterielle midler i alt fra tøj til skærebrætter. Midlerne havner i naturen.
Det er den svenske ”Kemikalieinspektionen”, der råber vagt i gevær. Eftersom markedet for antibakterielle produkter hertillands er nogenlunde det samme som i Sverige, kan advarslen udmærket overføres til Danmark. Du kan også købe dyner og madrasser med sølv-nanopartikler, tøj med triclosan og kosmetik med triclokarban i Danmark. Det er ikke ulovlige stoffer.
Men i Sverige slår man nu alarm. Ifølge myndighederne er brugen helt ude af kontrol, og følgerne svære at overskue. Problemet er, at de fleste antibakterielle midler er ekstremt farlige for vandmiljøet. Samtidig lader det til, at mange af produkterne afgiver stofferne ved daglig brug, selvom producenterne hævder noget andet.
Oplysningerne er hentet fra de kommunale rensningsanlæg i Sverige, hvor man finder en øget forekomst af midlerne i spildevandet. Man kan ikke fjerne dem alle i rensningsprocesserne, hvorfor kemien ender ude i åer og vandløb, hvor de ødelægger vandmiljøet.
Et andet og mindst ligeså alvorligt problem er, at nogle af midlerne tilsyneladende kan bidrage til antibakteriel resistens hos mennesker. Især midlet triclosan, der bl.a. bruges i visse mærker tandpasta, mistænkes for at skabe bakterier, der ikke kan bekæmpes med antibiotika.
Du kan kende tøj med antibakteriel kemi på salgsudtryk som ”anti-odour”, ”lasting freshness” og ”hygienic protection”. Man indkøbte tøj med disse anprisninger på vaskeanvisningen og sendte dem på laboratorium. Det værste eksempel var et par strømpebukser, der indeholdt 1400 mg sølv per kilo. Efter ti gange maskinvask var 25 pct af sølvet vasket ud.
Anders Finnson fra brancheorganisationen Svenskt Vatten mener, at det hele bygger på et bedrag.
– Forbrugerne bliver godt og grundigt taget ved næsen. De bakteriedræbende midler forsvinder hurtigt ud af produkterne. De havner i stedet hos os og giver problemer, siger Anders Finnson.
Svenskerne peger også på, at indvirkningen på helbredet er uafklaret. Hvordan reagerer kroppens naturlige bakterieflora, når den udsættes for de antibakterielle midler direkte mod huden? Selv i børnetøj findes midlerne, og eftersom mange børn tygger på deres tøj, er det svært at overskue følgevirkningerne på længere sigt.
Du kan finde de antibakterielle midler i både skærebrætter, badeforhæng, køleskabe, dyner, madrasser, tøj, kosmetik, tandbørster og tandpasta. Der er ingen krav om, at tøjproducenter skal oplyse om eventuelle antibakterielle stoffer i tøjet, men de fleste vil gerne “prale” af de egenskaber, stofferne giver. Så du skal lede efter udtryk på indpakningen, der leder tankerne hen på antibakterielle stoffer, hvis du vil undgå dem.
Kilde: DN.se