Dyr

Som at miste et familiemedlem

For næsten halvdelen af hundeejere er oplevelsen af at miste deres pelsede ven lige så hård som at miste et familiemedlem eller en nær ven. Heste- og katteejere har lignende stærke følelser for deres dyr

Foto: Shutterstock
13. juni 2023

For næsten halvdelen af hundeejere er oplevelsen af at miste deres pelsede ven lige så hård som at miste et familiemedlem eller en nær ven. Heste- og katteejere har lignende stærke følelser for deres dyr

Når vi kalder hunden for menneskets bedste ven, tyder noget på, at vi underdriver kæledyrets betydning. I mange familier er de firbenede endnu mere end blot en bedste ven.

I en spørgeundersøgelse blandt 581 hundeejere og 572 katteejere blev deltagerne bedt om at forholde sig til sorgen i forbindelse med kæledyrets død. 45 procent af hundeejerne kategoriserede sorgen i samme kategori som ved tabet af et familiemedlem eller en nær ven. 38 procent af katteejerne havde de samme stærke følelser.

Undersøgelsen blev foretaget af analyseinstituttet Xtreme på vegne af Agria Dyreforsikring. Agria har tidligere gennemført en lignende spørgeundersøgelse hos hesteejere. Blandt de 105 deltagere vurderede hele 65 procent, at sorgen ved at miste deres hest ramte lige så hårdt som ved at miste en nær ven eller et medlem af familien.

De fleste vælger aflivning til sidst

Det er næppe overraskelse, der er skyld i den store sorg ved at miste en dyreven. Vi ved alle sammen, når vi anskaffer os et kæledyr eller husdyr, at vi sandsynligvis kommer til at begrave det. Alligevel har vi så megen omsorg og knytter os så tæt til dyret, at afskeden er en svær oplevelse at komme igennem.

For langt størstedelen af os indbefatter denne omsorg, at vi tager et ansvar for dyrets sidste stund. Vi er afklarede med, at dyret ikke skal leve med smerte, så langt de fleste får aflivet deres hund, kat eller hest, når tiden er inde.

69 procent af hundene og 60 procent af kattene bliver aflivet i dyrlægens klinik. Mange dyrlæger tilbyder at foretage aflivningen som et hjemmebesøg, hvor man kan sige sit sidste farvel i vante omgivelser. Denne mulighed benyttes af så mange som 26 procent af hundeejerne og 20 procent af katteejerne.

For heste gælder det, at 92 ender med at blive aflivet af en dyrlæge. Knap 77 procent drager deres sidste suk i stalden, mens godt 15 procent er på en dyreklinik, når de bliver aflivet.

Begravelse i baghaven

Når nu kæledyrene betyder så meget for os, er det mindre overraskende, at en stor del af os vælger at begrave dem hjemme i haven, hvor vi har et sted at mindes vores gode og trofaste ven.

Statistikken peger på, at omkring 43 procent af hundene bliver begravet i baghaven, mens det for katte er et stykke over halvdelen – nemlig 59 procent.

En stigende tendens er, at dyret bliver kremeret, så man får en urne med hjem, der enten kan bisættes eller stå fremme som et minde. Det sker for 16 procent af hundene og 10 procent af kattene.

45% af hundeejerne kategoriserede sorgen i samme kategori som ved tabet af et familiemedlem eller en nær ven.

38% af katteejerne havde de samme stærke følelser.

Forrige artikelVenepumpeøvelser

Næste artikelTomatstængler mod myg

Carsten Gottlieb

Redaktør