Nyheder

Sov dig til et bedre helbred

2. marts 2011

Søvn er mindst ligeså vigtig for et godt helbred som motion. Vi giver dig gode tips til en god nats søvn.

Vi er i søvnunderskud

Du kender sikkert vendingen,:”Jeg kan sove, når jeg bliver gammel”.

Vi har en uvane med at opfatte søvn som et nødvendigt onde – primært for de gamle og svagelige. Der er nok en grund til, at en eftermiddagslur ofte går under navnet ”en morfar”.

Derfor går rigtig mange af os rundt i et konstant søvnunderskud i hverdagen. I weekenden oversover vi måske, mens alt for mange nøjes med fem eller seks timers nattesøvn i hverdagene. Flere søvnforskere taler ligefrem om en udbredt ”søvnbulimi”.

Kroppen knokler, mens du sover

Alt for mange tror desværre, at søvn mest skal opfattes som et afbræk i den tid, hvor vi er aktive. At søvn er en form for tidsspilde, vi må acceptere, men samtidig begrænse.

Men det er helt forfejlet. Kroppen knokler i virkeligheden løs, mens du sover. Bevidstheden er ganske vist gået i dvalefunktion, men din krop opstarter nogle meget sofistikerede systemer, der reparerer dit væv, stabiliserer dit humør, behandler stress, vedligeholder dit immunforsvar og genskaber balancen i hjernens biokemi. Der er tusindvis af processer, der går i gang, mens du er i drømmeland. Så egentlig er du ret produktiv, mens du sover.

Syv til ni timers søvn i døgnet

Mange påstår, at de kun skal bruge seks timers søvn – eller måske mindre. Men amerikanske forskere har fundet ud af, at det reelt kun gælder cirka tre pct. af os. Der skal ganske enkelt en forholdsvis sjælden genetisk mutation til, for at seks timer er tilstrækkeligt. Så de fleste, der nøjes med seks timers søvn, betaler i sidste ende en høj pris. Deres helbred svækkes af søvnunderskud.

Vi har reelt alle brug for syv til ni timers søvn i døgnet. Der er udsving. Spædbørn har brug for 16 til 18 timers søvn, mens børn i førskole-alderen har brug for ti til 12 timers søvn. Gravide kan have brug for lidt mere end ni timer.

Syv gode råd til bedre søvn

Så gå i seng i ordentlig tid. En god og lang nats søvn gør dig sammenlagt langt mere produktiv, og du vil også opleve større velvære, mindre sygdom og bedre humør.

Her er syv gode råd til, hvordan du får den bedste søvn:

1. Brug aldrig sengen til andet end søvn og sex

Det er en uvane med TV i soveværelset, og du bør også undgå for meget læsning i sengen. Problemet er, at du instinktivt forbinder madrassen med andet end søvnen. Vi reagerer meget på instinkter, så det bedste er, hvis kroppen næsten per automatik går i dvale, når den rammer madrassen.

2. Dæmp lyset inden sengetid

Hvis du har mulighed for at dæmpe lyset i stuen og soveværelset inden sengetid, kan det være en god idé. Dels handler det om, at du instinktivt forbereder dig på søvnen, dels reducerer lyset melatonin-produktionen, som har betydning for søvnkvaliteten.

3. Spis tidligt og sundt

Det er en dårlig idé at spise umiddelbart før sengetid. Der bør gå mindst tre til fire timer fra aftensmaden er spist, til du finder dynerne. Undgå også tung og svært fordøjelig mad. Spis en god kombination af fibre og proteiner, men begræns det røde oksekød.

4. Undgå te og kaffe

Faktisk bør du ikke drikke koffeinholdige drikke efter klokken 14. Det kan lyde lidt drastisk, når vi nu lever i en kultur, hvor aften-TV og varme drikke synes at være uadskillelige størrelser. Hvis du drikker koffeinholdigt efter klokken 14, kan det have betydning for din nattesøvn. Men lyt til din egen krop: Hvis du har problemer med at sove, kan koffeinfrie drikke anbefales til aftenhyggen.

5. Sæt din tankevirksomhed i dvale

Sluk for din mobiltelefon, pc – og også gerne TV – en times tid før sengetid. Rens dit hoved for dagens eventuelle konflikter og ventende, svære beslutninger. Brug i stedet tiden på at vande blomster, vaske op eller andre sysler, der ikke kræver for megen analyserende tankevirksomhed.

6. Undgå udsving i kropstemperaturen

En løbetur sidst på eftermiddagen eller tidligt på aftenen kan vær god at falde i søvn på, men du bør undgå store udsving i kropstemperaturen lige før sengetid. Derfor bør du også undgå varme bade umiddelbart før, du skal sove. Hvis din kropstemperatur stiger, kan det være sværere at falde til ro.

7. Undgå alkohol

Det er en myte, at man sover godt på en gibbernakker. De fleste er vel i stand til at beruse sig selv i søvn, men til gengæld bliver søvnen væsentlig mere urolig. Du registrerer muligvis ikke uroligheden, hvis promillen er tilstrækkelig høj, men du vil føle dig dårligere udhvilet, hvis du har sovet med alkohol i kroppen. Et glas vin til aftensmaden kan være fint, men sørg for, at alkoholen er ude af kroppen, når du skal sove.

Forrige artikelBlodsprængninger, teleangiectasier, karsprængninger

Næste artikelFiskeolie kan hjælpe kræftpatienter